Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.
Se svolením Filipa Beránka
Petra Nehasilová

Ze starého mlýna se podařilo zachovat jen část, a tak kus obvodové stěny a někdejší ruina dnes slouží jako kancelář. Na vesnickém statku si ale mladá rodina nechala postavit i nový rodinný dům. Ten stojí na místě, kde v minulosti bývaly kurníky a hospodářské kůlny.

Reklama

Mlýn, pozemky a také další hospodářská stavení kdysi patřila jejich rodině. Obhospodařovala je ještě babička současného majitele. Mladá rodina se proto rozhodla do malé vsi nedaleko Trenčína vrátit a usadit se.

Chtěli si postavit nový dům a také zrekonstruovat mlýn, což se ale podařilo jen zčásti. „Objekt mlýna je příliš cenný na to, aby byl zdemolován a příliš veliký na to, aby byl zrekonstruován celý. Zachovali jsme z něj jenom jeho nejstarší část a fragment obvodové zdi novější dostavby,“ přibližují architekti René Dlesk a Tamara Kolaříková ze studia RDTH architekti. Ti pro nové majitelé nejenom navrhli rekonstrukci mlýna, ale i nový dům.

Dřevostavba přiléhá k potoku a kopíruje půdorys bývalých kurníků a dalších zemědělských staveb. A jak si investoři přáli, je navržena tak, aby nenarušovala vesnický ráz a zároveň poskytla svým obyvatelům veškeré pohodlí. Ze dřeva, konkrétně z CLT panelů, je konstrukce domu. A dřevem, modřínovým, je obložená i fasáda.

Reklama

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v bytě o velikosti domu v samém centru Prahy?

Nejenom atraktivní adresa ale i více než pohodlná rozloha. Rekonstrukce bytu u Židovských hřbitovů posunula jeho kvalitu mnohem výš.

Přečíst článek

V sousedství katedrály svatého Víta vyrostly dvě přístavby podle návrhu architektonického ateliéru Acht.

Fotogalerie: Po 70 letech se na Pražském hradě stavělo, přímo u katedrály

Nejde jen o rekonstrukci ruiny. Obnovou Nového proboštství se návštěvníkům otevřou dvě dosud nepřístupná nádvoří Pražského hradu.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Díky proměně dispozic má konečně obývák přímý vstup na lodžii.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v paneláku? Hezky, když si ho zrekonstruuje architekt

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v bytě o velikosti domu v samém centru Prahy?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme