Reklama

Výsledková sezona je tu. Investoři se více než na zisky zaměří na signály recese

Výsledková sezona je tu. Více než vysoké zisky budou investory zajímat signály, zda se blíží recese
iStock
Stanislav Šulc

Nadchází výsledková sezona za druhé čtvrtletí a celé pololetí. Trh očekává vysoký nárůst tržeb i zisků v energetickém sektoru. Nicméně pro aktivní investory tentokrát bude daleko důležitější sledovat, jak se mění marže jednotlivých firem, zda se mění nálada spotřebitelů a jaký dopad mají válka na Ukrajině a lockdowny v Číně. To naznačí, zda se blíží recese, nebo zda se situace obrací k lepšímu. 

Reklama

Jarní výsledková sezona byla pro mnoho firem smrtící. Zejména část technologického sektoru prožila krušné období a společnostem jako Netflix či Roblox, do té doby milované investory i spotřebiteli, propadly akcie o tři čtvrtiny a dodnes se z toho nevzpamatovaly.

Investoři stahují peníze z rozvíjejících se ekonomik.

Investoři stahují stovky miliard z rozvíjejících se ekonomik. Nevěří jim

O více než 1,2 bilionu korun v posledních měsících klesly investice do dluhopisů rozvíjejících se ekonomik. Důvodem je klesajícíc důvěra investorů způsobená pandemií, válkou i růstem sazeb centrálních bank po celém světě, uvádí deník Financial Times.

Přečíst článek

Nyní statuje letní výsledková sezona, která je podle mnoha odborníků považována za klíčovou. Investorům totiž napoví, zda se přiblížila recese, o které stále více všichni mluví, nebo naopak zda se nálada a výkon ekonomiky odrazil ode dna a nastává změna k lepšímu, uvedl Bloomberg.

Klíčové pro chování investorů však tentokrát nebudou ukazatele tržeb a zisku, připomíná agentura Bloomberg. Ty totiž mohou sice růst, ale může to představovat paradoxně negativní zprávu: firmy by totiž různými účetními operacemi mohly chtít ještě naposledy ukázat skvělé výsledky, než přinesou výrazné propady, které příště svedou na celkovou situaci na trhu. 

Paradox: Očekávání zisků rostou 

„Je to podivná situace. Všichni mluví o blížící se krizi, ale analytici očekávání v posledních měsících zvyšují namísto toho, aby je snižovali. I proto se tentokrát vyplatí sledovat spíše pohyb marží jednotlivých firem a pak také komentáře vedení o trendech v poptávce,“ uvedla pro Bloomberg Anneka Treonová, šéfka investiční společnosti Van Lanschot Kempen. 

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Bouře na akciích ustaly. Střídá je kolaps na energetickém trhu

První červencový týden přinesl mírné zotavení akcií po bouřlivém prvním pololetí. Kurzotvorných zpráv však bylo méně. Investoři se stále ptají, je již potenciál recese zanesen do cen aktiv? Máme se obávat další prudkých poklesů, nebo je to úplně nejhorší již za námi? To jsou otázky, které se honí hlavou býkům i medvědům napříč investicemi. Pravda bude asi někde uprostřed. Faktem je, že jsme vstoupili do historicky sezonně lepšího období pro akcie.

Přečíst článek

A co se tedy vyplatí tentokrát sledovat? Agentura Bloomberg nabízí pětici klíčových faktorů, které výrazně ovlivňují aktuální dění a jež by investoři měli sledovat spíše než kolonku zisk:

Jak vás ovlivňuje inflace? 

Klíčový bod, v němž se protínají hlavní problémy posledních let – pandemií omezené dodavatelské a logistické řetězce, válka na Ukrajině, růst cen energií a nedostatek velké části surovin. A také kolísající poptávka, protože kvůli inflačním očekáváním spotřebitelé do velké míry mění své návyky. 

Vše o inflaci čtěte zde

Největší problém bude mít právě spotřebitelský sektor, který nabízí zboží či služby koncovým zákazníkům. Zdaleka ne všichni si totiž mohou dovolit promítnou nárůst nákladů do koncových cen, upozorňuje Bloomberg. A tak můžeme pozorovat výrazný propad marží. 

jednorožec

Peníze zdražily, zábava skončila. Investičním hitem jsou cihly, beton a půda

Že štěstěna je vrtkavá, pocítil na vlastní kůži asi každý. Na peněžních a kapitálových trzích, které jsou velmi přesným a rychlým odrazem dění ve světě, dává pocítit svou momentální náladu pořádnou silou.

Přečíst článek

Zvlášť zajímavé pak bude sledovat výsledky segmentu luxusu. Hlavní hráči totiž v posledním pololetí zdražovali (a to i několikrát), protože si na nedostatek poptávky nemohli stěžovat. Nicméně kvůli nejrůznějším cestovním omezením (zejména ruských a asijských turistů), může dojít k obratu trendu. 

Slovíčko na „r“ 

Stejně nebezpečná jako inflační očekávání mohou být očekávání recese. O setrvalém propadu jednotlivých ekonomik se spekuluje stále intenzivněji a například začíná převažovat konsensus nad tím, že americká ekonomika již v recesi formálně je. Tato očekávání se projevují na chování firem, které namísto poptávání úvěrů na rozvoj a investice, spíše kumulují cash a čekají na obrat trendu a příležitosti.  

pád, ilustrační foto

Recese vás čeká všechny, vzkazuje Nomura hlavním světovým ekonomikám

Slovo recese se stává v posledních týdnech stejně často skloňovaným jako inflace či dříve covid. Není divu, obávají se jí mnohé státy. A mají zřejmě proč – podle analýzy japonské banky Nomura čeká v příštích dvanácti měsících pád do recese většinu velkých světových ekonomik včetně těch evropských, americké, japonské či jihokorejské, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Ale očekávání recese ovlivňuje přirozeně také investory, kteří výrazně stahují prostředky z trhů a vyčkávají. Bloomberg také upozorňuje, že některé firmy mohou spekulace o útlumu ekonomiky využít k omluvě vlastních selhání pramenících ze špatného managementu. 

Čínské lockdowny 

Čína ovlivňuje téměř každého. A tak dobré zprávy ze sektoru zejména těžby a zpracování surovin a také z energetiky do velké míry ženou růst nejen tamních akcií. Na druhé straně však čínské úřady ve druhém kvartálu zavedly hned několikrát totální uzávěru klíčových oblastí včetně Šanghaje. Tamní kolabující přistav stejně jako zavřené fabriky významných nadnárodních firem pak značně umocnily dodavatelsko-logistické problémy na celém světě. 

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Čína pak je pro řadu společností zásadním trhem a kvůli lockdownům tyto společnosti utrpěly výrazné ztráty. Například oděvní gigant Nike proto předem ohlásil snížená očekávání zisků. 

Evropa má problém: energie 

Evropský energetický problém je natolik zásadní, že ovlivňuje celou evropskou energetiku. Podle Bloombergu jsou očekávání krušné zimy natolik negativní, že například investiční společnost Pictet Asset Management očekává propad evropských akciových trhů. 

Dalším důležitým faktorem pro evropské akcie je vlna očekávaných zestátňování jednotlivých národních energetik. Jasný plán již oznámila Francie, která chce 100procentně vlastnit EDF. Německo chystá státní pomoc pro Uniper, který by připomínal vstup americké vlády do krachujících automobilek při minulé krizi. 

Šéf Uniperu Klaus-Dieter Maubach

Uniper žádá německou vládu o pomoc. Nedopustíme, aby zkrachoval, vzkazuje ministr

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o stabilizační pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu.

Přečíst článek

A také česká vláda zmínila možnost opětovného zestátnění ČEZ. Ten navíc získal 74miliardovou podporu, aby dokázal nadále fungovat na energetické burze. 

Pro srovnání: podle Bloombergu se očekává 200procentní růst zisků v americkém energetickém sektoru, ačkoli jinak průměrný nárůst zisků amerických firem se pro aktuální výsledkovou sezonu očekává ve výši čtyř procent. 

Slábnoucí euro 

Problematická pozice eura pokračuje. ECB stále nenašla recept, jak zvýšit sazby a zároveň zabránit krachu některých států, a proto je její měnová politika stále velmi uvolněná. V důsledku toho a kontinuálního posilování dolaru může aktuální kondice eura výrazně ovlivnit příjmy zejména importérů zboží či surovin na evropské trhy. Ale dopady to může mít také na výrobce, kteří závisejí právě na dovezených surovinách nebo komponentech, nebo na segment turismu. 

Na druhé straně exportně orientovaní výrobci mohou ze slabého eura naopak těžit, což se týká také automobilového průmyslu, upozorňuje Bloomberg. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme