Reklama

Rusko bez Putina bude jako Severní Korea na steroidech, míní bývalý poradce Kremlu

Vladimir Putin, prezident Ruska
Dušan Kütner
duk

Ekonom a bývalý poradce Kremlu Sergej Gurijev varoval, že Rusko by se mohlo stát „Severní Koreou na steroidech“ ve chvíli, kdy bude prezident Vladimir Putin nahrazen. Pokud otěže převezme po Putinovi nový vůdce, současný politický systém v Rusku se pravděpodobně zhroutí, dodal Gurijev, který ze země emigroval v roce 2013 do Francie, uvedl server CNBC.

Reklama

V rozhovoru pro CNBC na Ambrosetti Forum v Itálii dlouholetý Putinův kritik Gurijev řekl, že je extrémně obtížné předvídat, co se může stát, jestli bude Putin nahrazen na postu prezidenta Ruské federace.

Aeroflot, Moskva, letiště

Uvědomili jsme si, že se již nemůžeme vrátit, říkají mladí Rusové. A jsou jich miliony

Rusko prožívá největší exodus obyvatel od rozpadu Sovětského svazu před třiceti lety. A co hůře – ze země vycestovaly až čtyři miliony převážně mladých a vzdělaných lidí, nejen kvůli práci, ale i nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajině a současnému stavu ruské společnosti, napsal server Fortune.

Přečíst článek

„Režimy jako tento se mění velmi nepředvídatelnými způsoby,” řekl Gurijev. „Je velmi těžké předvídat, co přijde po Putinovi. Důvodem je, že Putin vybudoval svůj režim tak, že ho v něm nikdo nemůže nahradit,“ podotkl.

Nakonec se systém zhroutí

„Vybudoval režim tak, že bez něj nebude systém fungovat. Lidé kolem něj si navzájem nevěří, někdy se navzájem nenávidí, takže pokud Putin odejde, systém se bezpochyby nějak změní,“ míní.

Kim Čong-un, Vladimir Putin

Svět se k Putinovi otočil zády. Rusko nachází spojence v Severní Koreji

Ruský prezident Vladimir Putin napsal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že obě země „společným úsilím rozšíří rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“. Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA. Putin severokorejskému vůdci napsal u příležitosti Dne osvobození, kdy si KLDR i Jižní Korea připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem.

Přečíst článek

„Zpočátku jej pravděpodobně nahradí nějaký ultranacionalistický typ nebo vojenská junta, ale nebude to trvat dlouho, protože systém je postaven na Putinovi. Ale nakonec se systém zhroutí,“ řekl Gurijev.

Může to trvat měsíce, možná několik let, může to být Severní Korea na steroidech, kdo ví? Ale může také nastat situace, že se systém zhroutí a někdo nový v čele Ruska bude chtít obnovit ekonomiku a obrátí se na Západ,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml vytáhl silnou zbraň. Před dopadem sankcí má Rusko ochránit Putinova dcera

Mladší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina Kateřina Tichonovová dostala novou roli u nejmocnější obchodní lobby v zemi, aby pomohla překonat dopad mezinárodních sankcí uvalených Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Sama se přitom na sankčních seznamech nachází, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na ruský deník RBC.

Přečíst článek

Padesátiletý Gurijev je ekonom žijící v Paříži. Zabývá se teorií smluv, managementem a mikroekonomií. Je osetské národnosti. Působil v Ruské akademii věd a v letech 2004 až 2013 byl rektorem Ruské ekonomické školy v Moskvě. Byl členem sboru poradců prezidenta Dmitrije Medveděva, spolupracoval s deníkem Vědomosti a rozhlasovou stanicí Echo Moskvy. Účastnil se vyšetřování finančních machinací těžařské firmy Jukos, dostal se pro své názory na případ do konfliktu s ruskými úřady, byl vyslýchán policií a v dubnu 2013 emigroval do Francie.

Putin později řekl, že by se Gurijev mohl vrátil do Ruska a dodal, že odchod ekonoma nelze spojovat s žádnou aktivitou úřadů vůči jeho osobě.

Před Putinovým režimem prchá druhá vlna Rusů včetně až 15 tisíc milionářů.

Před Putinovým režimem prchá druhá vlna Rusů včetně až 15 tisíc milionářů

Ihned po únorovém začátku ruské invaze na Ukrajinu opustila Rusko řada umělců, novinářů a dalších, kteří se otevřeně stavěli proti režimu Vladimira Putina. V posledních týdnech se zvedá druhá vlna Rusů, kteří k odchodu kvůli svému podnikání či dětem potřebovali více času na přípravu k opuštění rodné země. A není jich málo, odhadem jich mohou být desítky tisíc, včetně až 15 tisíc milionářů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kim Čong-un odjíždí do Ruska, rozloučení na nádraží asi 11. září 2023.

Čím jel „šotouš“ Kim Čong-un do Ruska? Obrněným vlakem plným ozbrojenců a šampaňského

Přečíst článek
Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme