Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová úroveň epidemie: V Číně umírá kvůli covidu 9000 lidí denně. Vláda mlčí

Epidemie covidu v Číně sílí
ČTK
 ČTK

Britští odborníci předpokládají, že na vrcholu aktuální epidemické vlny bude v Číně umírat neuvěřitelných 25 tisíc lidí denně v souvislosti s koronavirovou nákazou.

Reklama

V Číně nyní v souvislosti s onemocněním covid-19 umírá kolem 9000 lidí denně, tvrdí britská analytická společnost Airfinity. Jde o téměř dvojnásobek odhadu z minulého týdne, uvedla agentura Reuters. Bilance je v rozporu s oficiálními údaji k epidemii v zemi, která má zhruba 1,4 miliardy obyvatel.

Infekce se v Číně začala výrazněji šířit v listopadu a tento měsíc nabralo šíření na rychlosti poté, co Peking zrušil svou dlouhodobou politiku nulového covidu, včetně rozsáhlých uzávěr, pravidelného testování obyvatelstva a zveřejňování údajů o asymptomatických případech.

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Čína podobně jako česká vláda před několika měsíci úředně zrušila covid. Není to už problém. A tak se nyní hladoví čínští turisté rozjedou do celého světa utrácet své peníze. A ve většině zemí se budou muset prokázat testem. Ne tak v Česku, protože naší strategií přirozeně je „doufat, že se nic nestane“. Komentář je aktualizován, Česká republika po dlouhých odkladech nakonec iniciovala debatu o situaci na úrovni Evropské unie.

Přečíst článek

100 tisíc mrtvých za prosinec

Kumulativní počet úmrtí v Číně od 1. prosince pravděpodobně dosáhl 100 tisíc a počet nakažených dosáhl 18,6 milionu, uvedla Airfinity. Britská firma provádí modelování na základě dat z čínských regionů před zavedením nedávných změn v hlášení případů.

Společnost očekává, že infekce v Číně dosáhnou prvního vrcholu 13. ledna s 3,7 milionu případů denně. To je v kontrastu s několika tisíci případů hlášených zdravotnickými úřady. Počet úmrtí dosáhne podle Airfinity vrcholu 23. ledna s 25 tisíci mrtvými denně.

Pivo se prodávalo i v muslimském Kataru během mistrovství světa ve fotbalu

Alespoň v něčem první. Češi opět ovládli žebříček spotřeby piva

Roční spotřeba piva na hlavu v České republice činila vloni 184,1 litru, a meziročně dokonce vzrostla. V přepočtu na hlavu jsme největšími pijany už 29. rok v řadě. Přesto se v celkovém ženbříčku Češi propadli ze 16. na 19. pozici.

Přečíst článek

Oficiální statistiky mizivé

Od 7. prosince, kdy Čína učinila náhlý obrat v covidové politice, úřady tvrdí, že zaznamenaly deset úmrtí na covid-19. K 28. prosinci činil oficiální počet úmrtí na covid-19 v Číně od počátku pandemie 5246. Podle Airfinity v Číně za poslední přibližně tři roky zemřelo 1,3 až 2,1 milionu nakažených.

Hlavní čínský epidemiolog Wu Cun-jou uvedl, že jeho tým plánuje vyhodnocovat úmrtí jinak. Bude měřit rozdíl mezi počtem mrtvých v současné vlně infekcí a počtem úmrtí, která by se očekávala, kdyby k epidemii nikdy nedošlo. Výpočtem takzvané „nadměrné úmrtnosti“ bude podle něj Čína schopna zjistit, co podcenila.

Čína, ilustrační foto

Čínu drtí covid. V prosinci se mohlo nakazit až čtvrt miliardy lidí

Od začátku prosince se koronavirem nakazilo asi 250 milionů Číňanů. Podle deníku Financial Times (FT) odhad uvedl vysoký představitel čínských zdravotnických úřadů na jednání za zavřenými dveřmi. Údaj má deník potvrzený od dvou zdrojů. Je to při tom výrazně více, než kolik uvádí oficiální statistiky, podle kterých se ve stejném období nakazilo a mělo příznaky nemoci covid-19 zhruba 63 tisíc lidí. Čínská národní zdravotnická komise dnes ohlásila, že přestane vydávat denní statistiky o nakažených.

Přečíst článek

Vstup do domu stráží okřídlení lvi.

Andělský hrad na prodej. Luxus s historií za 340 milionů korun

Třicet let starý dům jen dva měsíce čekal na vážného zájemce. Na nemovitostním trhu v Kalifornii se začínají rozevírat nůžky: zatímco luxusní segment roste, protože domů je nedostatek, průměrné nemovitosti již zlevňují.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme