Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice do rozvíjejících se trhů raketově rostou. Denně přilákají přes miliardu dolarů

Investice (ilustrační foto)
iStock
 ČTK

Investoři nyní směřují peníze do akcií a dluhopisů rozvíjejících se trhů téměř rekordním tempem. Pokles inflace a uvolnění covidových restrikcí v čínské ekonomice pomáhají zvrátit loňský propad, napsal list Financial Times (FT). Akcie a dluhopisy na rozvíjejících se trzích tento týden přilákaly denně 1,1 miliardy dolarů (24,1 miliardy korun), vyplývá z dat, která v 21 zemích shromáždil Institut pro mezinárodní finance (IIF). Rychlost přeshraničních toků peněz je druhá největší po prudkém nárůstu na přelomu let 2020 a 2021.

Reklama

Přispívá růst ekonomiky USA

Příliv investic do akcií a dluhopisů rozvíjejících se trhů podtrhuje změnu nálady po neutěšeném vývoji těchto trhů v loňském roce. Klesající globální inflace posílila v investorech očekávání, že centrální banky rozvinutých ekonomik brzy přestanou zvyšovat úrokové sazby, které jsou hlavním zdrojem nesnází rozvíjejících se trhů.

Pozitivními faktory jsou růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí v přepočtu na celý rok o 2,9 procenta a fakt, že Peking upustil od své přísné protipandemické politiky. Čína si z denních investic 1,1 miliardy dolarů ukrajuje podle dat IIF 800 milionů dolarů.

Aktivům rozvíjejících se trhů pomohlo také očekávání investorů, že hospodářství rozvojových zemí letos poroste rychleji než vyspělé ekonomiky. Banka JP Morgan očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) na rozvíjejících se trzích vzroste v letošním roce o 1,4 procentního bodu více, než bude tempo ve vyspělých ekonomikách.

Indický miliardář Gautam Adani.

Nejbohatší muž Asie za dva dny přišel o bilion korun. Bude se soudit se spekulanty?

Nejbohatší člověk v Asii, indický podnikatel Gautam Adani, od úterý odráží útok spekulantů a zvažuje soudní bitvu. Kvůli zprávě analytiků americké společnosti Hindenburg Research hodnota Adaniho impéria za dva dny klesla o více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg. Analytici tvrdí, že Adaniho obchodní skupina manipuluje s cenami akcií a dopouští se účetních podvodů, , což Adani odmítl. Propad akcií jeho firem ale způsobil, že Adani klesl v žebříčku nejbohatších lidí světa.

Přečíst článek

Udrží se příliv investic?

Index MSCI Emerging Markets vzrostl od minima na konci loňského října téměř o 25 procent. Růst o více než 20 procent z nedávného minima se označuje za býčí trh. Někteří investoři a analytici však varují, že tempo přílivu investic se pravděpodobně neudrží.

„V prvním a druhém čtvrtletí bude Čína růst, o tom není pochyb,“  konstatoval správce portfolia Paul Greer ze společnosti Fidelity International. „Trhy to ale už zohlednily. Je možné, že převážnou část růstu jsme už viděli v tomto cyklu,“ dodal.

Greer zdůraznil, že navzdory nedávnému oživení je nepravděpodobné, že by investoři chovali optimismus ohledně budoucího růstu rozvíjejících se trhů. Nepříznivě se na nich podle něj projeví narůstající dluh, výraznější fiskální napětí ve velké části rozvojového světa a demografický vývoj. Na tyto trhy nelze podle něj nahlížet stejně optimisticky jako před pandemií.

Americkému výrobci čipů Intel klesly ve čtvrtém čtvrtletí tržby meziročně o 32 procent na 14 miliard dolarů.

Čtvrtletí hrůzy, Intelu klesly tržby i zisk. Výhled zaostává

Americkému výrobci čipů Intel klesly ve čtvrtém čtvrtletí tržby meziročně o 32 procent na 14 miliard dolarů (zhruba 307 miliard korun). Firma navíc zveřejnila výhled pro aktuální čtvrtletí, který zaostal za očekáváním analytiků. Její akcie proto na výsledky a výhled zareagovaly oslabením téměř o deset procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme