Reklama

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

Čínský lockdown
ČTK
 ČTK

V Číně v posledích týdnech sílila nespokojenost s řešením pandemie koronaviru, která v poslední době páchala více škody než užitku. Na majetku, životech i v byznysu.

Reklama

Čína skoro po třech let částečně uvolňuje přísná protikoronavirová opatření, která ohrozila ekonomický chod země, vedla k frustraci ve společnosti a nedávno vyvolala vlnu protestů. Lidé, kteří mají jen lehké příznaky covidu-19 a pacienti zcela bez symptomů budou moci nově strávit izolaci doma, oznámila Národní zdravotní komise (NHC).

Komise uvedla, že většina nakažených má mírný průběh nebo se u nich příznaky neprojeví vůbec. Lidé se v takovém případě mohou izolovat doma a sledovat svůj zdravotní stav a pokud se jejich stav zhorší, mohou se přesunout k léčbě do určených nemocnic.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Tesla v Číně s koncem roku ubere plyn

Americká automobilka Tesla plánuje tento měsíc ve svém závodu v Šanghaji snížit produkci ve srovnání s listopadem o 20 procent. S odvolám na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Tesla se k těmto informacím nevyjádřila.

Přečíst článek

Tvrdá opatření od konce roku 2019

Lidé s pozitivním testem na koronavirus byli doposud nuceni trávit izolaci v karanténních centrech nebo kvůli jedinému pozitivnímu případu končily celé obytné komplexy v uzávěře. Obytný blok byl obehnán plotem střeženým hlídači. NHC uvedla, že je potřeba přesně určovat vysoce rizikové oblasti v jednotlivých budovách, na patrech nebo v domácnostech a uzávěra se nesmí bez rozmýšlení týkat například celých obytných komplexů. V domech, na které se vztahuje karanténa, nesmí být zablokované únikové východy a všichni musejí mít neomezený přístup k lékařské pomoci, uvedla také Národní zdravotní komise.

Agentura Reuters připomíná, že Čína ke covidu-19 ještě nedávno přistupovala jako k nemocem, jako je mor nebo cholera, nicméně čínští činitelé minulý týden uznali, že nákaza už není tak nebezpečná.

O posledním listopadovém víkendu se v Číně konaly nebývalé protesty proti restrikcím souvisejícím s covidem-19. Rozbuškou byl smrtící požár v hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Urumči. Kvůli pandemickým opatřením se totiž údajně lidé nemohli dostat z hořící budovy ven a záchranáři zase nemohli k nim, což čínské úřady popírají.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďarští motoristé panikaří. U pump stojí dlouhé fronty

Maďarský trh s pohonnými hmotami se v těchto hodinách hroutí nevídaným způsobem. Vláda premiéra Viktora Orbána se tak ocitá pod dosud nejsilnějším tlakem, aby zrušila své více než rok trvající zastropování cen paliv. Kabinet údajně v těchto chvílích věc řeší. U čerpacích stanic přitom panikařící motoristé tvoří podle informací agentury Bloomberg dlouhé fronty – čítající až stovky metrů. Zpravidla však nenakoupí žádaný objem pohonné hmoty, neboť odběr na jeden automobil je omezený, třeba na deset litrů. Benzín i nafta jsou tak v zemi již nyní vlastně „na příděl“.

Přečíst článek

TSMC, ilustrační fotografie

Tchajwanský výrobce čipů investuje v Arizoně obří sumu

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýší svou investici v americkém státě Arizona na 40 miliard dolarů (více než 924 miliard korun). Plánuje zde postavit druhý závod na výrobu čipů. Firma uvedla, že jde o její největší investici mimo území Tchaj-wanu. Zároveň jde o nejvyšší zahraniční přímou investici v USA, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme