Reklama

V Číně se prodalo nejméně smartphonů za dekádu. Jsou opatrní v utrácení

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů
iStock
 ČTK

Prodej chytrých telefonů v Číně v loňském roce klesl o 13 procent na 286 milionů, protože spotřebitelé byli opatrnější při utrácení. Prodej byl nejnižší za deset let a propad prodeje byl rekordní, uvedla výzkumná organizace IDC.

Reklama

Apple je v Číně až na třetím místě

Nejprodávanější značkou byla Vivo s podílem na trhu 18,6 procenta. Celkové dodávky firmy, jejíž telefony používají operační systém Android, však klesly o 25,1 procenta.

Na druhém místě skončila značka Honor. Její dodávky stouply o 34 procent, avšak přispěl k tomu hlavně nízký prodej v předchozím roce. Třetí nejprodávanější značkou byl americký Apple, jehož prodej klesl o 4,4 procenta. Těsně za ním byla značka Oppo.

Pokles čínského trhu je v souladu s výkonem globálního trhu s chytrými telefony. Celosvětové dodávky chytrých telefonů loni podle IDC klesly o více než 11 procent na 1,2 miliardy kusů. To byl nejnižší údaj od roku 2013, napsala agentura Reuters.

Čína čelí exodu.

Čína čelí novému exodu, bohatí opouštějí zemi. I s majetkem

Rozhodnutí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zrušit cestovní omezení kvůli covidu urychluje exodus bohatých Číňanů, píše agentura Bloomberg. Což by mohlo znamenat také značný odliv kapitálu.

Přečíst článek

Investice (ilustrační foto)

Investice do rozvíjejících se trhů raketově rostou. Denně přilákají přes miliardu dolarů

Investoři nyní směřují peníze do akcií a dluhopisů rozvíjejících se trhů téměř rekordním tempem. Pokles inflace a uvolnění covidových restrikcí v čínské ekonomice pomáhají zvrátit loňský propad, napsal list Financial Times (FT). Akcie a dluhopisy na rozvíjejících se trzích tento týden přilákaly denně 1,1 miliardy dolarů (24,1 miliardy korun), vyplývá z dat, která v 21 zemích shromáždil Institut pro mezinárodní finance (IIF). Rychlost přeshraničních toků peněz je druhá největší po prudkém nárůstu na přelomu let 2020 a 2021.

Přečíst článek

AR brýle od Applu na jaře stále nebudou. Rivalové si mnou ruce

Společnost Apple kvůli technickým problémům uvede své lehké brýle pro rozšířenou realitu na trh až později. Firma ale ještě letos představí soupravu pro smíšenou realitu, což je technologie spojující virtuální a rozšířenou realitu. Uvedla to agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme