Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Pomerančová marmeláda s rakytníkem
Se svolením MarmelLady
Alžběta Shejbalová

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Reklama

I biohackeři bývají rodiče. Snaží se biohacking použít pro optimalizaci či alespoň zlepšení života dětem a k ovlivnění faktorů, které působí na jejich vývoj a fyzické, mentální i duševní zdraví.  

Strava je základ. Jako dospělí i děti benefitují z co nejvíce přirozené stravy – co nejblížší tomu, jak bychom ji našli v přírodě. Na druhé straně děti mají vyšší práh takzvaného sladkého bodu. To znamená, že potravina musí být sladší, aby z ní dítě mělo stejný požitek jako dospělý. To vysvětluje, proč by často děti jedly sladké od rána do večera. Zcela ale zakazovat nezdravé potraviny také nemusí být ten nejlepší nápad. Z fyzického hlediska tím dítě nastoupí na správnou cestu, jenže pak může v dospělosti kompenzovat, co mu bylo v dětství odpíráno.

I v případě, že chceme dávat dítěti co nejzdravější jídlo, je možné ho ochutit tak, že v dítěti uspokojí touhu po sladkém. Lze připravit zdravé müsli tyčinky z ovesných vloček, sušeného ovoce i oříšků. Na internetu je mnoho receptů například i na moučníky, kdy korpus je z vytvořen z ořechů a semínek, a na zdravé minimálně slazené dezerty a pudinky se spoustou ovoce. 

Cake, cukrárna, dort

Biohacking: Vyšší váha je nemoc spánku

Chodí biohackeři spát pozdě nebo brzy? Určuje to cirkadiánní rytmus, tedy biologický cyklus řídící bdění a spánek. Jak je důležitý, co vše má na starosti a proč je dobré dívat se do slunce, se dočtete v novém dílu seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Stejně jako dospělým, i dětem může prospět podávaní doplňků stravy, zejména v období snížené imunity či při přítomnosti zdravotních problémů. Joel Fuhrman ve své knize Disease-proof Your Child doporučuje pouze dva doplňky stravy pro děti v případě konzumace vyvážené stravy (tedy té s důrazem na ovoce a zeleninu). Fuhrmanem doporučované doplňky jsou kvalitní dětský multivitamín a DHA, což je druh tuku patřící do kategorie Omega 3 mastných kyselin. Mozek a oči jsou tvořené ze zhruba šedesáti procent tukem a z velké části je to právě DHA. Je tedy nezastupitelný při vývoji mozku již od embryonálního stádia.

Mezi hlavní potravinové zdroje Omega 3 patří zejména vlašské ořechy, lněná semínka, listová zelenina a tučné ryby. Ryby se doporučují ale jíst nanejvýš dvakrát týdně kvůli obsahu rtuti a dalších látek přítomných v mase. Rostlinné zdroje DHA zase nemusí být tělem tak dobře biologicky vstřebatelné, proto mohou být doplňky s DHA řešením, jak podpořit vyvíjející mozek a zlepšit či předejít problémům jako je ADHD, dyslexie či snížená inteligence. Fuhrman doporučuje 100-600 mg DHA denně.  

Kdo si hraje

Pro správný mentální i fyzický rozvoj dítěte je nezbytný koncept hry, a to v každé fázi vývoje. Podle Montessori metody je nejpřínosnější takzvaná smysluplná hra. Má být spontánní, bezpečná, zábavná a v režii dítěte. Dostatečně strávený čas hrou v dětství může v dospělosti pomoci s aspekty chování jako je organizovanost, sebekontrola, porozumění odlišným názorům a schopnost se přizpůsobit nenadálým změnám a situacím. Možným vysvětlením, jak hra pomáhá posilovat kognitivní funkce je, že aktivuje růst buněk v mozku. Jedna studie zjistila, že myši, které si více hrály, měly zvýšené množství mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), který je nutný k vývoji mozku, ale i k udržení jeho optimálních funkcí a dobrého mentálního zdraví. 

Další nezbytný aspekt vývoje dětského mozku tvoří hluboký a dlouhý spánek. Ten je právě u dětí ještě důležitější, právě kvůli růstu a vývoji mozku. Existuje několik způsobů, jak dítěti ulehčit usínání a zlepšit kvalitu spánku. V dětském pokoji by nemělo být viditelné žádné umělé světlo, ani to z ulice. Lze použít zatemňovací závěsy a v případě, že se dítě bojí tmy, světlo zhasnout, jakmile usne.

Pravidelně přítomné umělé světlo před spaním a v průběhu noci narušuje cirkadiánní rytmus a to může způsobovat systemické zdravotní problémy. Zajímavou pomůckou pro klidný spánek se může stát i takzvaná těžká peřina. Jde o přikrývku vyplněnou těžším materiálem – miniaturními plastovými či skleněnými kuličkami. Jejím hlavním benefitem je zklidnění nervového systému efektivnějším vyplavením neurotransmiterů v mozku, a tím zlepšení a prohloubení spánku. Pomáhá i dětem s ADHD či na autistickém spektru k senzorickému uklidnění.  

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme