Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské továrny vyrábí ostošest navzdory sankcím. Táhnou je vládní zakázky na armádu

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Aktivita v ruském zpracovatelském sektoru v prosinci rostla nejrychlejším tempem skoro za sedm let, objem nových exportních zakázek nicméně druhý měsíc za sebou klesl. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož předběžné výsledky dnes zveřejnila mezinárodní společnost S&P Global. Růstu v průmyslu teď vydatně pomáhá zbrojní výroba.

Reklama

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru v prosinci vzrostl na 54,6 bodu z listopadových 53,8 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od ledna 2017. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity v odvětví.

Průzkum ukázal, že celkový objem zakázek ruského zpracovatelského sektoru se v prosinci opět výrazně zvýšil. „Větší poptávka zákazníků se nicméně týkala především domácího trhu, protože nové exportní zakázky druhý měsíc za sebou klesly,“ uvedla společnost S&P Global.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko může přijít o obří balík peněz. USA navrhují zabavit aktiva země na půdě G7

Spojené státy na půdě G7 navrhují zabavení až 300 miliard dolarů (asi 6,6 bilionu korun) zmražených ruských aktiv, píše list Financial Times. Ministři financí skupiny vyspělých zemí i jejich náměstci pracují na tom, aby byl návrh připravený k realizaci k druhému výročí ruské invaze na Ukrajinu 24. února příštího roku. USA mají podle listu podporu Japonska, Kanady a Británie, evropské země naopak mají pochybnosti.

Přečíst článek

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Ruský zpracovatelský sektor nicméně teď podporují vládní výdaje na posílení vojenské výroby, napsala agentura Reuters.

Ruská ekonomika sice rostla, dlouhodobé výhledy ale nejsou pozitivní

Ruská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,5 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo ze 4,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Ředitel evropského odboru Mezinárodního měnového fondu (MMF) Alfred Kammer v říjnu uvedl, že krátkodobý hospodářský růst v Rusku v současnosti podporují rozsáhlé vojenské výdaje, zatímco dlouhodobější vyhlídky ruské ekonomiky označil za pochmurné, a to kvůli omezenému přístupu k technologiím.

Ukrajinští vojáci u Bachmutu

Pro úspěšnou ofenzivu Ukrajiny by západní pomoc musela být násobná, říká vojenský odborník

Současná podoba války na Ukrajině naznačuje podle Zdeňka Petráše z brněnské Univerzity obrany stagnaci a ztrátu operačního tempa na obou stranách. Aby Kyjev mohl uskutečnit úspěšnou protiofenzivu, musela by se západní pomoc zdvojnásobit nebo i ztrojnásobit, uvedl Petráš.

Přečíst článek

MMF v říjnu předpověděl, že ruská ekonomika za letošní rok vykáže díky vojenským výdajům a odolné spotřebě růst o 2,2 procenta. V příštím roce však měnový fond očekává zpomalení hospodářského růstu na 1,1 procenta.

Loni ruská ekonomika podle MMF klesla o 2,1 procenta. Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, přitom těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles.

Putinovi na tiskové konferenci položil dotaz jeho digitální dvojník

Putin velmi úspěšně oškubává západní firmy, které opouštějí Rusko

Odchod západních firem z ruského trhu měl podkopat ruskou ekonomiku. Místo toho přihrál Kremlu a lidem kolem Putina miliardové majetky.

Přečíst článek

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Ukrajina má problémy s udržením finanční stability. Žádá o rychlé financování

Ukrajina požádala mezinárodní dárce o urychlené poskytnutí financování, uvedl podle agentury Bloomberg ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj má Ruskem napadená země problémy plnit rozpočtové priority.

Přečíst článek

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme