Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec tvrdé uzávěry. V Šanghaji se otevřou obchody, trhy i kadeřnictví

Konec tvrdé uzávěry. V Šanghaji se otevřou obchody, trhy i kadeřnictví
ČTK
 ČTK

Úřady v Šanghaji od pondělí povolí částečnou obnovu aktivit obchodů a provozoven. Oznámili to zástupci radnice. Velká část čínské finanční metropole se od konce března nachází v přísné uzávěře, kvůli které jsou zavřené obchody, restaurace a provozovny služeb; obyvatelům bylo nařízeno, aby nevycházeli z domů. Epidemiologická situace ve městě se ale zlepšuje a úřady mimo oblasti, které jsou v izolaci, v sobotu nezaznamenaly žádný nový případ koronavirové nákazy, uvedla agentura Reuters. V Pekingu úřady částečně prodloužily nařízení, aby lidé pracovali z domova.

Reklama

Místostarosta Šanghaje Čchen Tchung uvedl, že od pondělí budou smět v omezeném režimu otevřít supermarkety, obchody, kadeřníci či zeleninové trhy. Obchody a provozovny ale musí přijmout opatření, jež omezí počet zákazníků přítomných v jejich prostorách.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Tesla v problémech. Zastavila výrobu v Šanghaji, v USA svolává desítky tisíc vozů kvůli poruchám

Společnost Tesla zastavila většinu své výroby ve své továrně v Šanghaji kvůli problémům se zajištěním dílů pro svá elektrická vozidla, uvedla agentura Reuters s odkazem na interní zdroje z automobilky. Potíž způsobená tvrdým postupem Pekingu proti šíření covidu je další z řady patálií v poslední době včetně dnešního oznámení firmy o svolání 130 tisíc vozů kvůli poruchám dotykového displeje.

Přečíst článek

Představitelé radnice neoznámili detaily pondělního uvolnění restrikcí, což u některých obyvatel vzbudilo nedůvěru, uvedla agentura Reuters. Není totiž jasné, zda úřady uvolní i pravidla pro pohyb mimo domov. "My nemůžeme jít ven mimo rezidenční komplex. Otevřít (obchody) mohou, ale stejně se tam nikdo nedostane," cituje Reuters jeden z příspěvků na sociálních sítích. Podnik veřejné dopravy v Šanghaji uvedl, že všechny linky metra zůstávají mimo provoz, a není jasné, kdy začnou znovu fungovat.

V části Pekingu úřady dnes prodloužily nařízení, aby lidé pracovali z domova. Týká se to například významné obchodní čtvrti Čchao-jang, kde sídlí řada úřadů a ambasád a kde žije na 3,5 milionu lidí. Úřady také vyzývají obyvatele obvodu, aby ho neopouštěli, pokud k tomu nemají vážné důvody, a v celé metropoli prodlouží o tři dny masivní testovací kampaň. Úřady v Pekingu, kde každodenně počet případů narůstá o několik desítek, se chtějí vyhnout striktní uzávěře, která panuje v Šanghaji.

Čína, ilustrační foto

V zajetí režimu. Z Číny teď prakticky nejde vycestovat

Čínské úřady tento týden dále zpřísnily kontroly na hranicích a oznámily, že výrazně omezí cesty, které nejsou nezbytné. Vládní tisk při tom zdůrazňuje, že opatření má výlučně zdravotnický charakter a zapadá do čínské strategie nulové tolerance vůči covidu-19, uvedl deník Le Monde. Podle francouzského deníku se úřady snaží odradit čínské občany od cestování i omezenou nabídkou letů, jejichž ceny vystoupily do závratných výšin.

Přečíst článek

Uzávěru několika čtvrtí oznámilo v neděli město I-čchun na východě země. Během uzávěry obyvatelé Šanghaje mohli nakupovat potraviny a další zboží v elektronických obchodech. Zásobování a dodávky ale vázly kvůli nedostatečnému počtu kurýrů.

V uplynulých týdnech šanghajské úřady povolily lidem krátké vycházky mimo domov, v některých částech města ale opatření zpřísnily. Například ti, kteří chodí do práce, se nemohou vrátit domů, ale musí bydlet v určených bytech.

Výrazné zlepšení úřady zaznamenaly v méně hustě obydlených částech Šanghaje. V oblastech, které nejsou v izolaci, v sobotu nezaregistrovaly nové případy nákazy, což otevírá cestu k postupnému uvolnění protikoronavirových opatření. V celém městě, kde žije zhruba 25 milionů lidí, se v sobotu prokázalo na 1400 nových případů nákazy, což bylo méně než v pátek.

Čína prosazuje striktní politiku nulové tolerance v boji proti covidu-19. Ta spočívá v uzávěrách měst a oblastí i při výskytu malého počtu nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) tento přístup označila za neudržitelný, což Peking odmítá.

Komponenty, ilustrační foto

Výrobci čipů chystají další zdražování. Odrazí se to na ceně mobilů či aut

Samsung Electronics chystá zdražení svých čipů do mobilních zařízení zhruba o pětinu a jedná o tom se svými klienty. Jeden ze dvou největších producentů čipů na světě tak činí, přestože za první čtvrtletí ohlásil zvýšení provozního zisku o 50 procent na 14,1 bilionu wonů (259 miliard korun), nejvíce za první kvartál za poslední čtyři roky. Podobné kroky chystají i další výrobci čipů, což znamená, že vyšší náklady do svých výrobků přenesou i výrobci mobilů, tabletů či automobilů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Disney Resort v Šanghaji

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Přečíst článek
Čína lockdown pandemie

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme