Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.
Se svolením Filipa Beránka
Petra Jansová

Ze starého mlýna se podařilo zachovat jen část, a tak kus obvodové stěny a někdejší ruina dnes slouží jako kancelář. Na vesnickém statku si ale mladá rodina nechala postavit i nový rodinný dům. Ten stojí na místě, kde v minulosti bývaly kurníky a hospodářské kůlny.

Reklama

Mlýn, pozemky a také další hospodářská stavení kdysi patřila jejich rodině. Obhospodařovala je ještě babička současného majitele. Mladá rodina se proto rozhodla do malé vsi nedaleko Trenčína vrátit a usadit se.

Chtěli si postavit nový dům a také zrekonstruovat mlýn, což se ale podařilo jen zčásti. „Objekt mlýna je příliš cenný na to, aby byl zdemolován a příliš veliký na to, aby byl zrekonstruován celý. Zachovali jsme z něj jenom jeho nejstarší část a fragment obvodové zdi novější dostavby,“ přibližují architekti René Dlesk a Tamara Kolaříková ze studia RDTH architekti. Ti pro nové majitelé nejenom navrhli rekonstrukci mlýna, ale i nový dům.

Dřevostavba přiléhá k potoku a kopíruje půdorys bývalých kurníků a dalších zemědělských staveb. A jak si investoři přáli, je navržena tak, aby nenarušovala vesnický ráz a zároveň poskytla svým obyvatelům veškeré pohodlí. Ze dřeva, konkrétně z CLT panelů, je konstrukce domu. A dřevem, modřínovým, je obložená i fasáda.

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

FOTOGALERIE: Jak se bydlí v bytě o velikosti domu v samém centru Prahy?

Nejenom atraktivní adresa ale i více než pohodlná rozloha. Rekonstrukce bytu u Židovských hřbitovů posunula jeho kvalitu mnohem výš.

Přečíst článek

V sousedství katedrály svatého Víta vyrostly dvě přístavby podle návrhu architektonického ateliéru Acht.

Fotogalerie: Po 70 letech se na Pražském hradě stavělo, přímo u katedrály

Nejde jen o rekonstrukci ruiny. Obnovou Nového proboštství se návštěvníkům otevřou dvě dosud nepřístupná nádvoří Pražského hradu.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme