Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzi předběhli Fialu. Chystají zestátnění své energetiky

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
Stanislav Šulc
sta

Problémů s energiemi se začínají bát evropší političtí lídři. Energetické společnosti tak nejspíš opět plně ovládnou státní peníze. Vláda Petra Fialy to teprve zvažuje, Francouzi již hlásí, že do toho skutečně jdou. Důvod? Strach z energetické krize kvůli válce na Ukrajině.

Reklama

Francie se rozhodla k šokujícímu kroku. Stát se chystá stoprocentně ovládnout energetický kolos EDF, potvrdila francouzská předsedkyně vlády Elisabeth Borne.

„Klimatická krize si žádá silná, radikální rozhodnutí. V tuto chvíli potřebujeme absolutní kontrolu nad výrobou elektřiny a nad budoucností energií. Musíme zajistit energetickou samostatnost, abychom dokázali čelit dopadům války a dalekosáhlých změn, které jsou před námi,“ prohlásila podle agentury Bloomberg francouzská předsedkyně vlády.

Akcie společnosti na to zareagovaly prudkým růstem téměř o deset procent, tržní kapitalizace volně obchodovaného podílu společnosti tak činí 33,4 miliardy eur.

Detaily procesu zestátnění francouzská vláda nezveřejnila, uvedla agentura Bloomberg. V současnosti francouzský stát drží 84procentní podíl a o navýšení státního podílu již při zvolení slíbil prezident Emmanuel Macron. Důvodem tohoto radikálního kroku podle Macrona je zejména nutnost vysokých investic do nových jaderných bloků. O plném ovládnutí však nemluvil.

Peníze, ilustrační foto

Burza se propadla na nejslabší úroveň od loňského července. Do červených čísel ji táhne hlavně ČEZ

Pražská burza se propadla na nejslabší úroveň za téměř jeden rok. Index PX klesl o 2,70 procenta na 1217,91 bodu. Nižší byl naposledy 30. července 2021. Dolů burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které odepsaly skoro devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Přečíst článek

Jako ČEZ?

Zestátnění strategicky významných energetických společností či jejich výrobních částí zvažuje více evropských států. Mezi nimi je také Česká republika, v důsledku čehož hodnota akcií ČEZ za poslední dva týdny dramaticky poklesla.

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Další velké zdražování elektřiny přijde po podzimních volbách

ČEZ zdražuje lidem energie jen měsíc od posledního zdražení. Nejde letos o poslední zvyšování cen. Na podzim domácnosti čeká naprostý cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárek chce prodat státu zásobník plynu, který spoluvlastní ruský Gazprom

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka jedná s vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage (MGS) na český stát. Oznámila to mluvčí skupiny Dana Dvořáková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme