Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

VOLBY ON-LINE: Zelenskyj Pavla pozval na Ukrajinu. Pavel by chtěl jet na jaře

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.
ČTK
 nst
nst

Novým prezidentem České republiky byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále přímé prezidentské volby pro něj podle konečných výsledků hlasovalo 3 358 926 lidí, tedy 58,32 procenta voličů. Svého soupeře, expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše porazil o 958 655 hlasů. V prvním kole měl Pavel přitom jen o necelých 23 tisíc hlasů více. Volební účast ve druhém kole dosáhla 70,25 procenta oprávněných voličů. Před pěti lety to bylo 66,6 procenta, v roce 2013 59 procent.

Reklama

<div id="ctklivefeed" data-source="https://liveb2.ctk.cz/LiveEventFeed/Index?uid=6151e12d5935a31968286b31&eid=63b53c365935a317e8d3912d"></div><script src="https://liveb2.ctk.cz/Scripts/pym1.js" type="text/javascript"></script>


Po půl páté odpoledne předstoupil Pavel svém volebním štábu před televizní kamery, aby poděkoval nejen těm, kteří jej volili, ale i těm, kteří jej nevolili, ale k volbám přišli a dali tak najevo, že ctí demokracii. „Rozumím, že se cítí zklamáni. V této zemi ale nevidím vítězné nebo poražené voliče, v této volbě vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora. A jsem přesvěčen, že tyto hodnoty sdílí většina z nás. A já jsem připraven je na Hrad vrátit, zasazovat se o ně a šířit je dál,“ uvedl Pavel ve svém prvním projevu po zvolení.

Hlasování ve druhém kole přímé volby prezidenta v Česku skončilo dnes ve 14:00. Pavel se dostal před Babiše ihned po sečtení prvních okrsků.

Již po sečtení ani ne pětiny hlasů pogratulovala Pavlovi k vítězství neúspěšná kandidátka z prvního kola Danuše Nerudová, která Pavlovi pro druhé kolo vyjádřila podporu, a mnozí další politici - premiér Petr Fiala, prezident Miloš Zeman, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přijela do Pavlova volebního štábu osobně i prezidenti Německa a Rakouska.

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal díky mohutnému finiši Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Babišovi dalo hlas 34,99 procenta voličů. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování Českého statistického úřadu. Průzkumy i sázkové kanceláře považovaly za favorita Pavla, expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš měl podle nich nízké šance. 

Internet se baví někdy až hořkým humorem na téma obou kandidátů na prezidenta.

FOTOGALERIE: Česká předvolební soda. Internet se baví vtipy na Babiše, Pavla a další

Předvolební kampaň před prvním a zejména druhým kolem přímé volby prezidenta se podle expertů a politologů nese ve velmi tvrdém duchu, hovoří se až o „kýblech špíny“, zejména ze strany Andreje Babiše, kterému je podle odhadů dávána menší šance než Petru Pavlovi. A ohlas na sociálních sítích je jako vždy nemalý. Podívejte se na nejpovedenější internetové parodie volebních hesel či srovnávání obou kandidátů.

Přečíst článek

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Volit v prvním kole přišlo 68,24 procenta lidí, v roce 2018 v prvním kole volilo 61,9 procenta. Pavel dostal hlasy 1 975 056 voličů, druhého Babiše volilo o necelých 23 tisíc lidí méně.

Výsledky prvního kola volby prezidenta ČR zdroj: ČTK, ČSÚ

Andrej Babiš na tiskové konferenci, na které poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství ve volbách.

Babiš pogratuloval Pavlovi. Hnutí ANO jede dál a kritikům vzkázal: „Zkuste žít bez Babiše!“

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) uznal porážku v prezidentských volbách, poblahopřál vítězi Petru Pavlovi. Na tiskové konferenci ve štábu na pražském Chodově mu popřál, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Přečíst článek

Petr Fiala

Premiér Fiala: Sledujeme třetí porážku Andreje Babiše a nejspíš i začátek jeho konce v politice

„Zvítězil občanský kandidát. Máme za sebou odpornou kampaň. Musíme se stmelit, abychom dokázali čelit těžké situaci, která nekončí,“ uvedl premiér Petr Fiala při gratulaci Petru Pavlovi k vítězství.

Přečíst článek

Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Co se mnou bude? Na to odpoví předsednictvo. Tak svou budoucnost popsal poražený Andrej Babiš krátce po oznámení výsledků voleb. Ve skutečnosti nyní Babiš chystá něco, co by bylo možné označit termínem „totální opozice“. „Hnutí ANO jede dál,“ prohlásil poté, co uznal výhru Petra Pavla.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme