Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbrojařská Sellier & Bellot loni zvýšila tržby i zisk. Pomohly i americké volby

Ukázka produkce výrobce munice Sellier & Bellot
Me (Aida) / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner

Jeden z největších světových výrobců munice Sellier & Bellot loni zvýšil tržby i zisk. Pomohly k tomu mimo jiné americké volby a debata o omezování držení zbraní v USA či zisk tří velkých zakázek. Tržby stouply o 2,1 procenta na 4,4 miliardy korun, čistý zisk pak o 6,9 procenta na 895,2 milionu korun. I přes výpadek výroby a omezení možností prodeje kvůli pandemii covid-19 jsou výsledky výroby a prodeje nejvyšší v historii, uvedla firma ve výroční zprávě. Loni se přitom dařilo celému světovému zbrojařskému trhu.

Reklama

V porovnání s rokem předchozím došlo k navýšení objemu výkonů a tržeb, hospodářského výsledku i přidané hodnoty. Růstu se podařilo dosáhnout i přes celosvětovou krizi způsobenou koronavirovou pandemií, v jejímž důsledku společnost čelila významným absencím zaměstnanců. Nárůst hospodářského výsledku jako celku podpořil také nezanedbatelný zisk z finančních operací,“ uvedl předseda představenstva Radek Musil.

Česká zbrojovka

Česká zbrojovka boduje. Letos už vydělala skoro miliardu

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) vykázal za tři letošní čtvrtletí výnosy 7,6 miliardy korun, meziročně o 53,1 procenta více. Čistý zisk činil 902,8 milionu korun, což představuje nárůst o 89,1 procenta. Vyplývá to z regulatorního oznámení, které holding zveřejnil.

Přečíst článek

S ústupem loňské jarní pandemie nabrala podle firmy poptávka v dalších měsících nový stimul, a to zejména s tehdy se blížícími prezidentskými volbami v USA. „Volební souboj podkreslený tématem omezování držení zbraní vyhnal poptávku po zbraních a střelivu na maximum,“ poznamenal Musil.

„Na rozdíl od předcházejícího volebního období však poptávka nebyla tažena obchodníky spekulujícími na výsledek voleb, ale přímo koncovými uživateli ve snaze zajistit svou ochranu v případě nepříznivých dopadů pandemie či výsledků voleb,“ dodal.

Zakázky pro armády a policii

Společnosti se dařilo také v policejní a vojenské oblasti. Mezi velké úspěchy se řadí získání zakázky na dodávku nábojů pro belgickou armádu, podpis pětiletého kontraktu pro irskou armádu a výhra v tendru na dodávku nábojů pro rakouskou policii. 

I když v době zveřejnění účetní závěrky vedení společnosti nezaznamenalo významný pokles prodeje, situace se podle firmy neustále mění, a proto nelze předvídat budoucí dopady této pandemie na činnost společnosti. „Finančně obchodní plán společnosti pro rok 2021 předpokládá další růst produkce stejně jako hodnot sledovaných ekonomických ukazatelů,“ uvedl Musil k výhledu pro letošní rok.

Čeští vojáci

Afghánské vojenské mise vyšly Česko na 16,5 miliardy

Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.  

Přečíst článek

Sellier & Bellot patří mezi významné světové výrobce malorážového střeliva a je jednou z nejstarších strojírenských firem v České republice. Výrobky nesoucí značku Sellier & Bellot jsou produkovány bez přerušení od roku 1825. Od roku 2009 patří firma do skupiny CBC, a tím se stala součástí jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců malorážového střeliva. 

Firma vyrábí širokou škálu pistolových, kulových a brokových nábojů pro vojenské účely, lov a sport. Sportovní variantu nábojů používají mimo jiné i čeští reprezentanti na vrcholných střeleckých soutěžích. Loni v průměru zaměstnávala 1545 lidí.

Dařilo se i České zbrojovce a světovému trhu

Loni se dařilo i dalšímu velkému světovému výrobci původem z Česka, holdingu CZG – Česká zbrojovka Group SE. Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití prodávané pod značkami CZ, Colt či Dan Wesson. Loni vykázala za loňský rok výnosy 6,8 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 14,6 procenta. Provozní výsledek hospodaření vzrostl ve srovnání s rokem o 11,9 procenta na více než 1,056 miliardy korun.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Český průmysl dál táhnou dolů automobilky, to nejhorší má ale za sebou

Průmyslová výroba v Česku chytá dech. Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu sice zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent, meziměsíčně ale poskočil o 0,9 procenta. Také říjnový výsledek průmyslu poznamenala především výroba aut, i u ní ale dochází k mírnému zlepšení, neboť i ta už meziměsíčně vzrostla, uvedl Český statistický úřad. Stavební výroba mírně roste, čelí však přetrvávajícímu problému s vysokými cenami materiálů.

Přečíst článek

Skupině se daří i letos – za tři letošní čtvrtletí vykázala výnosy 7,6 miliardy korun, meziročně o 53,1 procenta více. Čistý zisk činil 902,8 milionu korun, což představuje nárůst o 89,1 procenta.

Covidová pandemie neměla negativní vliv ani na celý světový trh. Stovka největších zbrojních společností loni prodala obranné vybavení a vojenské služby za 531 miliard dolarů (asi 12 bilionů korun), meziročně o 1,3 procenta více, uvedl již dříve Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Nárůst byl nejnižší za poslední tři roky, tržby z prodeje zbraní se ale zvýšily už šestý rok za sebou.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme