Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět se k Putinovi otočil zády. Rusko nachází spojence v Severní Koreji

Kim Čong-un, Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin napsal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že obě země „společným úsilím rozšíří rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“. Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA. Putin severokorejskému vůdci napsal u příležitosti Dne osvobození, kdy si KLDR i Jižní Korea připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem.

Reklama

Spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem „je v zájmu obou národů a pomůže posílit mír na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii,“ cituje z dopisu KCNA. Text se příliš neliší od dalších obdobných přání, například od toho, které roku 2001 Putin zaslal Kim Čong-ilovi, tedy druhému z komunistické dynastie Kimů.

V dopise dodává Kim dodává, že spolupráce obou zemí je posunuta o novou úroveň v maření vojenské hrozby a provokace nepřátelských sil. Pchjongjang neidentifikoval nepřátelské síly, ​​ale tento termín byl opakovaně používán Severní Koreou k označení USA a jejich spojenců. 

Burza v Moskvě se po půl roce otevírá zahraničním investorům. Ne všem

Po téměř šestiměsíční uzavírce se v pondělí opět otevře moskevská burza zahraničním investorům. Zatím na ní budou moci obchodovat pouze s dluhopisy a pouze investoři ze „zemí, které nejsou nepřátelské“, uvedl server BBC.

Přečíst článek

V červnu byla Severní Korea jednou z mála zemí, které uznali suverenitu dvou ruských separatistických států Donbaska a Luhanska na východě Ukrajiny. Ukrajina, která nyní čelí ruské invazi v reakci na to ukončila veškeré diplomatické styky s  Pchjongjangem.

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

Hacker, ilustrační foto

Hackeři z kryptosměnárny vyvedli půl miliardy dolarů, stopy vedou do Ruska a Severní Koreje

Takzvaný kryptoměnový most RenBridge umožňující přenos mincí určité kryptoměny z jednoho blockchainu do druhého, posloužil hackerům za poslední dva roky k vyprání nelegálně nabyté kryptohotovosti v hodnotě nejméně 540 milionů dolarů (asi 12,9 miliardy korun). Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu společnosti Elliptic. Podle expertů by se proto měly tyto „cross-chain bridges“ regulovat stejně jako kryptoburzy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme