Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gastrotrendy - informace o tématu

Pizza s melounem. To jako vážně? Neapolského kuchaře pranýřují za prznění tradiční receptury

Pizza s ananasem je téma už dlouho. Pizza masterům se příčí, lidem ale chutná. Žhavou letní novinkou je ale pizza s melounem. A rozděluje společnost úplně stejně, jako ta s ananasem.

Přečíst článek

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Přečíst článek
Výhled z karlovarského nového gastropodniku Varyo.

Pavel Maurer: Kde se najíst ve Varech aneb Tipy nejen pro festivalové období

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Telecí řízek za 300 korun? To je tak akorát

Představte si, že máte na talíři nádherný telecí řízek! Je z telecí kýty naklepaný natenko, tak jak je zvykem třeba v Rakousku. Je tak akorát usmažený, samozřejmě na másle. A podávaný s bramborovým salátem. Řekněme, že jeho cena je 300 korun. Připadá vám to moc? Pojďme si s gurmetem Pavlem Maurerem rozebrat, co všechno je třeba do ceny takového Wiener Schnitzelu započítat.

Přečíst článek
Pražská zoologická zahrada připravila v červenci 2022 v rámci každoroční akce Dny hmyzožravců pro návštěvníky netradiční hmyzí pokrmy. Zájemci mohli ochutnat cvrčky smažené na másle, pikantní larvy potemníka na kari nebo sarančata v banánovém těstíčku a další delikatesy.

Dáte si cvrčka či potemníka? EU schválila brouky jako potravinu

Evropská unie přidala na seznam schválených potravin dva další druhy hmyzu. Podle unijního nařízení, které dnes vstupuje v platnost, se smí požívat mražení, sušení nebo na prášek semletí cvrčkové domácí (Acheta domesticus). O dva dny později se to samé bude týkat i larev potemníka stájového (Alphitobius diaperinus).

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Tímhle textem si nejspíš nadělám hodně zlé krve. Ale nemůžu si pomoct. Po šesti týdnech strávených nejen v kuchyni, ale i na place bistra Topinka se pořád intenzivněji zamýšlím nad tím, co to obnáší být hostem v restauraci.

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Existence bistra Topinka se už dá počítat na týdny. Leccos se trošku usadilo. Sehnali jsme další ruce, je nás pět. Některé procesy se pomalu zajíždějí a automatizují, většinu ale stále ladíme. Nejvíc se těším na to, až se zbavím poměrně šílené administrativní zátěže, ale ta nejspíš úplně nezmizí nikdy. Bohužel. 

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.  

Přečíst článek
Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Pivo jedině dobře ošetřené. Zákazníci hledí na kvalitu služeb víc, než kdy dřív

„Vrátili se lidi do hospod?“ „Do těch dobrých ano. Do těch, kde se o pivo dobře starají. Lidem rozhodně není jedno, co pijí.“ Otázku jsem položila Lucii Janečkové, která dohlíží na kvalitu piva i výčepních v podnicích známých pod značkou Lokál. Po covidové krizi lidé víc řeší, za co platí, týká se to nejen jídla, ale i piva. Tenhle trend je víc než zjevný.

Přečíst článek

News box

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval 4️⃣7️⃣ nových soudců obecných soudů. Do funkce je navrhla končící ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS). Nejvíce nováčků tentokrát zamíří k obvodním soudům v Praze. Za dobu svého mandátu zatím Pavel přistoupil ke jmenování soudců obecných soudů celkem pětkrát.

Ruská rozvědka SVR je v kontaktu s zástupci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podle ruské státní agentury TASS to dnes uvedl šéf ruské civilní výzvědné služby 👨 Sergej Naryškin. Podle něj se tak děje v oficiální rovině.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže  povolil zbrojařské skupině Colt CZ nákup pardubického výrobce nitrocelulózy Synthesia Nitrocellulose a energetické divize Synthesia Power. Firmy transakci oznámily na konci srpna. Synthesii Nitrocellulose kupuje Colt za 22 miliard korun, Synthesii Power za 1,4 miliardy korun.

Prezident Petr Pavel jmenuje vládu 👴 Andreje Babiše (ANO) v navrhovaném složení v pondělí v 9:00. V tiskové zprávě to oznámil odbor komunikace prezidentské kanceláře. Babiš, kterého dnes Pavel jmenoval premiérem, dnes prezidentovi předal seznam kandidátů na ministry bez nominanta Motoristů na ministra životního prostředí Filipa Turka.

Motoristé  nehledají náhradu za Filipa Turka na post ministra životního prostředí. Novinářům to ve Sněmovně řekl předseda strany Petr Macinka, který má být dočasně pověřen řízením resortu. Turek podle něj není na aktuálním seznamu kandidátů na ministry pouze kvůli zdravotní indispozici.

Zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí příštího roku 📈 výrazně více nabírat než propouštět zaměstnance, jde v tomto směru o nejpozitivnější první kvartál od začátku měření v roce 2008. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti ManpowerGroup mezi 518 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v zemi, který dnes zástupci firmy představili na tiskové konferenci.
Devizové rezervy České národní banky (ČNB) ke konci listopadu meziročně 📈 stouply o 8,8 miliardy na 149,2 miliardy eur. Meziměsíčně byly vyšší o 440 milionů eur. V dolarech se rezervy rovněž zvýšily v meziročním i meziměsíčním srovnání, v korunách oproti loňskému listopadu stouply, ale oproti letošnímu říjnu se snížily. 

Premiér v demisi 👨 Petr Fiala (ODS) blahopřál předsedovi ANO Andreji Babišovi k dnešnímu jmenování předsedou vlády. Do jmenování zbytku kabinetu bude mít podle něj Babiš k dispozici vládní Hrzánský palác. Končící kabinet zajistí, aby předání vlády bylo zcela hladké, uvedl Fiala na sociální síti X.

Evropská komise začala  vyšetřovat americkou společnost Google. Firmu podezírá, že při používání on-line obsahu pro účely umělé inteligence porušuje pravidla hospodářské soutěže. Komise, která je exekutivním orgánem Evropské unie s rozsáhlými pravomocemi, to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Na Pražský hrad dnes krátce před 8:30 dorazil předseda hnutí ANO 👴 Andrej Babiš. Prezident Petr Pavel ho v 9:00 jmenuje potřetí předsedou vlády, kterou vytváří ANO, Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Motoristé sobě. Kabinet by měla hlava státu jmenovat zhruba do týdne.

Doporučujeme