Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš pogratuloval Pavlovi. Hnutí ANO jede dál a kritikům vzkázal: „Zkuste žít bez Babiše!“

Andrej Babiš na tiskové konferenci, na které poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství ve volbách.
ČTK
 ČTK

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) uznal porážku v prezidentských volbách, poblahopřál vítězi Petru Pavlovi. Na tiskové konferenci ve štábu na pražském Chodově mu popřál, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Reklama

Babiš řekl, že dosáhl v prezidentské volbě famózního výsledku. Uvedl, že získal víc hlasů než strany pětikoalice v posledních sněmovních volbách. Babiš získal 2,4 milionu hlasů. Podpořilo ho 41,7 procenta voličů. Aktuálně zbývá sečíst tři setiny okrsků.

Nedělal jsem negativní kampaň, tvrdí

Šéf hnutí ANO také vyzval své podporovatele, aby přijali jeho prohru. „Jsem přesvědčen, že jste to nebyli vy, kteří dělali ty různé ataky," řekl. Zároveň poprosil Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí. „Aby neničili majetek mého nejbližšího týmu, aby nenapadali jejich děti ve školách, aby lidi, kteří podporují hnutí ANO, nepřicházeli o práci, aby přestalo to násilí," uvedl Babiš. Odmítl, že by dělal negativní kampaň.

Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Co se mnou bude? Na to odpoví předsednictvo. Tak svou budoucnost popsal poražený Andrej Babiš krátce po oznámení výsledků voleb. Ve skutečnosti nyní Babiš chystá něco, co by bylo možné označit termínem „totální opozice“. „Hnutí ANO jede dál,“ prohlásil poté, co uznal výhru Petra Pavla.

Přečíst článek

Expremiér poděkoval své manželce Monice, která podle něj skvěle zvládla dobu prezidentské kampaně, hnutí ANO a svému týmu.

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Prezidentská volba je novou motivací pro ANO, řekl Babiš. ANO je podle něj jediné, které pomáhá lidem. Občany vyzval k volbě nyní opozičního hnutí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

Pavel: Nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhrály hodnoty, které vrátím na Hrad

Češi si podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody. Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Doplnil, že v této zemi nevidí poražené voliče. Co řekl ve svém prvním projevu po oznámení jeho výhry? Přečtěte si níže.

Přečíst článek

„Přeju vám svět bez Babiše, zapomeňte na Babiše," řekl expremiér. „Zkuste žít bez Babiše, přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer usínat," uvedl. Předsednictvo ANO podle něj vyhodnotí kampaň a sdělí občanům další strategii, zasedne 8. února.

Předseda ANO očekává, že ho Pavel jako prezident ke spolupráci osloví, pokud chce společnost spojovat. „Považuji za logické, že prezident republiky by měl jasně definovat, jestli chce mluvit s opozicí, nebo ne," poznamenal Babiš.

Petr Fiala

Premiér Fiala: Sledujeme třetí porážku Andreje Babiše a nejspíš i začátek jeho konce v politice

„Zvítězil občanský kandidát. Máme za sebou odpornou kampaň. Musíme se stmelit, abychom dokázali čelit těžké situaci, která nekončí,“ uvedl premiér Petr Fiala při gratulaci Petru Pavlovi k vítězství.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme