Reklama
Darina Křivánková

Darina Křivánková

Píše o gastronomii a kinematografii. Vystudovala dějiny a teorii filmu na FFUK, řadu let působila v Lidových novinách a Reflexu. Byla šéfredaktorkou časopisů F.O.O.D. a Gurmet, napsala scénář k seriálu Hrdina kuchyně, jako editorka a food stylistka se podílela na několika kuchařkách.     

články autora

bistro Topinka

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „Držte se!“

Dolehla na mě první opravdická krize. Už jsem se z toho oklepala, ale nebylo to vůbec příjemné. Kombinace únavy, stresu a nepříliš nadějných vyhlídek měla na svědomí, že mi moje počínání přestalo dávat smysl. Navenek se to projevilo tím, že jsem byla dost nesnesitelná a všechny nepřiměřeně sekýrovala. Naštěstí to trvalo jen pár dnů. A dalo se to svést na hormony.   

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Zima prý bude zlá

Bistro Topinka má za sebou dva měsíce fungování. Troufám si říct, že úspěšného. Kdyby Topinka nebyla v Krumlově, ale třeba v pražských Holešovicích, řekla bych si: „Super, už víme jak na to, víme, co funguje a co ne, pojďme na tom stavět a posouvat se dál.“ Jenže jsme v Krumlově, což je štěstí i prokletí zároveň. A po dvou měsících stojím opět na začátku.

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Tímhle textem si nejspíš nadělám hodně zlé krve. Ale nemůžu si pomoct. Po šesti týdnech strávených nejen v kuchyni, ale i na place bistra Topinka se pořád intenzivněji zamýšlím nad tím, co to obnáší být hostem v restauraci.

Přečíst článek
Kvůli tomuhle výhledu se nám lidé "vkrádají" do bistra

Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

Bistro Topinka má za sebou první měsíc fungování pod mým vedením. Jsme v černých číslech. Hurá! Sama sobě jsem ovšem vyplatila nejmenší odměnu ze všech. Pro jistotu. Zatím s čísly žongluju nepříliš obratně. Jsem unavená. Hodně unavená. Ale mám, co jsem chtěla. A navzdory únavě, jsem za ten měsíc ani vteřinu svého rozhodnutí pustit se do gastronomického dobrodružství nelitovala.

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Existence bistra Topinka se už dá počítat na týdny. Leccos se trošku usadilo. Sehnali jsme další ruce, je nás pět. Některé procesy se pomalu zajíždějí a automatizují, většinu ale stále ladíme. Nejvíc se těším na to, až se zbavím poměrně šílené administrativní zátěže, ale ta nejspíš úplně nezmizí nikdy. Bohužel. 

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Topinka Český Krumlov

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Skutečně jsme otevřeli

Topinku jsme otevřeli podle plánu, v pátek 1. července. Nebyla to událost století, ale vědělo se o tom, lidi se zajímali a přijelo i pár opravdu zajímavých hostů. I když pro nás je každý host stejně vážený. Pro mě je ale nejzásadnější, že jsme to zvládli. Nebylo to bez chyb, ale bylo to důstojné zahájení nové etapy bistra Topinka. Ale jsem tak unavená, že nemám sílu mít z toho radost.

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

Za solný květ se vyplatí zaplatit. Je to investice do zdraví a chuťového zážitku

Navzdory rostoucím cenám jídla stále trvá trend obliby prémiových potravin. Má to svou logiku: když už utrácet, tak za kvalitu, jíž dávají milovníci dobrého jídla logicky přednost před kvantitou. Platí to i pro základní potraviny, když chléb, tak řemeslný kváskový, když máslo, tak farmářské, a na něj ideálně tzv. solný květ, tedy ta nejlepší sůl, kterou lze na této planetě získat. Není to rozmar labužníků, je to investice do sebe a svého zdraví. A samozřejmě do chuťového zážitku.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek

Letní koktejlové trendy. Letos velí minimalismus a chuťová rafinovanost

Se zvyšujícími se teplotami stoupá i chuť na míchané alkoholické nápoje. Jaká bude letošní barová sezóna? Co se bude pít? Na co se těšit? A jaké jsou koktejlové trendy? Kdy jindy se na to podívat než v den zasvěcený koktejlům, letos připadl na pátek 13. května. Leccos také napoví drinky z barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, jejíž české finále se v květnu koná.

Přečíst článek
Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

News box

Teplárny MVV Energie CZ zvýší od nového roku ceny tepla v rozmezí od 1️⃣2️⃣ do 6️⃣0️⃣ procent. Konkrétní výše zdražení bude závislá na požívaném palivu. Nejvýraznější bude u tepláren na plyn, které jsou například v Opavě nebo Děčíně. Informovala o tom Skupina MVV Energie CZ. Její teplárny zajišťují teplo pro 70 tisíc domácností a stovky firem a organizací. Zdražování chystá kvůli rostoucím nákladům většina tepláren v Česku.
Policie uzavřela dálnici D3🛣 ve směru od Tábora do Prahy. Kvůli silnému sněžení na dálnici uvízlo několik kamionů🚚🚛​​​​​​​🚚 a tvořily se dlouhé kolony, řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Řidiči by neměli využívat jako objízdnou trasu silnice II. a III. třídy, jelikož jsou špatně sjízdné.
Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1️⃣,4️⃣ procenta, proti předchozím třem měsícům pak růst činil 0,4 procenta, uvedl slovenský statistický úřad. Proti dřívějšímu odhadu byl výkon ekonomiky nakonec lepší. Statistici v listopadu uváděli, že hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska vzrostl meziročně o 1,2 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Tržby v maloobchodě🛒 v Česku se v říjnu snížily reálně o 9️⃣,4️⃣ procenta, meziměsíčně klesly o 1,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Meziroční pokles tržeb v maloobchodě trvá již od května. Tempo poklesu se v porovnání s předchozím měsícem prohloubilo zejména u nepotravinářského zboží, ale i u potravin a pohonných hmot.

Číst více

Německý výrobce sportovních vozů Porsche po dvou měsících na burze vstoupí do hlavního akciového indexu DAX ve Frankfurtu nad Mohanem. Od 19. prosince v něm nahradí výrobce sportovního oblečení👕 a obuvi👟 Puma, informovala v pondělí burzovní společnost Deutsche Börse. Akcie Porsche od vstupu na frankfurtskou burzu koncem září posílily přibližně o 3️⃣0️⃣ procent. Automobilka rychle předstihla svou bývalou mateřskou společnost Volkswagen a stala se nejhodnotnějším výrobcem automobilů v Evropě.

Americká obchodní komise FTC, která prověřuje obvinění z podvodného jednání, zahájila vyšetřování🔎 několika kryptoměnových firem kvůli možnému pochybení. Potvrdil to mluvčí FTC, odmítl však jmenovat firmy nebo přesně uvést, co způsobilo, že komise zahájila vyšetřování. List Financial Times současně napsal, že Británie dokončuje plány na regulaci kryptoměnového odvětví.

Na vojenském letišti nedaleko ruského Kursku hoří🔥 zásobník ropy🛢. Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt na svém telegramovém profilu napsal, že letiště🛩 se stalo terčem ukrajinského dronového útoku. Oběti nejsou hlášeny, píše agentura Reuters. Kursk leží zhruba 100 kilometrů od ukrajinských hranic. Starovojt minulý týden uvedl, že ukrajinské jednotky provedly v jeho oblasti několik útoků, které způsobily výpadky proudu. Ukrajina se k útokům minulý týden ani dnes nepřihlásila.

V Pekingu se dnes konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby jeho dnešní pohřeb sledovala v přímém televizním přenesu a vyjádřila mu tak úctu, píše agentura Kjódó. Ťiang byl pohřben v Pekingu ve Velkém sále lidu za přítomnosti vysoce postavených stranických i vojenských funkcionářů. Bývalý prezident zemřel minulý týden v 9️⃣6️⃣ letech na leukémii a mnohočetné selhání orgánů. Do čínských dějin se zapsal především díky ekonomickým reformám.

O možném zablokování fondů💶 pro Maďarsko kvůli nedostatečnému fungování právního státu budou dnes jednat ministři financí zemí Evropské unie. Zároveň je čeká debata o finanční pomoci Ukrajině🟦🟨 a globální firemní dani, jejichž schválení Budapešť během vyjednávání o unijních penězích blokuje. Podle diplomatů zatím není jisté, zda má některý z bodů šanci na schválení, nebo zda je české předsednictví EU v případě bezvýsledné debaty posune na další ministerské zasedání.
Český statistický úřad dnes zveřejní informace o tom, jak se v říjnu vyvíjely tržby v maloobchodu🛒. V září meziročně klesly↘ pátý měsíc po sobě, a to o 5,6 procenta. Pokles byl však mírnější než v srpnu, kdy činil 8,1 procenta.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme