Reklama

Vlády utrácejí miliardy za pomoc domácnostem s energiemi, lidé za ně stejně platí meziročně dvakrát tolik

Vytápění domácností (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Evropské domácnosti platí za elektřinu a zemní plyn více než kdy jindy, přestože vlády utrácejí miliardy na ochranu spotřebitelů před energetickou krizí. Cena plynu v říjnu v zemích EU a Velké Británii byla dvakrát vyšší, než ve stejném měsíci před rokem, u elektřiny je nárůst vyšší než dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na data energetické poradenské společnosti VaasaETT.

Reklama

Průměrná maloobchodní cena plynu v Evropské unii a Británii činila v říjnu téměř 18 eurocentů (4,39 koruny) za kilowatthodinu, což je dvojnásobek toho, kolik činila ve stejném měsíci loňského roku. Náklady na elektřinu pro domácnosti vzrostly o 67 procent na 36 eurocentů (8,78 koruny za kilowatthodinu), uvedl Bloomberg na základě informací energetické poradenské společnosti VaasaETT.

šéf ČEZ Daniel Beneš

Stovkám tisíc klientů ČEZ končí fixace cen. Od ledna budou platit až trojnásobně více

V závěru roku skončí dlouhodobé fixace cen energií několika stovkám tisíc klientů společnosti ČEZ. Některým z nich tak mohou od nového roku stoupnout ceny až trojnásobně. Dosud tito klienti platili méně, než činí současný celkový průměr. Českému rozhlasu - Radiožurnálu to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ceny budou růst zákazníkům s končícími fixacemi také ostatních energetických firem v zemi.

Přečíst článek

Vlády EU se přitom zavázaly vydat více než 550 miliard eur (13,4 bilionu korun) na ochranu občanů a podniků před prudce rostoucími náklady na energii za poslední rok. „Bez toho, že by země tuto podporu poskytly, by účty domácností byly pravděpodobně ještě vyšší,“ uvedl generální ředitel poradenské společnosti se sídlem v Helsinkách Philip Lewis.

Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti do října 2022 (v centech za kilowatthodinu):

zdroj: Energie-Control Austria, MEKH a VaasaETT, Bloomberg

Ve srovnání se zářím vzrostla průměrná jednotková cena za elektřinu v říjnu o 3,4 procenta, zatímco u plynu stoupla o 2,5 procenta.

Goldman Sachs (ilustrační foto)

Cena plynu klesne o třetinu, míní Goldman Sachs. EU získala dočasnou převahu nad Ruskem

Na virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii, se v úterý obchodoval plyn za zhruba 120 eur za megawatthodinu. Jedna z největších amerických bank Goldman Sachs očekává, že tato cena v prvním čtvrtletí roku 2023 klesne na 85 eur za megawatthodinu. Poté ovšem zamíří opět prudce nahoru. Stále proto existuje velký tlak na evropské lídry, aby zajistili dodávky plynu i ve střednědobém horizontu, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Bloomberg připomněl, že nečekanou úlevu domácnostem i vládám a jejich rozpočtům přineslo říjnové neobvykle teplé počasí, kvůli kterého lidé doma topili méně. V dalších měsících s vrcholící zimou se však účty domácností budou zvyšovat, což by mohlo v budoucnu způsobit problémy politickým lídrům, kteří se snaží vládními opatřeními udržovat co nejnižší ceny energií.

„Pokud bychom měli mít krizi víceméně celý další rok nebo déle, náklady na tato opatření pro vlády budou obrovské,“ řekl Lewis. „Zákazníci nakonec zapomenou, že současné ceny nejsou skutečné a budou je brát jako normu. Pak bude v podstatě nemožné je vrátit zpět," dodal.

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: V Česku elektřina pro domácnosti zlevňuje za poslední rok suverénně nejvíce v celé EU

Přečíst článek
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Úspěch to rozhodně není, hodnotí čeští průmyslníci včerejší energetický summit v Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme