Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Veganská alternativa burger.
iStock
Tereza Zavadilová

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Reklama

Veganství a vegetariánství se považuje za klimaticky odpovědné hnutí. S rozmachem investic do odpovědného byznysu, takzvaných ESG, se i firmy zaměřující se na alternativy masa dostávají do popředí zájmu investorů. Trend je z hlediska velkých financí spíše na začátku, ale nějaké možnosti pro investování už tu jsou. 

 Velikost globálního trhu s veganskými alternativami živočišných produktů je přitom velmi slibná - podle Bloomberg Intelligence jde aktuálně o 30 miliard dolarů, přičemž v roce 2030 to bude 161 miliard dolarů. 

 „Veganský” fond ETF (burzovně obchodovaný fond - pozn. red.) je zatím dostupný jen jeden, Vegan Climate ETF s tickerem VEGN. Ten za letošek přidal 18 procent, během dvouleté existence to bylo sedmdesát procent. Fond má velkou expozici ve veganské společnosti Beyond Meat, ovšem většina portfolia je v jiných sektorech, třeba akciích Facebooku - fond byl tedy několikrát kritizován za to, že svému názvu úplně neodpovídá. Šéfka fondu, provozovaného společností Beyond Investing, Claire Smithová říká, že fond investuje do aktiv, která jsou v souladu s veganskou filozofií, tedy neubližují zvířatům, netestují na nich a zároveň mají nízkou uhlíkovou stopu. Takže v portfoliu má třeba akcie Facebooku či Microsoftu - IT firmy mají v portfoliu váhu 20 procent. Smith uvedla, že fond bude veganské firmy přidávat tak, jak to půjde - přiznává, že ačkoli zájem investorů by byl, firem je ještě málo. 

Veganská alternativa vyrobená z mycelia.

Amerikou se šíří veganství, i díky celebritám. Prodej „zelené” slaniny roste

Americký trh začínají dobývat značky nabízející veganskou alternativu tradiční slaniny. Za rok 2020 se jí prodalo za 267 milionů dolarů, což je ve srovnání s rokem 2019 o 20 procent víc.

Přečíst článek

Do firem vyrábějících nemasové proteiny investuje kanadská investiční společnost Eat Beyond Global Holdings. Tato holdingová firma vstoupila na burzu loni na podzim s tickerem EATS. Do portfolia patří veřejně obchodované i privátní firmy orientované na eticky získávané a inovativní potraviny. 

Burgery v McDonald's

 Burzovní jedničkou a skutečným veganem v odvětví je zmíněná Beyond Meat, která se soustřeďuje na výrobu a prodej rostlinných proteinových náhražek masa. Ta je také na burze dva roky, první rok zažila fenomenální úspěch a růst cen akcií až na pětinásobek, ovšem letos je hluboko pod úrovní trhu. Důvodem je především to, že firmě sice rostou tržby (o třetinu meziročně), ovšem ztráta se jí z předchozího roku ještě prohloubila.

Beyond Meat stejně jako mnohé disruptorské a rostoucí firmy ještě neměla zisk a současná situace na trhu přeje spíše konzervativnějším akciím než růstovým. Na druhou stranu spoluprací se zvučnými jmény jako McDonald's či Pepsi dává analytikům naději k dalšímu budoucímu růstu. Beyond Meat má tržní kapitalizaci skoro sedm miliard dolarů, za letošek ale její akcie ztratily přes deset procent. 

Nejdražší hamburger na světě.

Není největší, ale je nejdražší. Burger Golden Boy stojí 130 tisíc korun

Nejdražší hamburger na světě vyjde na téměř 130 tisíc korun. Nechybí v něm japonské hovězí, pravý kaviár ani lanýže.

Přečíst článek

Největším konkurentem Beyond Meat je firma Impossible Food, která vyrábí známý Impossible Burger. Ta letos na jaře ohlásila, že v následujících dvanácti měsících chce upsat akcie na burze - takže by byla další investiční příležitost. Analytici soudí, že IPO by mohlo firmu ohodnotit na deset miliard dolarů. 

Firem, které se zaměřují na rostlinné náhrady masa a mléka a očekává se, že by brzy mohly upsat akcie na burze, je několik. Například výrobce rostilnného proteinu Pea Protein, výrobce rostlinných náhražek mléka Perfect Day či vaječných náhražek Just. 

Kachna z laborky a buger za miliony

Možná do budoucna ještě zajímavějším sektorem než rostlinné náhražky masa - a to pro spotřebitele i investory - je laboratorně vyráběné maso. Tedy normální hovězí či kuřecí, které ale vyrostlo v laboratoři z buněk a nemuselo se kvůli němu zabít zvíře. Tento obor, jakkoli do budoucna lukrativní, je ale zatím úplně na začátku, veřejně obchodovaná žádná z těchto firem zatím není. Ovšem přítáhly už mnohamiliardové investice venture kapitálových fondů, takže se dá jejich budoucí úpis na burze očekávat. 

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

První zemí, kde se laboratorně pěstované maso může prodávat, je od přelomu roku Singapur. Prodává se tam kuřecí od americké firmy Eat Just, která mimochodem patří do portfolia zmíněné kanadské Eat Beyond Global Holdings. Problém laboratorního masa je ten, že je výrazně dražší než maso ze zabitých a průmyslově zpracovaných zvířat. Dlouhou dobu také trvá atestace všech příslušných úřadů. První hovězí burger z pěstovaného masa, který vyrobila v Londýně firma Mosa Meat založená profesorem Maastrichtské univerzity Markem Postem a financovaná například spoluzakladatelem Googlu Sergeyem Brinem, stál 250 tisíc dolarů. Mosa si ale dala za cíl vyrobit takový burger za deset dolarů a mezitím se jí povedlo získat další desítky milionů dolarů od fondů včetně investiční větve německého Mercku. 

Kalifornská Upside Foods, dříve Memphis Meat, také založená vědci, nyní pěstuje kuřecí nugety, hovězí kuličky a kachní maso. Získala 161 milionů dolarů od jmen jako Bill Gates či Richard Branson

Mezi nadějné firmy v mladém odvětví patří také izraelská Aleph Farm, která používá odlišnou technologii od dvou předchozích firem, které pěstují maso z buněk v laboratoři. Aleph používá 3D technologii, kdy se z jednotlivých tkání v tanku určeném ke zrání vypěstuje plnohotnotný steak do čtyř týdnů. Na trh se ale produkt prý dostane až tak za tři, čtyři roky. 

Sandiegská BlueNalu má za sebou první kolo financování, které přitáhlo saúdskoarabského prince a investora bin Tálala. Firma vyrábí mořské plody a ryby v buněčných akvakulturách. 

ESG fondy zažívají v uplynulých dvou letech ohromný příliv peněz - podle statistiky Fóra pro odpovědné a udržitelné investice bylo na konci loňského roku v těchto investicích globálně už 16,6 bilionu dolarů.

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vegan bowl

Vegani slaví svátek. Jejich řady se rozrůstají, ale jedí opravdu zdravě?

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme