Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejhůř se vede polským akciím. Varšava doplácí na sousedství s Ukrajinou

Sídlo polské burzy
Beax / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Dušan Kütner
duk

Varšavský akciový index WIG20 míří v srpnu k 11procentnímu poklesu, což je největší pokles mezi 92 hlavními globálními ukazateli akcií sledovanými agenturou Bloomberg. Po srpnovém výprodeji jsou polské akcie letos nejvíce postiženými na světě, což ukazuje jejich zranitelnost vůči evropské energetické krizi a také obavy z dalších vládních intervencí, napsal Bloomberg.

Reklama

Od ledna činí pokles varšavského akciového indexu WIG20 32 procent a překonal tak zatím nejhorší rok 2008, uvedl Bloomberg.

Výprodej byl umocněn ústupem firem z oblasti technické infrastruktury. Například akcie největší polské elektrárenské společnosti PGE tento měsíc klesly o 30 procent. Nedostatek uhlí a rostoucí náklady na něj – hlavní zdroj pro výrobu elektřiny v Polsku – snižují zisky firem, protože produkce výrobců elektřiny je do značné míry vázána na dlouhodobé smlouvy, kde ceny nelze okamžitě přizpůsobit tržním úrovním. 

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupní ráj Čechům v Polsku nekončí. Levnější benzín i potraviny slibuje Morawiecki nejméně do konce roku

Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že prodlouží snížení daní z potravin či paliv až do konce roku.

Přečíst článek

Nejistota ohledně toho, jak bude stát usilovat o snížení dopadu vyšších cen na domácnosti a klíčové firmy drží investory daleko od firem z oblasti infrastruktury. Klesly ale také i akcie bank, protože vláda zavedla nákladná hypoteční moratoria, aby potlačila negativní reakci veřejnosti kvůli rychle rostoucím nákladům na hypotéky.

Pohled na polskou makroekonomiku rovněž nebyl už roky tak ponurý jako letos. V sousední Ukrajině zuří válka a inflace v srpnu vzrostla na 16,1 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 1996. Ekonomika se chystá zpomalit a může vstoupit do technické recese kvůli slabší poptávce místních spotřebitelů a hlavních obchodních partnerů Polska v Evropské unii. 

To vše znamená, že společnosti v indexu WIG20 se obchodují za 5,8násobek letošních předpokládaných zisků, což je nejnižší ocenění od spuštění indexu v roce 1994. 

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Přečíst článek

Podle Rafala Janczyka, manažera fondu v TFI Allianz Polska, je oživení nepravděpodobné, dokud investoři nezískají lepší představu o tom, jak Evropa přežije letošní zimní energetickou krizi, kdy omezení dodávek ruského plynu bude mít největší dopad. 

„Zahraniční investoři se v případě Polska také obávají toho, že jde o sousední zemi válkou zasažené Ukrajiny a také možných státních intervencí v největších polských společnostech kótovaných na burze,” uzavřel Janczyk. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme