Reklama

Funkcionalistická teplárna dostala nový kabát. Místo skladu paliva jsou zasedačky

Prostory v někdejší teplárně se po rekonstrukci proměnily na kanceláře.
BoysPlayNice
Petra Jansová

Funkcionalistická teplárna od architekta Dušana Jurkoviče je jednou z mála dochovaných industriálních památek v Bratislavě. Po tříleté rekonstrukci pod taktovkou Studia Perspektiv se průmyslový objekt proměnil na moderní coworkingové centrum.

Reklama

Podstatou rekonstrukce bylo zachovat původní části a zviditelnit je všude, kde to šlo. Architekti chtěli co nejvíce zachovat otisk Dušana Jurkoviče a interpretovat ho v duchu 21. století.

„V návrhu interiéru coworku jsme vnímali kontext původní památky a nové stavby. Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj stylem i geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nechtěli jsme originální dílo napodobovat,“ říkají architekti Ján Antal a Barbora S. Babocká.

Viditelná stopa historie

Do prostoru, který fungoval jako kotlová a turbínová hala, architekti vložili novou pětiposchoďovou stavbu a díky tomu rozšířili plochu. Celkem to je téměř čtyři tisíce metrů čtverečních využitelné plochy o kapacitě přibližně 450 pracovních míst.

Projekt zachoval dokonce i betonové násypníky, které původně sloužily ke skladování tuhých paliv. Architektům se do jejich nitra povedlo umístit některé ze zasedacích místností, ty v pátém patře mají dokonce prosklenou podlahu.

Dubaj, ilustrační foto

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Přečíst článek

„Zde jsme využili polohy a v částech podlahy zaexperimentovali s jejím prosklením. Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek,“ uzavírá architekt Antal.

Architektonický vstup v podobě novotvaru je dílem ateliéru DF Creative Group, na obnově pláště budovy se pak podílela firma Pamarch.

superjachta

Studie: Podíl superboháčů na světovém majetku se v covidu zvýšil na rekord

Covidová pandemie ještě více rozevřela příjmové nůžky. Bohatí ještě více bohatnou a chudých prudce přibývá. Současná éra je zlatým věkem pro miliardáře. Domácnosti 2750 superboháčů mají na celosvětovém bohatství domácností podíl 3,5 procenta. Ještě na počátku roku 2020 to ale byla jen dvě procenta, uvádí studie skupiny World Inequality Lab.

Přečíst článek

Ukázka produkce výrobce munice Sellier & Bellot

Zbrojařská Sellier & Bellot loni zvýšila tržby i zisk. Pomohly i americké volby

Jeden z největších světových výrobců munice Sellier & Bellot loni zvýšil tržby i zisk. Pomohly k tomu mimo jiné americké volby a debata o omezování držení zbraní v USA či zisk tří velkých zakázek. Tržby stouply o 2,1 procenta na 4,4 miliardy korun, čistý zisk pak o 6,9 procenta na 895,2 milionu korun. I přes výpadek výroby a omezení možností prodeje kvůli pandemii covid-19 jsou výsledky výroby a prodeje nejvyšší v historii, uvedla firma ve výroční zprávě. Loni se přitom dařilo celému světovému zbrojařskému trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme