Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml vytáhl silnou zbraň. Před dopadem sankcí má Rusko ochránit Putinova dcera

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK/AP
Dušan Kütner
duk

Mladší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina Kateřina Tichonovová dostala novou roli u nejmocnější obchodní lobby v zemi, aby pomohla překonat dopad mezinárodních sankcí uvalených Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Sama se přitom na sankčních seznamech nachází, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na ruský deník RBC.

Reklama

Pětatřicetiletá Kateřina Tichonovová, na kterou USA a jejich spojenci uvalily sankce, byla jmenována spolupředsedkyní výboru pro koordinaci snah Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) pro nahrazení zahraničního, sankcionovaného dovozu, uvedl Bloomberg s odvoláním na moskevský list. RBC citoval z kopie dokumentu svazu o rozhodnutí a uvedl, že jmenování potvrdila i tisková služba RSPP.

Ruský rubl

Ruská ekonomika se hroutí. Navzdory tomu, co tvrdí Putin

Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek.

Přečíst článek

Tichonovová je v současností šéfkou společnosti Innopraktika, která spravuje Národní nadaci pro intelektuální rozvoj a Národní centrum intelektuálních rezerv. Je také zástupkyní ředitele Institutu pro matematický výzkum komplexních systémů na Moskevské státní univerzitě. V Innopraktice mimo jiné působí Putinovi ​​spolupracovníci včetně generálního ředitele Rosněfti Igora Sečina a generálního ředitele Gazprombank Andreje Akimova, kteří jsou členy správní rady.

Tichonovová byla v minulosti spojena s projektem v hodnotě 1,6 miliardy dolarů na vybudování vědeckého centra a inkubátoru pro startupy vedle Moskevské státní univerzity. List RBC uvedl, že mluvčí Innopraktiky v úterý řekl, že se jmenováním firma ještě nesouhlasila. Aktuálně se k informacím Innopraktika nevyjádřila.

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Putin již dříve zdůraznil, že je důležité, aby ruské podniky nahradily zahraniční zboží a služby domácími alternativami od doby, kdy USA a Evropa uvalily první sankce již po ruské anexi Krymu v roce 2014. Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala další, bezprecedentní úroveň sankcí a masový exodus zahraničních investorů, což hrozí drastickým propadem produkce v mnoha odvětvích ruské ekonomiky. V obchodech je k dostání jen minimum zahraničního zboží ve srovnání před začátkem únorové invaze – včetně třeba českého piva.

Navzdory opakovaným vlasteneckým apelům na otupení účinku sankcí náhražkami vyrobenými v Rusku došlo jen k malému skutečnému pokroku a ekonomika zůstává silně závislá na dovážených produktech, které však již nejsou volně dostupné, poznamenal Bloomberg.

Od matematiky a fyziky k rokenrolu

Mladší Putinova dcera se narodila v roce 1986 v Drážďanech, když tam její otec působil jako agent tajné sovětské služby KGB. Příjmení si vzala po své babičce. Vystudovala Moskevskou státní univerzitu a má magisterský titul z fyziky a matematiky. Na počátku minulého desetiletí se navíc věnovala sportovnímu rokenrolu a se svým partnerem obsadili páté místo na mistrovství světa 2013 ve Švýcarsku.

Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek

Prezidentova starší dcera Maria Voroncovová byla v dubnu rovněž sankcionována Evropskou unií, Spojeným královstvím a USA, které uvedly, že „vede státem financované programy, které od Kremlu obdržely miliardy dolarů na genetický výzkum a jsou osobně pod dohledem Putina".

Putin přísně střeží svůj soukromý život a o svých dětech se svou bývalou manželkou Ljudmilou se veřejně vyjadřoval jen velmi málo – dokonce odmítl potvrdit jejich totožnost, připomněl Bloomberg. 

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme