Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Netflixu spadly o třetinu. Nové uživatele chce lákat na levnější předplatné s reklamou

Netflix, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Úbytek předplatitelů chce Netflix nahnat zavedením reklamy v levnějších verzích předplatného, píše agentura Bloomberg. Akcie streamovacího gigantu zažívají dramatický pád, odepisují více než 30 procent.

Reklama

Americká internetová televize Netflix poprvé připustila, že by mohla začít nabízet i levnější předplatné podpořené příjmy z reklamy. V úterý to řekl spoluředitel firmy Reed Hastings. Netflix reklamě na své streamovací platformě dlouho odolával, nyní ji ale zvažuje, aby zastavil úbytek předplatitelů. Podle Hastingse dává taková možnost nyní smysl.

Počet uživatelů Netflixu jen za první tři měsíce tohoto roku klesl o 200 tisíc na 221,6 milionu, píše Bloomberg.

Vedení společnosti přitom očekávalo pravý opak, tedy zvýšení předplatitelů o 2,5 milionu. Nyní se Netflix připravuje, že se situace dále zhorší a očekává ztrátu dvou milionů předplatitelů za duben až červen.

Apple, ilustrační foto

Už i zaměstnanci Applu chtějí odbory. Bojují za větší hodinovou mzdu a delší dovolenou

Zaměstnanci jednoho obchodu společnosti Apple v New Yorku se pokoušejí založit odbory. Pokud uspějí, byly by první odborovou organizací v obchodech technologického giganta. Snahy o zřizování odborů v poslední době zesilují i ve Starbucksu a v Amazonu. Výrobce chytrých telefonů se zatím ke kroku svých zaměstnanců nevyjádřil.

Přečíst článek

Jednou z možností, jak rozšířit spektrum uživatelů je vytvořit levnější verzi předplatného s reklamou. „Uživatelé Netflixu ví, že jsem se vždy stavěl proti reklamě a prosazoval jsem jednoduchý předplatitelský systém. Nyní chci ale naše služby přiblížit co nejširšímu spektru předplatitelů a zavést i levnější verzi s reklamou,“ uvedl ředitel Netflixu Reed Hastings s tím, že jeho zavedení očekává nejdřív během příštího roku.

Firma se na počátku března rozhodla pozastavit své služby v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, přišla tak o 700 tisíc předplatných.

Čistý zisk společnosti se v prvním čtvrtletí snížil na 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) z loňských srovnatelných 1,7 miliardy dolarů. Tržby stouply o 9,8 procenta na 7,8 miliardy dolarů.

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Netflix uvedl, že čelí sílící konkurenci, kterou pro něj představují nově spuštěné streamovací služby od tradičních zábavních společností. Vliv na celkový počet předplatitelů má ale také masivní sdílení přístupových hesel, dále vysoká inflace a přetrvávající invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Netflix kvůli ní opouští ruský trh.

Firma odhaduje, že přístupové heslo k její streamovací službě sdílí v celém světě více než 100 milionů domácností, z toho přes 30 milionů ve Spojených státech a Kanadě. Netflix to zatím toleroval, protože byl schopen silně růst, teď se ale chystá proti této praxi zakročit.

Netflix ještě v roce 2016 uváděl, že o rozsáhlém zneužívání přístupových informací ví, ale že proti tomu neplánuje nic dělat. Management připouští, že sdílení hesel možná přispělo k rychlejšímu růstu počtu předplatitelů, ale vzhledem k tomu, že firmě začátkem letošního roku předplatitelů ubylo, změny jsou podle serveru CNBC patrně nevyhnutelné. Žádnou globální strategii proti sdílení hesel Netflix zatím nemá, podle serveru CNBC ale postoj firmy naznačuje, že zásadní změny mohou přijít už začátkem příštího roku.

Ve snaze přilákat nové zákazníky Netflix například zvýšil výdaje na nové produkty, hlavně na původní televizní tvorbu. Aby ji mohl zaplatit, zvýšil cenu své služby. Firma uvedla, že cenové změny jí pomáhají zvýšit výnosy, ale že jsou za uplynulé čtvrtletí z velké části zodpovědné za úbytek zhruba 600.000 předplatitelů v USA a Kanadě.

Levnější předplatné podpořené reklamou by mohlo Netflixu pomoci udržet si tu část zákazníků, kterým záleží na ceně. Zároveň by to mohla být pro Netflix nová možnost, jak si zajistit další příjmy.

„Je jasné, že službě Hulu to tak funguje. Dělá to i Disney a dělali to tak i v HBO,“ připustil Hastings. „Myslím, že se nedá moc pochybovat o tom, že to tak jde,“ dodal.

Akcie streamovacího gigantu po zprávě o poklesu jeho předplatitelů zažívají dramatický pád. Krátce po otevření burzy ztrácí téměř třetinu své hodnoty. Ale není to jen Netflix, spolu s ním - i když podstatně méně - krvácí i další streamovací platformy. Akcie společnosti Disney odepisují kolem pěti procent. Roku ztrácí přes sedm procent. 

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Streamovací platforma Netflix plánuje zvýšení předplatného

Netflix chystá zdražení. Jako první to schytají uživatelé ve Spojených státech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme