Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Pavel: Nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhrály hodnoty, které vrátím na Hrad

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.
ČTK
 nst
nst

Češi si podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody. Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Doplnil, že v této zemi nevidí poražené voliče. Co řekl ve svém prvním projevu po oznámení jeho výhry? Přečtěte si níže.

Reklama

Moc vám všem děkujeme. Já bych moc rád nejenom poděkoval všem, kteří mě volili, ale zároveň bych také chtěl poděkovat i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám. Protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii, že jim záleží na tom, jak tahle země bude vypadat. Rozumím i tomu, že se mnozí teď cítí zklamaní, protože jejich favorit nevyhrál. Ale zároveň také vnímám to, že v této zemi nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhrály hodnoty. Vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora.

Koláž diskutovaných témat protichůdných kandidátů generála Petra Pavla a Andreje Babiše v předvolební kampani před druhým kolem voleb na prezidenta České republiky v Praze dne 19. ledna 2023.

DRUHÉ KOLO ON-LINE: Andrej Babiš uznal svou prohru a vyzval své příznivce, aby ji akceptovali

Finále třetí přímé volby prezidenta ČR je tady. Hlasování o tom, zda bude novým prezidentem generál Petr Pavel, nebo expremiér Andrej Babiš (ANO), začalo dnes v 08:00. Budoucí hlavu státu mohou jako první vybírat z auta lidé v izolaci kvůli koronaviru, pokud přijedou na stanoviště, jichž je pět v Praze a po jednom v každém z okresů. Takzvaná drive-in stanoviště budou otevřena do 17:00. Sledujte níže on-line přenos ke druhému kolu, který potrvá až do neděle.

Přečíst článek

A já jsem přesvědčený, že tyto hodnoty sdílí naprostá většina z nás a že rozhodně stojí za to, abychom se snažili, že budou součástí našich životů, a aby se také vrátily na Hrad a do naší politiky.

Návrat k hodnotám

Já jsem připraven svojí službou nejenom do naší politiky, ale i na Hrad je vrátit, zasazovat se o ně a nadále je rozšiřovat. Rozhodně to ale nezvládnu sám. Nezvládneme to ani my, kteří jsme se sešli v tomto sále a nezvládneme to ani s těmi všemi, kteří mě volili. Musíme společně přesvědčit všechny občany této země, že návrat k těmto hodnotám a návrat normální smysluplné komunikace nám výrazně pomůže výrazně zlepšit kvalitu života v této zemi.

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

VOLBY ON-LINE: Zelenskyj Pavla pozval na Ukrajinu. Pavel by chtěl jet na jaře

Novým prezidentem České republiky byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve finále přímé prezidentské volby pro něj podle konečných výsledků hlasovalo 3 358 926 lidí, tedy 58,32 procenta voličů. Svého soupeře, expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše porazil o 958 655 hlasů. V prvním kole měl Pavel přitom jen o necelých 23 tisíc hlasů více. Volební účast ve druhém kole dosáhla 70,25 procenta oprávněných voličů. Před pěti lety to bylo 66,6 procenta, v roce 2013 59 procent.

Přečíst článek

Nebude to rozhodně jednoduché, ale také to není nemožné. Já jsem přesvědčen o tom, že máme, kromě těch rozdílů a příkopů, kteří nám mnozí připomínají, že máme mnohem více toho, co máme společné. A je to nejenom společný jazyk, krásná země a její úspěšná historie. Je to především naše společná budoucnost, ale i problémy, kterým dnes a možná i v budoucnu budeme čelit. A je důležité, abychom tyto problémy byli schopni řešit společně jako jedno společenství.

To společenství bohužel teď je trochu zraněné, je zraněné právě skončenou prezidentskou kampaní, je zraněné souběhem krizí, kterými jsme si prošli a procházíme v poslední době, ale je také zraněné stylem politiky, který u nás v poslední době převažoval. Politika konfrontace, politika vzájemného osočování a politika hledání důvodů, proč něco nejde, místo toho, abychom hledali společná řešení. To se musí změnit. A já si myslím, že vy jste mi dnes pomohli udělat první krok na cestě k této změně.

Danuše Nerudová označila Pavla za vítěze volby po sečtení ani ne pětiny okrsků

Vrátili jsme srdce na Hrad, popřála Nerudová Pavlovi. Přidali se Fiala, Čaputová, Zeman či šéfka Evropské komise

Poražená kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová na Twitteru označila generála Petra Pavla za vítěze. Sečtena přitom byla v té chvíli teprve pětina okrsků. Přidávají se další osobnosti.

Přečíst článek

Ale k tomu, abychom to dotáhli do konce, budeme opravdu potřebovat, aby k tomu přispěli všichni občané. A já jsem přesvědčen o tom, že bychom si měli přát Českou republiku, která nebude se vyznačovat blbou náladou, tak jak to označoval kdysi Václav Havel jako frustraci z toho, že se věci nedaří, ale že si zasloužíme Českou republiku, která bude republikou pohody. A já si myslím, že na to máme a že to dokážeme.

Děkuju a na závěr mi dovolte říct, že za úspěch svého prezidentství budu považovat pouze a jen náš společný úspěch. Moc vám děkuju.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme