Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Bouře na akciích ustaly. Střídá je kolaps na energetickém trhu

Burza, ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

První červencový týden přinesl mírné zotavení akcií po bouřlivém prvním pololetí. Kurzotvorných zpráv však bylo méně. Investoři se stále ptají, je již potenciál recese zanesen do cen aktiv? Máme se obávat další prudkých poklesů, nebo je to úplně nejhorší již za námi? To jsou otázky, které se honí hlavou býkům i medvědům napříč investicemi. Pravda bude asi někde uprostřed. Faktem je, že jsme vstoupili do historicky sezonně lepšího období pro akcie.

Reklama

Americká centrální banka zveřejnila zápis ze svého posledního jednání. Představitelé Fedu v červnu zdůraznili potřebu bojovat s inflací, i kdyby to mělo znamenat zpomalení ekonomiky, která se již zdá být na pokraji recese. Členové Fedu uvedli, že na červencovém zasedání pravděpodobně dojde také k dalšímu posunu o 50 nebo 75 bazických bodů nad rámec zvýšení o 75 bazických bodů schváleného v červnu.

Při diskusi o možných politických opatřeních na nadcházejících zasedáních účastníci nadále předpokládali, že k dosažení cílů bude vhodné pokračující zvyšování sazeb. To jsou negativní zprávy pro euro, které nadále pravidelně oslabuje proti dolaru a postupuje k paritě. Euro se tak proti dolaru nachází na nejnižší úrovni od roku 2023. Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 1,6 procenta a podle údajů sledovaných atlantským Fedem se ve druhém čtvrtletí sníží o 2,1 procenta. Tím by se ekonomika dostala do technické, i když historicky mělké recese.

pád, ilustrační foto

Recese vás čeká všechny, vzkazuje Nomura hlavním světovým ekonomikám

Slovo recese se stává v posledních týdnech stejně často skloňovaným jako inflace či dříve covid. Není divu, obávají se jí mnohé státy. A mají zřejmě proč – podle analýzy japonské banky Nomura čeká v příštích dvanácti měsících pád do recese většinu velkých světových ekonomik včetně těch evropských, americké, japonské či jihokorejské, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Evropa v zajetí zelených snů

ECB uvažuje nad úpravou svého portfolia firemních dluhopisů jehož hodnota je přes 340 miliard eur. V rámci změn bude kladen daleko více důraz na investice do dluhopisů, které vydaly společnosti zaměřené na ekologii. Jedná se o jednoznačný krok směrem k boji proti globálnímu oteplování. Věc se neslučuje ze standardními pravidly měnové politiky. Banka zatím nepřiblížila trhům, jak chce bojovat s rozdílnými výnosy na dluhopisech jižního křídla měnové unie.

Obavy z recese v eurozóně rostou spolu s tím, jak průmysl a domácnosti zůstávají pod tlakem cen elektřiny a plynu. Ta čísla jsou stále hrozivější. Ruská federace skrze Gazprom stále snižuje dodávky plynu do Evropy. Ty jsou již takřka čtvrtinové z úrovně v březnu. V Německu to šroubuje cenu elektřiny na rok 2023 na 420 eur za megawatthodinu (MWh), kontrakt na plyn v prosinci je pak na úrovni 170 EUR/MWh.

Záplavy, ilustrační foto

ECB: Evropským bankám hrozí miliardové ztráty. Kvůli dopadům změn klimatu

Náhlý skok cen emisních povolenek v kombinaci se záplavami a suchem způsobí největším bankám z eurozóny ztráty nejméně 70 miliard eur (1,7 bilionu korun). Ve svém prvním velkém klimatickém zátěžovém testu to uvedla Evropská centrální banka (ECB). Zjištění nemají vliv na výši kapitálu, který banky musejí mít v letošním roce.

Přečíst článek

Trh s energiemi kolabuje

Německá vláda bude muset zachránit společnost Uniper, která je pod tlakem poklesu dodávek plynu, nákup akcií společnosti by mohl dosáhnout až úrovně pět miliard eur. Ve Francii situace není lepší, ale spíš horší. A to jsou z hlediska energetického mixu na tom o něco lépe. Společný trh s elektřinou v Evropě postupně tedy stále víc kolabuje. Francie v reakci na danou situaci navrhla odkup zbývajících akcií energetiky EDF. Společnost není v nejlepším stavu, zpoždění příprav nových reaktorů a za stropování cen elektřiny si vybírá svou daň. Zadlužení firmy poroste přes 61 miliardy eur. Prezident Macron možnost zestátnění naznačil již před několika měsíci. Podle výzkumného think-thanku Oxford Economics je pro tuto zimu naprosto reálné, že dojde k přídělovému hospodaření s plynem. Věc se má týkat i ČR.

Premiér Petr Fiala se svou manželkou a šéfem karlovarského festivalu Jiřím Bartoškou

Stanislav Šulc: Do Varů se vrátil ČEZ. V jiné roli, než by si všichni přáli

Aktuální dění kolem ČEZ se stává hlavním tématem rozhovorů v byznysové části karlovarského festivalu. Mnohdy debaty připomínají spíš rozpravy konspiračních teoretiků než aktivních investorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Uniper

Německo následuje Francii. Stát se chystá převzít třetinu energetické společnosti Uniper

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Američtí bankéři jsou znepokojeni přetrvávající inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme