Reklama

Biohacking: Ušetřete za kolagen, vitamín C pomůže stárnout s grácií

vitamín C
iStock
Alžběta Shejbalová

Vitamín C je základní vitamín a antioxidant, který ovlivňuje řadu procesů v těle. Seriál Biohacking pokračuje sérií zaměřenou na jednotlivé vitamíny.

Reklama

Vitamín C je bezesporu nejznámější vitamín. Má pověst vitamínu, který primárně zvyšuje imunitu a v zimě ho při častém výskytu nachlazení a viróz v tabletkách v Česku zobou statisíce lidí. Dostatečné množství vitamínu C pomáhá snižovat intenzitu symptomů a zkracuje délku respiračních onemocnění. 

Historicky byl vitamín C samozřejmě důležitý z hlediska prevence kurdějí, což je potenciálně smrtelná nemoc, která kromě příznaku krvácejících dásní způsobuje vnitřní krvácení či srdeční dysfunkci. Dnes víme, že pouhých zhruba 10 mg vitamínu C denně zabrání rozvoji kurdějí. Jedno střední rajče či středně velká uvařená brambora s 17 mg vitaminu C denně tedy stačí, abychom předešli kurdějím.  

Kyselé ovoce a zelený čaj pomáhají odbourávat kyselinu močovou.

Biohacking: Pětina světové populace má příliš kyseliny močové. Pomoci může půst

S nadměrným množstvím kyseliny močové v krvi je spojována zejména závažná a velmi nepříjemná dna či další problémy s ledvinami. Podle nejnovějších studií však tato látka v těle předznamenává celou řadu chorob, zejména civilizačních. Kyselina močová přitom souvisí s lidskou evolucí a bojovat odbourávat ji z těla lze různými technikami. Kyselé ovoce a zelený čaj jsou jen začátek.

Přečíst článek

Vitamín C vykonává v lidském těle množství funkcí. Spolupodílí se na tvorbě hormonu adrenalinu, hormonů štítné žlázy, oxytocinu či antidiuretického hormonu, díky kterému nemusíme v noci vstávat na záchod. Vytváří kožní a vlasové barvivo a samozřejmě je to základní antioxidant, který nám pomáhá předcházet chronickým onemocněním i stárnout s grácií. Například tak, že se podílí na tvorbě kolagenu v těle, který je nyní tak populárním doplňkem proti stárnutí. Lze ušetřit peníze tím, že zvýšíme příjem vitamínu C, ať už ve stravě či doplňky, a tím navýšíme přirozenou produkci kolagenu v těle. Vitamín C také značně podporuje vstřebávání železa v organismu a napomáhá k recyklaci dalšího antioxidantu vitamínu E. Vitamín C je také nezbytný pro zdravé kosti, fit mozek a rovnoměrnou hladinu energie. 

A kolik vitamínu C?

Na vitamín C a obecně antioxidanty se v minulosti dlouho spoléhalo jako na lék budoucnosti. Věda byla přesvědčena, že volné radikály stojí za většinou nemocí a stárnutím organismu, a že dostatečné množství antioxidantů nemocím zabrání a stárnutí významně zpomalí. Antioxidanty se vážou na volné radikály a snižují tím jejich negativní efekt. Valter Longo, profesor na Jihokalifornské univerzitě a ředitel Institutu dlouhověkosti, ve své knize The Longevity Diet však vysvětluje, proč ale přijímání velkého množství antioxidantů neprodlužuje nijak zásadně délku života a zdraví až do vysokého věku. Antioxidanty v rostlině jsou součástí komplexní mřížky, která pak také v těle funguje synergicky, a proto je ideální je konzumovat z jídla. Navíc ani dnešní věda nemá zmapované zdaleka všechny fytochemikálie v rostlinách a jejich možné účinky. Tělo ze stravy přijme pouze určité množství antioxidantů a zbytek jednoduše nevyužije.  

Kefír, bakterie, fermenty

Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.

Přečíst článek

Doporučená minimální denní dávka vitamínu C je zhruba 60 až 100 mg pro dospělého člověka. Z výzkumu vyplývá, že průměrný člověk je lépe chráněný proti rakovině a srdečním chorobám již při konzumaci zhruba 100 až 140 mg vitamínu C denně. Pokud hodně cvičíte či máte zhoršenou imunitu, toto množství je vhodné dále navýšit. Tělo velmi dobře vstřebá a využije dvě 200 mg dávky vitamínu C v průběhu dne. Další vstřebávání se poměrně snižuje, a také hladina vitamínu C v krvi se zvyšuje pomaleji. Toto ale platí při příjmu vitamínu C z doplňků stravy. Vitamín C z jídla v rámci vyvážené stravy bohaté na zeleninu a ovoce lze konzumovat prakticky v neomezeném množství. 

Je třeba mít na paměti, že čím více je organismus vystaven negativním vlivům jako je kouření, znečištění či průmyslově zpracovaná strava, tím rychleji se v těle snižuje hladina vitamínu C a ten pak nemůže být použit na další nezbytně nutné procesy v těle.  

Vitamín C najdeme zejména v ovoci a zelenině. Nejběžnější zdroje v naší stravě jsou citrusové ovoce, rajčata a výrobky z rajčat, a brambory. Dalšími dobrými zdroji jsou papriky, melouny, kiwi, jahody a ze zeleniny brokolice a růžičková kapusta. Vitamín C je citlivý na teplo, takže syrové potraviny bývají bohatší. Pokud jako techniky tepelné přípravy použijeme spaření či vaření v páře či přidáme do jídla nějakou kyselou přísadu jako ocet či citrónovou šťávu, vitamínu C se v potravinách také zachová více. Pokud většinu dní do sebe dostaneme popularizovaných 5 porcí ovoce a zeleniny, v průměru se nám podaří přijmout cca 200 mg vitaminu C, což se podle výzkumů zdá jako optimální množství. 

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Přečíst článek
Vrásky - ilustrační foto

Biohacking: Vitamín nesmrtelnosti. B5 bojuje s alzheimerem, cholesterolem i vráskami

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme