Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok
ČTK / AP
 ČTK

Ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň už v příštím roce, přizpůsobí se totiž dopadům mezinárodních sankcí. Uvedla to agentura Bloomberg. Snaha Kremlu o rozšíření náboru do armády by ale mohla tento cíl ještě zmařit.

Reklama

Potíže Ruska zhoršuje prohlubující se nedostatek pracovních sil. Země se snaží přilákat další dobrovolníky, kteří by se zapojili do invaze na Ukrajinu, která trvá již 18 měsíců. To může způsobit použití selektivnějších opatření při povolávání lidí do armády směrem k těm, kteří nebudou na pracovišti příliš chybět.

Mobilizace se týká všech do 30 let věku 

Prezident Vladimir Putin minulý týden podepsal zákon, který zvyšuje věk pro odvod do armády z 27 na 30 let. Opatření může umožnit „cílenou mobilizaci", která by zvýšila krátkodobý růst, protože by zmírnila dopady nedostatku pracovních sil, a umožnila by ekonomice dosáhnout na úroveň z doby před válkou do poloviny až konce roku 2024. To znamená brzy po plánovaných prezidentských volbách, řekl ekonom Alexander Isakov z Bloomberg Economics. Nezabrání však pravděpodobně poklesu dlouhodobého růstu.

MMF věří ruské ekonomice víc než sama Moskva

Mezinárodní měnový fond věří ruské ekonomice víc než sama Moskva a čelí tak kritice, že se ve svých odhadech až příliš spoléhá na ruská statistická data, která mají být výrazně „cinknutá“, překroucená kremelskou propagandou.

Přečíst článek

Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů vzrostla o 4,6 procenta a za první pololetí o 1,5 procenta. Po více než čtyřprocentním poklesu před rokem tedy roste už čtyři čtvrtletí po sobě. Vzepřela se tak předpovědím o dlouhodobém propadu v reakci na sankce, které na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu z loňského února uvalily západní státy. Zvýšené výdaje na obranu podpořily průmyslovou výrobu, zatímco spotřebitelská poptávka nabírá na síle v souvislosti s vyššími výdaji na sociální podporu a růstem mezd.

Problémem je rubl

Slábne ale kurz rublu. Od začátku roku vůči dolaru klesl téměř o 25 procent a blíží se hodnotě 100 rublů za dolar. Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová to přičítá z velké části zhoršení podmínek zahraničního obchodu.

Rusko začne testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli

Rusové otestují digitální rubl, chtějí tím rozvíjet přeshraniční platby

Rusko začne příští týden testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli. Země, která kvůli loňskému útoku na Ukrajinu čelí rozsáhlým hospodářským sankcím, by pomocí digitální měny chtěla rozšířit své možnosti pro mezinárodní platby, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Hlavní ekonomka skupiny BCS Financial Group Natalia Lavrovová se domnívá, že ruská ekonomika může dosáhnout předválečné úrovně v polovině příštího roku. V letošním roce čeká zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o dvě procenta. Ekonom Jevgenij Košelev z finančního ústavu Rosbank odhadl, že v celoročním vyjádření Rusko v roce 2024 překročí úroveň roku 2021.

Ruská centrální banka nedávno zlepšila výhled vývoje ekonomiky na letošní rok a nyní čeká růst o 1,5 až 2,5 procenta. Dodala, že produkce většiny odvětví zaměřených na domácí poptávku dosáhla nebo dokonce překonala předválečnou úroveň. V příštím roce očekává růst HDP o 0,5 procenta až 2,5 procenta a v roce 2025 o jedno až dvě procenta.

Centrální bankéři ale varovali, že schopnost zvýšit výrobu v Rusku stále více omezují podmínky na trhu práce. Ty vedle sankcí a prudce rostoucích vládních výdajů spojených s válkou pomáhají zrychlovat inflaci.

Vše o dopadech ruské invaze na Ukrajinu čtěte zde:

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Skladovací kapacity v přístavech na jihu Ruska jsou po dvou velkých sklizních přeplněny obilím navzdory rekordnímu vývozu v minulém měsíci. Znamená to, že jakákoliv eskalace vojenské konfrontace v klíčové oblasti Černého moře by mohla mít dominový efekt a připravit svět o velké množství plodin, na které spoléhá, upozornila agentura Bloomberg. „Rusko začíná mít problémy s ukradeným ukrajinským obilím," okomentovala situaci ukrajinská agentura Unian.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme