Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Reklama

Rusko je aktuálně náš nepřítel, to je jasné. Ještě horší by to mohlo být s Čínou, říká vysloužilý armádní generál Petr Pavel, zasloužilý voják a dalo by se říct i válečný hrdina, aktuálně horký favorit na budoucího prezidenta České republiky. Geopolitická témata jsou mu blízká. Rozhovorem s generálem Pavlem zahajuje Newstream letní seriál rozhovorů s kandidáty na prezidenta. Nazvali jsme ho „Kafe s prezidentem“. 

Pavel přes léto nepovede kampaň, lidé podle něj mají v létě jiné starosti. Až na podzim chce dokončit sběr padesáti tisíc podpisů nutných ke kandidatuře. Sponzory však již našel, na sklonku června je veřejně představil.

Jsou to zejména podnikatelé nové generace, hlavně z řad IT branže, jako Václav Muchna, zakladatel Y-Softu, nebo Michal Nýdrle, který úspěšně prodal firmu Kindred zaměřenou na marketing a sběr dat. Ale i další. Na kampaň mohou kandidáti podle zákona použít maximálně padesát milionů korun. S tím Pavel asi nebude mít problém. A co je podle něj kromě války na Ukrajině klíčové téma dneška? „Musíme chránit náš národní zájem,“ říká.

Musíme vnímat, že Rusko je teď naším nepřítelem a protivníkem. Chová se tak, mluví tak, takže ho tak musíme brát.


Nebude pro vás nevýhodou, že začnete kampaň až v září, zatímco jiní kandidáti budou přes léto objíždět republiku?

Pokud jde o sběr podpisů, může to být určitá nevýhoda. Na druhou stranu, přes léto je sběr podpisů sám o sobě komplikovaný. Lidé jsou na dovolených a mají jiné starosti. Efektivita tedy není tak vysoká. Počítám, že přes léto budeme sbírat podpisy stejnou formou jako dosud. Tedy prostřednictvím podporovatelů a dobrovolníků, kteří se nám sami hlásí. Intenzivní podpisovou kampaň zahájíme až začátkem září. V té době už budou lidé více naladěni na volby, a také budou zpátky v Česku.

Nevadí vám, že přes léto nebudete vidět, zatímco jiní kandidáti budou vidět?

Viditelnost kandidátů není dána jen ježděním po republice. Je zřejmé a pochopitelné, že přes léto zájem lidí o politiku klesá. Navíc si nemyslím, že bych byl celkově málo vidět. Souvisí to i s aktuálním děním v bezpečnostní oblasti. Od vypuknutí války na Ukrajině více než dřív jezdím po besedách a vystupuji na různých konferencích a v médiích v Česku i v zahraničí. Vnímám tak „z první ruky“ jaké mají lidé obavy z nejisté budoucnosti a snažím se na ně reagovat.

Kafe s prezidentem: Newstream rozjíždí seriál rozhovorů s kandidáty na hlavu státu

Aktuální hrozbou je Rusko, ale neměli bychom zapomínat na Čínu. Pokud zaspíme, budeme se muset řídit jejími pravidly, říká armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Pavel je jedním z favoritů blížící se prezidentské volby.

Přečíst článek

Data místo emotivních argumentů

Prezidentská kampaň se povede v době, kdy na Čechy plně dopadne energetická krize. Jaké máte v této oblasti pro potenciální voliče poselství, jaké by mělo být řešení?

Mám na to svůj názor. Nelíbí se mi, že vláda nedává více prostoru odborné diskusi a doporučením odborníků a že svá opatření srozumitelně nekomunikuje veřejnosti. Zatím jsem neviděl jedinou analýzu, která by veřejnosti jasně představila možná řešení dnešní krize, jejich dopady na stát a občany, a výhled do budoucna.

Naopak slyšíme spoustu emotivních argumentů, které se nedaří odrážet. Například tlak na zvyšování platů o výši inflace. Na první pohled to sice zní hezky, ale kdyby lidé na konkrétních číslech a datech viděli, jaké dopady by to přineslo z hlediska vývoje inflace do budoucna, věřím, že naprostá většina soudných a rozumných by pochopila, že touto cestou jít nemůžeme. Kvůli souběhu několika krizí nás čeká období sociálního pnutí. Pokud ho chceme zvládnout, je třeba dodržovat pravidla a zásady krizového managementu. A to se vládám opakovaně nedaří.

Ať se bavíme o krizi, covidové, migrační nebo teď energetické, krizové řízení stojí na stále stejných principech. Mělo by vycházet z odborného hodnocení. Návrhy na řešení musí být podloženy argumenty expertů, jak na ekonomiku, tak na sociální politiku. A tyto návrhy potom musí všichni relevantní aktéři jedním hlasem komunikovat veřejnosti. Ačkoli řešení nebude ideální, protože takové neexistuje, musíme vysvětlit, že prosazujeme variantu, která bude ze všech dostupných nejméně bolet a povede nejrychleji k cíli. Zároveň bude odrážet, že jsme společnost relativně bohatá, a také solidární. Že budeme pamatovat na ty, kteří jsou krizí postiženi nejvíc. Řešení určitě jsou, mluvil jsem o tom s mnoha odborníky. Zatím ale nemám pocit, že by se jim dostávalo odpovídající pozornosti.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Jakou skupinu voličů vlastně oslovujete? Jistě řeknete, že všechny, ale na koho míříte? Na mladé, na starší, chudé nebo bohaté, na Prahu, na vesnici? Čí jste kandidát?

Může to znít jako klišé, ale nikdy jsem si nehledal specifickou „škatulku“ a tím ani skupinu voličů.  Obecně jsou to lidé ochotní diskutovat o problémech, kteří dokáží naslouchat a o věcech přemýšlet. Myslím, že podporovat mě budou voliči, kteří nenaskakují na prázdné řeči o jednoduchých řešeních, která ve skutečnosti nevedou k cíli. Na tyto voliče se chci zaměřit.

Chápu, že pro část společnosti budu naprosto nevolitelný, protože dávají přednost populistickým argumentům. Ale jsem přesvědčen, že většina naší společnosti dokáže kriticky myslet a oceňuje, když s nimi politici mluví narovinu. A pokud se jim fakta dobře vysvětlí, a zatím v tom naši politici nebyli úplně silní, tak situaci pochopí.

Máte stratéga pro komunikaci s veřejností?

Mám stratéga i specialistu na komunikaci. Když říkám, že jsem byl ve své praxi vždy zvyklý opírat se o odborníky, tak to samozřejmě dělám i teď. Nikdo není expertem na všechno.  A já rozhodně nepředstírám, že bych byl expertem na strategickou komunikaci nebo na volební kampaně. Takže si raději nechám poradit.

Babiš v karavanu

Stanislav Šulc: Babiš lže jen trochu. Jeho jízda karavanem kampaní skutečně takřka není

Prezidentské klání je jiné než běžný politický boj. O ideje a sliby tu jde ještě méně než u ostatních voleb. Naopak alfou a omegou je věhlas kandidáta. Babišova cesta karavanem tak je daleko spíš turné slavného zpěváka či herce, na kterém lze dostat jeho knihy a kšiltovky zdarma. A jestli jej půjdou nakonec návštěvníci estrády volit, to s Babišem vlastně vůbec nebude souviset. 

Přečíst článek

Mladé generaci není politika lhostejná 

Můžete své odborníky jmenovat?

Samozřejmě. Stratégem je Michal Repa, který byl, mimo mnohé další úspěšné volební kampaně, i volebním stratégem prezidentky Čaputové. A expertem na komunikaci a sociální média je Martin Burgr, který také pracoval v týmu prezidentky Čaputové.

Chcete oslovit i mladé voliče? A jakým způsobem, máte strategii na mladé?

Jak jsem řekl, nevybírám si žádnou specifickou skupinu voličů. Moje nabídka je pro všechny stejná. Ale když jsem mluvil o kritickém myšlení a voličích, kteří se dívají spíš do budoucna než do minulosti, tak myslím, že se to týká právě velkého počtu mladých lidí.

Za poslední dva roky jsem udělal přes tři stovky besed a přednášek. Naprostá většina byla ve školách. V tom právě vidím velký potenciál. Že mladí lidé nejsou lhostejní a zajímají se, co se kolem nás děje. Politiku bychom měli dělat tak, aby se mladí lidé cítili být součástí řešení. Nejhorší, co by nás mohlo potkat je, že mladá generace bude lhostejná. Ale rozhodně nejsou mladí lidé jedinou skupinou voličů, jejichž prezidentem chci být.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Záchrana přijde na podzim. S plamenným mečem v ruce nás spasí Babiš

Andrej Babiš prý ještě zváží, zda se bude ucházet o Hrad. Řekl to v rozhovoru pro bývalé Rudé Právo, nyní již jen Právo. Je to znamenitá taktika. Tak trošku nás tahat za nos, nechávat nás v napětí. A pak jako blesk z čistého nebe udeřit. To je oblíbená Babišova strategie. Využil ji mnohokrát při přebírání firem, a osvědčila se mu. Asi ji znovu využije.

Přečíst článek

Rusko je nepřítel

Klíčové téma současnosti je válka na Ukrajině se všemi svými dopady. Jaký má mít Česko vztah s Ruskem?

Česká republika se musí řídit, jako všechny ostatní země, svým vlastním národním zájmem. A tím je, abychom byli bezpečnou zemí a měli garance pro další ekonomický i sociální rozvoj. Za současné situace toho nelze dosáhnout jinak než partnerstvím s našimi spojenci v NATO a Evropské unii.

Musíme tedy být jejich pevnou součástí a hrát aktivní roli. Nejen slovy, ale reálnými kroky. Být konstruktivní partneři, kteří se navzájem respektují, ale mají svůj názor a dokážou si za ním stát. Neznamená to, že budeme vždy jásat nad každým návrhem, který vzejde ze strany našich silnějších a větších spojenců. Pokud s ním nebudeme souhlasit, musíme vyargumentovat proč, a přinést alternativní návrh. V tom vidím smysl partnerství. A právě to bude klíčové i pro budoucí vztah s Ruskem.

Musíme vnímat, že Rusko je teď naším nepřítelem a protivníkem. Chová se tak, mluví tak, takže ho tak musíme brát. A jako celé společenství demokratických zemí musíme toto chování jednoznačně odmítnout.

Boris Johnson

Johnson neustál politický tlak. Rezignoval na post předsedy strany, premiérem bude do podzimu

Britský premiér Boris Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany. Začíná tak proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nový vůdce konzervativců nebude vybrán. Nejen od opozice, ale i z řad konzervativců ovšem zaznívají hlasy, že uvolnění premiérského křesla by mělo být okamžité, nebo alespoň velmi rychlé.

Přečíst článek

Je nějaké další důležité téma, které byste zdůraznil při prezidentské kandidatuře?

Zdůraznil bych, že pro nás je životně důležité hrát konstruktivní roli ve společenství demokratických zemí. Abychom přistoupili s větší odpovědností jak k členství v Evropské unii, tak v NATO. Alespoň základní jednota pro nás bude důležitá nejen ve vztahu k Rusku, ale i ve vztahu k Číně.

Jestli jako demokratické země nebudeme umět postupovat společně a budovat jasnou a srozumitelnou politiku ve vztahu k těmto strategickým soupeřům, začneme ztrácet. Čína na rozdíl od Ruska disponuje všemi atributy globální velmoci. A bude i nadále usilovat o globální dominanci. Když nedokážeme být dostatečnou protiváhou ve všech oblastech, dojde ke starému známému rozděl a panuj. Čína si nastaví pravidla podle svého. Jestli tohle nechceme, musíme se dívat dál do budoucna než na nejbližší volby.

Jste považován za jednoho z favoritů prezidentských voleb. Jste připraven i na „špinavější“ část kampaně, například ve druhém kole. Že po vás nějaký soupeř, zaspekuluji, že třeba Andrej Babiš, „půjde“?

Připravit se na sto procent na možnou špínu nelze. Vždy jsem se snažil předcházet zákulisním praktikám tím, že jsem neměl žádné třinácté komnaty. Vždy jsem se snažil chovat tak, abych si to mohl obhájit. A abych se za to, co jsem dělal, nemusel stydět. Když jsem nějakou chybu udělal, tak jsem se k ní přihlásil. Pokud se v kampani objeví cokoliv, co se zakládá na skutečnosti, už o tom všichni vědí. Jsem připraven to vysvětlovat znovu a znovu. Pokud se objeví něco nového, co by mě mělo poškodit, bude to s největší pravděpodobností fabrikát, a na to se úplně připravit nedá.

Babiš v karavanu

Politický diář Jany Havligerové: Lehkost a tíže politického bytí

Andrej Babiš - podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK, by momentálně prezidentské klání nevyhrál, pro víc než polovinu respondentů by dokonce byl jako hlava státu nepřijatelný. Průzkum také ukázal, že při volbě prezidenta lidé moc nedají na rady veřejně známých osobností. Například doporučení Miloše Zemana by aktuálně ovlivnilo pouhých deset procent voličů, navíc se nedá s jistotou říct, jestli by to nebyl spíš polibek smrti. Takhle by to bylo teď, v červnu. Jenže, fakticky vybírat se začne až na začátku roku příštího.

Přečíst článek

Jsem jen člověk, a tak chybuji

Zdá se, že mluvíte o svém předrevolučním členství v KSČ…

Mluvím o celém svém životním a profesním příběhu. Všechno, co bych považoval za rizikové, jsem zveřejnil. Vnímám, že pro mnoho lidí je mé čtyřleté členství v KSČ před rokem 1989 jakési stigma. Jakoukoliv stigmatizaci a paušalizaci jsem vždy považoval za škodlivou.

Jsme lidé a děláme chyby. Záleží ale, jak se k té chybě postavíme. Vždy jsem respektoval pravidlo druhé šance. A mnohem lépe jsem vnímal lidi, kteří dostali druhou šanci a využili ji než ty, kteří zatvrzele tvrdili, že žádné stinné stránky nemají, že v životě chyby nedělali.

Záleží na lidech, jak si to vyhodnotí. Pro někoho může být mé předlistopadové členství v komunistické straně diskvalifikující. Těm, kteří o tom budou alespoň trochu přemýšlet a posuzovat poměr čtyř let v KSČ, kam jsem vstoupil v jednadvaceti letech vlivem nedostatku zkušeností a informací, a třiatřicet let mé práce po revoluci, asi dojde, za jakými hodnotami jsem stál a pevně stojím.

Pokud byste se stal prezidentem, kdo by byl kancléřem?

Tak daleko jsem ještě neuvažoval. I když samozřejmě ctím zásadu, kdo je připraven, není zaskočen. Proto na možném složení týmu budu také pracovat.

Otevřel byste pražský Hrad veřejnosti?

Zcela určitě ano. Zpočátku byla opatření omezující vstup veřejnosti oprávněná, protože existovala bezprostřední hrozba teroristických útoků. Ale že Hrad zůstal téměř nedobytnou pevností, do které se občan musí celkem ponižujícím způsobem dostávat, považuji za nepřijatelné. Tomu již bezpečnostní situace neodpovídá. Hrad jako kulturní a historické dědictví by měl být místem, které žije a slouží lidem. Mělo by se tam například konat víc společenských a kulturních akcí. Což bych rozhodně podporoval.

Anna Šabatová, lídryně společné kandidátky Zelených a ČSSD pro volby do pražského zastupitelstva

Stanislav Šulc: Anna Šabatová volá po návratu progresivní daně. Problémy to ale nevyřeší

Anna Šabatová chce být pražskou primátorkou. Uspět se ale snaží s celostátními tématy a za její navrhovaná „řešení“ by se nemusel stydět lecjaký populista. Mimořádná osobnost tak trochu hraje o vlastní odkaz. 

Přečíst článek

Jak byste přistupoval ke jmenování členů bankovní rady ČNB? Což je jedna z významných kompetencí prezidenta a nyní kolem toho byl celkem velký rozruch.

Výběr lidí by měl být co nejvíce kvalifikovaný. Nikdo není expert na všechno, ani prezident. Měl by se proto opírat o odborníky. A to bych udělal. Konzultoval bych výběr s odborníky napříč názorovými proudy, což umožní vybrat člověka, který je nejen plně kvalifikovaný, ale také požívá důvěry a respektu. Jmenování by mělo být vždy na základě doporučení.

Uděloval byste milosti?

Na jedné straně je milost trochu reliktem monarchie. Ale na druhé straně to vnímám jako možnost poslední záchrany, jako humanitární gesto, které prezident může použít v případech, kde justice z hlediska uplatňování zákona může být krátká. Mluvím o případu, kdy je třeba odsouzený člověk v terminálním stádiu nemoci. Nevidím smysl v plošných amnestiích, ty považuji za škodlivé. A nevidím smysl v amnestiích, kde je nějaký individuální nebo skupinový zájem. Odstrašujícím případem je pro mě amnestie pro Miloše Baláka (šéf lánské obory – pozn. red.). Ta je příkladem, jak by amnestie udělována být neměla. Popřela roli soudů, které pravomocně rozhodly ve věci, která byla bez jakékoliv pochyby prokázána. V tomto případě prezident zasáhl proti soudní moci, to je špatně.

Komu byste typově jako prezident udělil na výročí vzniku republiky řád?

Sám jsem zažil udělování státních vyznamenání. Obdržel jsem jedno z prvních od prezidenta Havla. Tehdy to mělo úplně jinou atmosféru, než jakou jsem v sále vnímal později už jen jako pozorovatel. Velice špatně na mě působila degradace celého toho procesu. Člověku bylo líto lidí, kteří si vyznamenání zasloužili, ale stáli po boku těch, kteří byli, diplomaticky řečeno, politickými nominanty.

Někteří lidé potom odmítali převzít vyznamenání, čímž se jeho hodnota významně snížila. Je to dáno způsobem výběru oceňovaných. Je třeba pamatovat, že to nejsou vyznamenání prezidenta, ale vyznamenání státní. Prezident by měl proto respektovat doporučení širší skupiny lidí. Nevidím důvod, aby pro každou kategorii vyznamenání nebyl nějaký poradní sbor z daného oboru.

Bude se vaší kampaně účastnit vaše žena, potenciální první dáma?

Moje žena není úplně kampaňový typ. Samozřejmě mě podporuje. Podporovala mě v minulosti a bude mě podporovat i nadále. Kampaně se určitě zúčastní, ale v rozsahu a formou, které pro ni budou přirozené. Rozhodně nebude vyumělkovanou tváří, která na sebe bude neustále upozorňovat. Najde si místo, které bude důstojné, a které jí bude vyhovovat.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babišovo zmrtvýchvstání. Mašina na vítězství míří na Hrad

Nejsem fanouškem Andreje Babiše. Když koupil Mafru, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, provozuje rádio Impuls a má spoustu jiných mediálních aktivit, z vydavatelství jsem odešel. Nastoupili noví manažeři a Babišem dosazený generální ředitel, který předtím vedl mlékárnu, se mě ptal, proč se my, novináři, proti Babišovi tak bouříme. Odpověď byla pro Babišovy manažery nepochopitelná. Nezávislost. Tu jsme za předchozího německého vlastníka měli. Žádný Němec nám do zpracovávání zpráv a témat nemluvil. Babiš, ač se tvářil jako neviňátko, ano.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme