Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Japonská ekonomika ožívá, tokijské burze se vedlo nejlépe za 33 let

Tokijské burze se vedlo nejlépe za 33 let.
ČTK / AP
 ČTK

Hlavní index tokijské burzy Nikkei dnes vzrostl sedmý den po sobě a vystoupal nejvýš od roku 1990. V závěru přidal 0,77 procenta na 30.808,35 bodu. Japonským akciím pomáhá souhra příznivých faktorů od dobrých zisků firem přes ekonomiku vykazující známky oživení až po optimismus ohledně dohody o americkém dluhovém stropu.

Reklama

Během dne Nikkei vystoupal až na 30 924,57 bodu. Index překonal předchozí maximum od konce obrovské spekulativní bubliny v Japonsku v roce 1990, kterého dosáhl v září 2021.

Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

ČEZ těžce krvácí i dnes, za týden přišel o 130 miliard své hodnoty. Důvodem je zjevná snaha vlády de facto vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně na až tak výhodných podmínek, někteří z nich proto hovoří o „zločinecké akci“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Širší index Topix, který přesáhl maximum dosažené po spekulativní bublině v úterý, vystoupal až na 2171,37 bodu. Den ale zakončil se skromnějším ziskem 0,18 procenta na 2161,69 bodu.

Investicím pomohl i vliv Warrena Buffetta

Dalším impulsem pro růst japonských akcií je uvolněná měnová politika japonské centrální banky, zahraniční nákupy, které inspirovaly investice amerického miliardáře Warrena Buffetta do japonských obchodních společností, a snaha o lepší správu a řízení společností ze strany tokijské burzy, uvedla agentura Reuters.

Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Hlavní ukazatel tureckých akcií se dnes po otevření tamní burzy hluboce propadá o sedm procent. Obchodování s nimi muselo být ráno na určitý čas kvůli značnému propadu pozastaveno. Už se s nimi nicméně opět obchoduje. Slábne ovšem také turecká měna, lira, a to navzdory tomu, že státní banky země intervenují ve jménu její podpory; tak, aby se kurs udržel na úrovni zhruba 19,65 liry za dolar, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Přečíst článek

Poslední posun indexu Nikkei na 33leté maximum podpořil i rostoucí optimismus, že američtí zákonodárci mohou dosáhnout dohody o dluhovém stropu a odvrátit hrozící platební neschopnost, na což zareagovaly rústem i americké akcie.

"V Japonsku se možná začaly měnit dlouhodobé fundamenty a zahraniční investoři nechtějí tuto příležitost propásnout," uvedl analytik Masajuki Kišikawa ze společnosti Sumitomo Mitsui DS Asset Management. "Dokud bude případné zpomalení růstu v USA mírné, není současná úroveň japonských akcií nadhodnocená. Stále existuje prostor pro další růst," dodal.

Lukáš Kovanda: Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Akciím evropských luxusních firem se díky Číně mimořádně daří

Lukáš Kovanda: Burzy patří třpytu okázalosti. Akciím evropských firem s luxusem se díky Číně mimořádně daří

Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Ikony luxusu jako švýcarská společnost Richemont, pod jejíž křídla patří třeba značka Cartier, rostou málem do nebes. Akcie Richemontu v pátek pokořily svůj historický cenový rekord poté, co firma zveřejnila lepší než předpokládané výsledky. Nečekaně výrazně jí svědčí ukončení covidových restrikcí v Číně, k němuž došlo loni koncem roku. Silnější než předpokládaná čínská poptávka zapříčila již dříve pozitivní překvapení při ohlášení výsledků za první letošní čtvrtletí jak v případě společnosti Louis Vuitton Hennessy Moet (LVHM), tak třeba i Prady, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme