Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Nvidia
Nvidia
 ČTK

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Reklama

Systém nazvaný Israel-1 by měl mít výkon pro zpracování úloh umělé inteligence až osm exaflopů, což z něj udělá jeden z nejrychlejších superpočítačů s umělou inteligencí na světě. Jeden exaflop má schopnost provést jeden trilion výpočtů za sekundu. Viceprezident firmy Nvidia Gilad Shainer uvedl, že firma spolupracuje s 800 izraelskými startupy a desítkami tisíc softwarových inženýrů.

Nvidia

Nvidia se dere do nejelitnějšího klubu na Wall Street

Akcie výrobce čipů Nvidia v průběhu čtvrtečního obchodování předvádějí neskutečnou jízdu, když přidávají více než 25 procent. Pátá nejhodnotnější americká společnost tak přešlapuje před dveřmi do toho nejelitnějšího klubu na Wall Street, klubu bilionových firem. Ten má zatím čtyři členy, společnosti Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon. Nvidii do bilionové tržní hodnoty chybí už jen nějakých 50 tisíc dolarů.

Přečíst článek

„Generativní umělá inteligence se v dnešní době dostává všude. Potřebujete mít možnost provádět trénink na velkých souborech dat,” řekl agentuře Reuters Shainer. „Tento systém je natolik rozsáhlý, že skutečně umožní provádět trénink mnohem rychleji, vytvářet rámce a budovat řešení, která mohou řešit složitější problémy,” dodal.

Akvizice za sedm miliard dolarů

Systém vyvinul bývalý tým firmy Mellanox. Nvidia koupila izraelského designéra čipů Mellanox Technologies v roce 2019 za téměř sedm miliard dolarů, v přepočtu 154,8 miliardy korun. Svojí nabídkou překonala Intel.

Chatovací robot ChatGPT společnosti OpenAI byl vytvořen za pomoci tisíců grafických procesorů firmy Nvidia. 

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla představovat „existenční rizika“ a vlády potřebují vědět, jak zajistit, aby technologie nebyla „zneužívána špatnými lidmi”. Prohlásil to bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme