Reklama

Pro jídlo z potravinových sbírek chodí více lidí. Kvůli pandemii

Sbírka pro potravinovou banku
ČTK
Darina Křivánková

V sobotu 20. listopadu narazíte v nákupních centrech a supermarketech na dobrovolníky potravinové sbírky. Pokud máte možnost, udělejte jeden nákup navíc a darujte ho. Bude to jedna z nejsmysluplnějších věcí, které lze tento víkend vykonat. Pomoci můžete až do konce měsíce prostřednictvím online nákupu potravin. Má to smysl.

Reklama

Že je svět plný paradoxů, je holá realita. Na jedné straně se až třetina jídla na světě vyhodí, na straně druhé jsou početné zástupy lidí, jimž na jídlo nezbývají peníze. Nebavíme se o zemích třetího světa, ale o situaci v té části planety, která se cítí být vyspělou, tedy i u nás. 

Potravinové sbírky se v Česku pořádají pravidelně dvakrát do roka, vždy v dubnu a listopadu. Pro potravinové banky je to jeden z hlavních zdrojů zásob, které pak systematicky rozdělují a distribuují dál. 

Ve frontách na příděl potravin pravidelně stojí především samoživitelé a osamělí senioři (významná potravinová pomoc z bank také putuje organizacím jako je Klokánek, Diakonie, Armáda spásy, nízkoprahová centra nebo azylové domy). 

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

Za dobu trvání pandemie se fronty před potravinovými bankami výrazně prodloužily a také se změnila skladba lidí, kteří si do nich přišli stoupnout. „Před pandemií jsme v naší pražské pobočce jednotlivcům vydávali tak 20 až 30 tašek s potravinami denně, teď je jich tak 150,“ vyprávěla mi během jarního lockdownu Věra Doušová. Dobrá duše, která pracuje pro potravinovou banku od roku 2010, vede pobočku pro Prahu a Střední Čechy a angažuje se také v České federaci potravinových bank. 

Vedle lidí, kteří jsou v nouzi dlouhodobě, se klienty potravinových bank stali i ti, kteří vinou pandemických opatření přišli náhle o práci. Pro potravinové banky to znamená sice větší zátěž, na druhou stranu našly mezi novými klienty zájemce o čerstvé zboží, které rychle podléhají zkáze, a mezi štamgasty o ně není zájem. 

Bohužel panuje přímá úměra v tom, že čím déle žije člověk v nouzi, tím horší má stravovací návyky. „Tihle lidé jednoduše neměli šanci naučit se dobře stravovat, nikdo je nevedl k tomu, aby si uvařili výživné jídlo. Když jim dáte květák, pórek nebo zelí, nevědí si s tím rady. Často ani nemají motivaci jíst lépe. A je pracné jim vysvětlit, že uvařit jídlo ze základních surovin, je levnější než nakupovat polotovary a fast food,“ vysvětluje Věra Doušová. Problém je ovšem v tom, že potravinové banky jsou obvykle plné především čerstvého jídla

.pepper..field

Miláček šéfkuchařů. Víme, jak chutná nejlepší pepř na světě

Raději menší množství, ale ve špičkové kvalitě. Tenhle gastronomický trend je jednoznačný. A týká se většiny surovin, ty základní nevyjímaje. Třeba pepř.

Přečíst článek

Hlavním zdrojem zásob potravinových bank jsou přebytky ze supermarketů, do skladů bank se denně sváží především zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Jde o zboží, které je na hraně expirace a je málo pravděpodobné, že by se prodalo. Pracovníci v bankách (jsou to buď dobrovolníci nebo lidé, kteří si sem chodili pro potravinovou pomoc) dodávky čerstvého zboží ihned třídí a připravují na další distribuci, ta musí být prakticky okamžitá, aby se potraviny nezkazily. 

Posláním potravinových bank totiž není pouze pomoc potřebným, ale také boj proti plýtváním jídlem. Tyhle dvě záslužné činnosti jsou tu rovnocenné. Bylo by jednoduché zlomit hůl nad někým, kdo si neví rady s květákem, ale to už by pak nebyla pomoc a solidarita. Mnohem užitečnější je vysvětlit mu, co všechno se dá z květáku uvařit, proto také například v sídle středočeské potravinové banky pořádají kurzy vaření pro samoživitele. Což bohužel v době pandemie většinou nejde.

A teď se konečně dostáváme ke sbírce potravin. Dary od jednotlivců, ale i firem, by měly doplnit spektrum zásob v potravinových bankách. Vítané jsou hlavně trvanlivé potraviny, ale i drogerie do domácnosti. Do nákupního vozíku tedy přihoďte to, co bankám chybí: těstoviny, rýži, luštěniny, konzervy se zeleninou, dětské přesnídávky, saponáty na nádobí nebo zubí pasty. V dubnu jsme takhle darovali 318 tun pomoci. Kdo to nestihne během 20. listopadu, může ještě do konce měsíce nakoupit pro potřebné prostřednictvím online služeb Rohlík, Košík a Tesco. 


První potravinovou banku založil John Van Hengel v roce 1967 v Phoenixu v Arizoně. Chtěl čelit narůstající chudobě a zároveň bojovat proti plýtvání jídlem. Inspiroval tím několik charitativních organizací v Paříži, kde vznikla první evropská potravinová banka v roce 1984. Následovala Itálie nebo Portugalsko, v roce 1986 se spojily do Evropské federace potravinových bank. U nás funguje patnáct poboček, které pokrývají celou republiku.   

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

Svatomartinská husa, ilustrační foto

Když se z tradice stane trend. Svatomartinská husa plní restaurace

Nestihli jste si dát na Martina husu? Ještě to můžete dohnat o víkendu. Restaurací, které připravují svatomartinské husí menu, je požehnaně. Spojení s husí pečínkou dělá ze svatého Martina možná nejpopulárnějšího světce v naší jinak velmi profánní společnosti.   

Přečíst článek

Vegan bowl

Vegani slaví svátek. Jejich řady se rozrůstají, ale jedí opravdu zdravě?

První listopadový den je svátkem všech veganů. Je tomu tak od roku 1994, tehdy na 1. 11. připadlo 50. výročí založení Britské veganské společnosti. Ano, něco co vnímáme jako velmi moderní stravovací trend, který bují posledních pár let, má poměrně hlubokou historii. 

Přečíst článek
 

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Přečíst článek
Výhled z karlovarského nového gastropodniku Varyo.

Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme