Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s úpisy nových akcií zamrzl. Je na tom nejhůře za dvě desítky let

Trh s úpisy nových akcií zamrzl. Je na tom nejhůře za dvě desítky let
iStock
Dušan Kütner
duk

Trh s úpisy nových akcií neboli IPO je nejhorším rokem za několik desetiletí, proti loňsku propadl o 95 procent. Začínající firmy mají problém získat hotovost.

Reklama

Koncem loňského roku byly stovky společností v závěrečné fázi přípravy na vstup na burzu, protože trh IPO byl na vrcholu -   měl za sebou 18 nejlepších měsíců v historii. Pak kombinace faktorů – vysoká inflace, rostoucí úrokové sazby Fedu a ruská invaze na Ukrajinu – šokovala akciové trhy, uvedl The Wall Street Journal (WSJ).

IPO potrubí zamrzlo

Podle údajů Dealogic letos tradiční IPO zatím vynesly pouze 5,1 miliardy dolarů. To je výrazně méně než dlouhodobý průměr - podle statistik firmy od roku 1995 tradiční IPO v tomto období roku obvykle vynesly kolem 33 miliard dolarů. V loňském roce ve stejném období jako letos nabídky vynesly více než 100 miliard dolarů. Poradci zabývající se IPO podle WSJ neočekávají, že rok 2022 bude následovat nedávný vzor a letošek by mohl být nejhorší rok pro získávání peněz v IPO od roku 1995.

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Ukazatel recese, o kterém se nyní na Wall Street nejvíce mluví, je nejvýš za poslední dvě desetiletí a obavy investorů, že americká ekonomika směřuje ke zpomalení, sílí. Tím ukazatelem je výnosová křivka a její trend, kdy se úroky dlouhodobých vládních dluhopisů dostanou pod ty krátkodobé. Takzvaná inverze předcházela každé recesi v USA za poslední půlstoletí, takže je považována za předzvěst ekonomické zkázy – a to se nyní děje, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Fintech firma Klarna Bank byla velmi očekávaným IPO v roce 2022, ale místo toho, aby udělala okázalý debut, švédská společnost propustila stovky pracovníků, aby snížila náklady  a byla nucena hledat financování mimo burzu. Společnosti Klarna, která se specializuje na služby typu kup-teď-zaplať-později, se letos v létě podařilo získat 800 milionů dolarů – ale pouze poté, co snížila své ocenění o 85 procent na 6,7 ​​miliardy dolarů. Toto ocenění je stále trojnásobkem úrovně, na které byla společnost Klarna oceněna před třemi lety, uvedla mluvčí společnosti Klarna.

StockX, online tržiště, které prodává tenisky, streetwear a další položky, plánovalo vstoupit na veřejnost již v druhé polovině roku 2021. Procesem přípravy na IPO firma neprošla a v červnu  propustila osm procent svých zaměstnanců. Firma to odmítla komentovat.

Špatná zpráva pro ekonomiku a investory

Méně společností vstupujících na burzu je obvykle považováno za špatnou zprávu pro ekonomiku a investory. Bankéři a právníci, kteří pracují na IPO, uvedli, že společnosti, které se letos rozhodnou čelit podzimnímu nebo brzkému zimnímu debutu na burze, možná budou muset snížit své ocenění na polovinu po dvou boomových etech, kdy soukromí investoři intenzivně dávali hotovost do ztrátových společností s vysokým oceněním.

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let

Oznámení velké americké veřejně obchodované nábytkářské firmy RH o sníženém výhledu zisku na letošní rok a zpráva o nejvyšším zvýšení základní sazby za posledních dvacet let ze strany švédské centrální banky. To byly zřejmě poslední hřebíčky do rakve pro americký klíčový index pěti set největších na burze obchodovaných firem S&P 500. Po úderu oznamujícím dnešní půlnoc bude totiž podle všeho jasné, že právě uplynulé pololetí je pro index nejhorší první půlka roku od roku 1970, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Denny Fish, portfolio manažer společnosti Janus Henderson Investors, obvykle nakupuje akcie rostoucích společností v rámci IPO. Řekl, že plánuje se zúčastnit nějaké IPO nejdříve v roce 2023. „Možná to bude teď trochu lepší, protože trh se v červenci odrazil, ale stále je tu tolik nejistoty," řekl Fish. „Právě teď neexistuje trh pro společnosti, které by se chtěly dostat na veřejnost," míní.

Mezi společnosti, které plánovaly IPO na rok 2022, patří významné startupy v oblasti kryptoměn, společnosti dodávající potraviny a finanční technologické firmy. Jejich hotovostní rezervy se zmenšují, společnosti si možná budou muset utáhnout opasky, protože financování je stále těžší.

Některé, jako například start-up Gopuff s rychlým dodáním zboží, snižují náklady propouštěním pracovníků. Společnost pro doručování potravin Instacart a platební společnost Stripe snížily své soukromé ocenění. Jiní museli získat nové peníze s výraznými slevami v předchozích kolech financování.

Švýcarská vlajka

Čínské firmy znovu „objevily“ Švýcarsko. Zajistí si tam peníze na rozvoj

Čínské firmy začínají spoléhat na Švýcarsko, aby si tam zajistily peníze na další rozvoj. Regulační orgány v Číně jim přitom žádosti schvalují velmi rychle. Minulý týden se rozhodly takto si peníze ve Švýcarsku zajistit první čtyři firmy, uvedla společnost Baker McKenzie, která jim k tomu poskytla poradenství. Čínské podniky si tak zajistily celkem zhruba 1,5 miliardy dolarů (přes 36 miliard korun).

Přečíst článek

Mnoho manažerů fondů souhlasí s Fishem. Ti, kteří koupili akcie v úspěšných IPO v letech 2020 a 2021, včetně obchodní platformy Robinhood Markets, výrobce elektrických vozidel Rivian Automotive a poskytovatele restauračního softwaru Toast Inc., jsou totiž nyní ve velkých ztrátách.

Pár zájemců je stále

I když trh IPO není právě teď zdravý, mnoho společností by chtělo vstoupit na burzu, říkají bankéři. Některé potřebují hotovost, některé hledají akvizice – ale k dokončení nabídek potřebují akcie nebo peníze.

Rýn

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Americká rallye pokračuje. Zlepšující se data o inflaci a další vlna uzavíraní „shortů“ vynesly americké indexy na nová několika týdenní maxima. Obavy z větších měnově politických zásahů Fedu jsou upozaděny a vše se zdá zalité sluncem. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily nad úroveň 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? Jak dopadla důležitá čísla o růstu cen z domácí ekonomiky nebo jaká čísla reportoval ČEZ?

Přečíst článek

„Společnosti, které potřebují peníze, zejména firmy vedené zakladateli, se mohou potýkat s nižším oceněním, které jejich společnosti nyní mohou mít. Je to těžké,“ řekl Barrett Daniels, vedoucí US IPO v účetní firmě Deloitte LLP.

Existuje však několik společností, které jsou odhodlány vstoupit na burzu v roce 2022, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí, včetně jednotky Intel Corp. s autonomním řízením Mobileye, Instacart a spinoff společnosti American International Group Corebridge Financial. Další nabídky experti očekávají během prvních měsíců roku 2023.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Birkenstock

S akciemi sandálů Birkenstock to šlo z kopce. V maloobchodu není dobrá nálada

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme