Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

šilajit, mumio
iStock
Alžběta Shejbalová

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Reklama

Shilajit, šilajit nebo také mumio je doplněk stravy, který je v Česku celkem populární a na internetu dobře dostupný. Je to ve své podstatě černohnědá substance s humusovitou kompozicí složená z bylinných fosílií, které byly po dlouhou dobu stlačeny pod vrstvami hornin a prošly významnou metamorfózou v důsledku přetrvávající vysoké teploty a tlaku. Díky této koncentraci rostlinného humusu obsahuje množství minerálů a dalších mikrobiálních metabolitů.

Fyziologicky je mumio aktivní díky humickým a fulvickým kyselinám, které tvoří velkou část přítomného humusu a působí jako transportéry mikročástic, které pak pozitivně působí v těle. Běžně je udáváno, že obsahuje až 85 různých druhů minerálů. Tvoří se v nadmořské výšce mezi 1000 až 5000 metry, nejbohatší naleziště jsou v Himalájích. Vyskytuje se ale také v Rusku, Norsku a v dalších zemích.

Šilajit byl běžně používán již ve starověké ájurvédské medicíně - pět tisíc let staré metodě prevence a léčbě nemocí pocházející z Indie a stále praktikované v mnoha asijských a v posledních desetiletích i západních zemích. Již před více než 3 000 lety byl šilajit zmíněn ve starých indických textech a byl pojmenován jako "dobyvatel hor a ničitel slabostí" a lékaři ájurvédské medicíny ho předepisovali pro zvýšení energie a revitalizaci organismu.

šilajit, mumio iStock

Jedním ze způsobů, jak šilajit pomáhá dodávat tělu energii, je jeho schopnost zlepšovat funkci mitochondrií v těle. Mitochondrie jsou organely, které přeměňují kyslík a živiny na adenosintrifosfát (ATP), což je látka, která fakticky pohání buňky v těle. Šilajit podporuje funkci mitochondrií a pomáhá jim k efektivnějšímu okysličení. Nejenže zlepšuje stav mitochondrií sám o sobě, ale bylo zjištěno, že společně s antioxidantem koenzymem Q10 (o něm jsme nedávno psali zde), který se přirozeně nachází ve všech lidských buňkách, vytváří silný synergický účinek na jejich další posílení. Chronický únavový syndrom, což je porucha klasifikovaná nejméně šestiměsíční kontinuální únavou, byl úspěšně léčen suplementací šilajitu.

Kromě mitochondriálních vlivů účinku tento herbominerál revitalizuje organismus svými silnými antioxidačními vlastnostmi. Bojuje proti volným radikálům způsobujícím nemoci, napravuje vnitřní poškození organismu způsobené toxiny a dalšími nebezpečnými činiteli a je také schopen snižovat hladinu tuku v krvi. Tyto benefity se dále kumulují v prevenci rakoviny a srdečních problémů.

Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek

Podle předběžných studií se zdá, že šilajit má výraznou neuroprotektivní aktivitu. Ve studii na zvířatech, která se zabývala účinky šilajitu na rizikové faktory po traumatickém poranění mozku - otok mozku, propustnost hematoencefalické bariéry a nitrolební tlak - vědci zjistili, že na všechny má mumio pozitivní účinky a pomáhá tak bránit zhoršování stavu. Šilajit byl také zkoumám jako nutraceutikum - výživa pro mozek. Bylo dokázáno, že spolu s vitamíny skupiny B zmírňuje symptomy Alzheimerovy choroby. Tento vyživující efekt se také ukazuje jako důvod k jeho antiepileptickým a potenciálně antipsychotickým benefitům, a to zvláště tím, že upravuje hladinu aminokyseliny GABA v mozku.

Další důležitou funkcí sšilajitu je způsob, jakým reguluje různé tělesné systémy, například imunitu a rovnováhu hormonůVědci se shodují, že má tak zásadní vliv na organismus díky způsobu, jakým pomáhá těmto systémům zůstat v rovnováze. Jedním z nich je jeho účinek na reprodukční hormonální funkce. U zdravých mužů doplňování mumiem zvyšuje hladinu testosteronu v krvi a podporuje tvorbu spermií. Při testování v pilotních studiích na potkanech byl také spojen s ovulací u dospělých samic potkanů, což naznačuje, že doplněk s šilajitem může být benefitem pro ty, kteří bojují s neplodností.

Existují tři formy, ve kterých lze mumio pořídit - šilajitový prášek, šilajitová pryskyřice a kapsle jako doplňky stravy. Každá varianta se hodí na něco jiného v konkrétních případech, ale většina biohackerů se shoduje na tom, že čistá šilajitová pryskyřice je tou nejlepší formou. Doporučuje se konzumovat malé množství denně (zkraje o velikosti rýžového zrnka a později až hrášku) rozmíchané ve sklenici vody. Pro zlepšení chuti je možné dávku požít ve smoothie či jiné ochucené tekutině. Shilajit jako přirozeně se vyskytující látka by neměla při konzumaci způsobovat problémy. Hlavní obavou bývá kontaminace těžkými kovy, čemuž lze nejlépe předcházet koupí z ověřených zdrojů.

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme