Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.
Se svolením Crestylu
Petra Jansová

Snad žádná z rekonstrukcí v centru Prahy nevzbuzuje tolik pozornosti jako ta v ulici Na Příkopě. Barokní palác Savarin se dlouhá léta halil do plachty, už v létě se ale do něj podívají první návštěvníci.

Reklama

Palác Savarin, zvaný také Sylva-Taroucca nebo Piccolomini, se opravuje už téměř tři roky. Není divu, každý, byť sebemenší, detail se řeší s památkáři. Barokní dům je totiž kulturní památkou. 

Během rekonstrukčních prací se zde podařilo odhalit řadu cenných detailů. „Palác tak vlastně i v budoucnu ponese otisk z každé doby,“ dodává Alan Vavroch, Project Manager, Ruby Project Management, který rekonstrukci na památkově chráněném objektu vede. Kromě barokních prvků (původní schodiště, fresky či sochy) se pro budoucí generace zachovávají i zásahy, které zůstaly z rekonstrukce v 60. letech, například zárubně v druhém patře.

Do paláce se vrátily i barokní sochy od Ignáce Františka Platzera, jak zrestaurované originály, tak i na fasádu jejich kopie. „Nyní řešíme, kam umístíme originály, aby je mohla veřejnost vidět v celé své kráse,“ říká Simon Johnson, ředitel společnosti Crestyl.

Rekonstrukce barokních soch stála miliony korun

Sochy byly demontovány v naprosto havarijním stavu před šesti lety. U sedmi z nich se jednalo o původní originály, další čtyři již byly kopie vytvořené v roce 1878.

„Na novodobých kopiích soch pracovalo sedm sochařů a byla to náročná práce z pohledu času i volby materiálu, aby byl kvalitní a vydržel další stovky let. Práce na každém kusu trvala od sedmi měsíců v případě váz až po deset měsíců u kopií soch,“ popisuje kamenosochař Bohumil Pánek, který práce na sochách zastřešoval.

Na reportáž z průběhu rekonstrukce se můžete podívat do následující galerie.

Celkově se na kopie soch spotřebovalo přibližně patnáct metrů krychlových kamene o váze kolem čtyřiceti tun. Rekonstrukce paláce zatím vyšla na přibližně půl miliardy korun.

V návaznosti na obnovu paláce Savarin se připravuje i nová část stejnojmenného projektu, která vzniká pod taktovkou britského architekta Thomase Heatherwicka. Ta již získala v rámci probíhajícího územního řízení kladný posudek památkářů. Projekt Savarin s odkazem na tradici václavských pasáží propojí Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Velké plány pro Prahu. Odstartují miliardové investice podle plánu?

Prahu letos čeká hodně stavění. Pokračovat bude výstavba metra D, na jaře se začne stavět tramvajová trať v horní části Václavském náměstí, pokračovat bubou i opravy mostů či výstavba bytů na pražských brownfieldech.

Přečíst článek

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme