Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze zdražily, zábava skončila. Investičním hitem jsou cihly, beton a půda

jednorožec
iStock
Tereza Zavadilová

Že štěstěna je vrtkavá, pocítil na vlastní kůži asi každý. Na peněžních a kapitálových trzích, které jsou velmi přesným a rychlým odrazem dění ve světě, dává pocítit svou momentální náladu pořádnou silou.

Reklama

Před rokem touto dobou kdo neměl zainvestováno v bitcoinu, metaversových akciích, nehrál si s Game Stopem a nemluvil o NFT, jako by nebyl. Svět ovládal fenomén FOMO, strach z toho, že uteče příležitost. Není divu, když akcie technologických firem rostly tempem desítek procent klidně za měsíc a na kryptoměnách pohádkově bohatli nejen mileniálové zavření doma v lockdownech. 

Symbolem úspěchu poslední dekády byl jednorožec, start-up, který se prodal za miliardu dolarů. Mladší generace snila o roli úspěšného zakladatele, ta starší o obdivovaném investorovi, který rozpoznal budoucí Amazon. Velikost trhu privátních start-upů dosáhla astronomických tří bilionů dolarů a přitom jen pětina jednorožců při úpisu akcií vykazovala zisk.

Letos se sen o lehce nabyté Tesle či elektrickém Porsche rozplynul.

Nord Stream 1

Jedna turbína může rozhodnout o tom, zda Česko letos padne do recese

V současnosti nejsledovanějším a nejdiskutovanějším průmyslovým zařízením světa je bezesporu jedna konkrétní turbína, co odešla na údržbovou opravu do kanadského Montrealu. Poslal ji tam Gazprom, ruský plynárenský gigant, jejž ovládá Kreml. Jenže turbína nemůže zpět do Ruska. Kanada totiž v červnu zavedla sankce na ruský ropný a plynárenský průmysl, které znemožňují export právě takových zařízení do Ruska.

Přečíst článek

Peníze do cihel a půdy

Válka na Ukrajině s potravinovou a surovinovou inflací světu drsně ukázala, že nebude žádný metaverse a že sebechytřejší aplikace v telefonu je k ničemu, když nemáte co jíst a čím si zatopit a ještě k tomu hrozí, že by v noci mohly nedejbože přiletět nějaké rakety.

Ceny kryptoměn a technologických akcií dramaticky klesly, na zlomek boomových hodnot, a kdo neprodal včas, prodělal kalhoty. Americký akciový trh teď má za sebou nejhorší půlrok od roku 1970. Peníze prudce zdražily a zároveň ztrácejí hodnotu. Svět se pokorně vrátil do přízemí Maslowovy pyramidy. 

Co dál? Šéfové velkých fondů cítili změnu už loni na podzim, takže se velké peníze přesunuly z technologického odvětví do cihel, betonu, půdy, do skoro už zavržené ropy a jiných základních potřeb a surovin a strojů. A zbraní.

David Ondráčka: Vary, filmy a dotace. Bez nich to nejde

Skončily Vary, největší filmová (a lobbistická) událost roku. Rozdaly se ceny, unavení hosté odjeli domů plní zážitků. A filmů, české produkce nevyjímaje! Jak v Česku funguje financování české kinematografie pro Newstream popsal protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. V tuzemské filmové branži se podle něj ročně protočí 12 miliard korun.

Přečíst článek

Investorská zima je tu

Vize, sny a budoucnost bez skutečného zisku na papíře se najednou prodávají velice těžko. Peníze mířící do start-upů vysychají, mnozí hovoří o tom, že také tato bublina praskla. Venture kapitálové financování v Evropě spadlo v druhém letošním kvartále na polovinu - ač pořád na pěkných 6 miliard dolarů. Kromě "kryptoměnové zimy" se čeká také zima ve financování, takzvaná funding winter, která prý může trvat až dva roky. Investory přitáhnou jen kvalitní firmy a nebudou to horentní sumy. 

Start-upový zeitgeist se převtělil do nového zvířete. Po jednorožci přichází kentaur. To je firma, která ročně přinese aspoň sto milionů dolarů na pravidelných poplatcích od zákazníků - což je metrika převzatá z cloudového byznysu. Je to mnohem spolehlivější tvor - takový kentaur sice moc nevyroste, ale také nepadne na nulu ve chvíli, kdy se vytratí charisma zakladatele někdejšího rádoby jednorožce... 

Financiéry z řad venture kapitalistů tak zajímají start-upy postavené na bázi SaaS (software as a service), tedy ty, které dlouhodobě pronajímají služby korporacím. Na další kryptoměnovou peněženku či nový rezervační systém teď holt nikdo zvědavý není. Což ale platí do chvíle, než se štěstěna zase otočí. 

Inflace - ilustrační foto

Čtvrtka másla přes šedesát korun. Na cenovém rekordu jsou téměř všechny základní potraviny

Těžko by zákazník našel v Česku obchod, kde budou potraviny levnější než před rokem a v němž ceny základních potravin, jako jsou mléko, mouka, vejce či máslo, nedosáhly svých rekordů. A jsou to nárůsty o desítky procent – mouka oproti loňskému červenci podražila o 74 procent, vejce a chleba o 40 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Potravináři přitom čekají další růst cen, záležet bude zejména na vývoji u energií a války na Ukrajině.

Přečíst článek

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek

Reklama

Související

video

FreshStart: Podnikání není raketová věda. Moc počítání na startu může být na škodu, říká ekonom Kovanda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme