Reklama

Stanislav Šulc: Jurečka jen řídil ministerstvo jako firmu. Co se hnutí ANO nelíbí?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
Stanislav Šulc

Českou politickou scénou hýbe skandál ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Ten údajně měl dát šéfovi Úřadu práce Viktoru Najmonovi nabídku, kterou nešlo odmítnout. Buďto přistoupí na dohodu a odejde s pořádným padákem, nebo bude propuštěn s ostudou a dostane špatné hodnocení. Najmon si údajnou schůzku, při níž měl tuto nabídku dostat, nahrál. A nyní kvůli této nahrávce chce zejména opoziční hnutí ANO hlavu ministra Jurečky. Ten přitom naplnil vizi šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, protože chtěl ministerstvo řídit jako firmu.

Reklama

Řídit stát jako firmu bylo dlouhodobé heslo hnutí ANO. V čele hnutí (a státu) stál Andrej Babiš, který jako neomylný generální ředitel udával směr republiky. Jakýkoli problém operativně řešil, ať šlo o prkotinu nebo globální problém typu pandemie covidu-19.

Jana Havligerová: Politici se činí, vidět to ale není

Jana Havligerová: Politici se činí, vidět to ale není

Prezident Petr Pavel podepsal vládní novelu o snížení červnové valorizace důchodů. A hned vzápětí se pozastavil nad tím, že vládní koalice valorizaci penzí omezí, a platy politiků nechá růst. Dobrý manévr na odvedení pozornosti. Platy politiků jsou vděčný terč.

Přečíst článek

Vize řídit stát jako firmu se nejprve líbila podnikatelskému stavu (první Babišovy úspěšné volby), poté jí propadly i další části populace a nakonec se to zalíbilo i důchodcům.

O to divnější je, že právě hnutí ANO se stalo hlasitým kritikem ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, který vzal heslo řídit stát jako firmu vzal až příliš doslova.

A tak si jednoho dne pozval do kanceláře svého podřízeného, kterým byl šéf Úřadu práce Viktor Najmon, a pošéfovsku mu vysvětlil, že už to Najmon nechce dělat. Ale protože je Jurečka férový šéf, udělal to elegantně. Najmon si tak mohl vybrat, jestli chce slušné odstupné (a podepíše dohodu), nebo to bude s ostudou (nepodepíše dohodu).

Rukavičky dolů

Můžeme si projít občanský zákoník i veškeré zákony týkající se pracovního práva a o takovém jednání tam nic nenajdeme. To je pravda. Přesto je taková praxe v českých firmách naprosto běžná. Prostě když se kácí les, můžete přijít ke svému šéfovi a on vás postaví přesně před takovou volbu.

Dalibor Martínek: Jaký je český sen? Dobýt vesmír? Zachránit planetu? Ne. Být starý a bohatý

Důchody, to je prostě české téma. Jiné země, třeba v Africe, řeší populační explozi, lokální války, nedostatek zdravotní péče. Původní vegetace na Sumatře je téměř vypálená kvůli pěstování palem, palmový olej se dobře prodává. Tamní poddruh tygra je vyhuben.

Přečíst článek

Buďto pět platů a jeden podpis, nebo klasická restrukturalizace s tím, že ti dáme překážky, nebo to uděláme se vší parádou s vytýkacími dopisy. Praxe naprosto běžná, zvláště v těžších dobách, které nás navíc nejspíš čekají.

A nyní se tedy nejspíš začne řešit, jak běžná praxe to má být ve veřejném sektoru, který je zatím nejspíš zvyklý na jednání v rukavičkách. Ostatně také kritika ze strany opozice se více opírá o „tón“, tedy o formu, kterou Jurečka zvolil, než o podstatu, že si politici do státního aparátu dosazují své lidi.

Stanislav Šulc: Jurečka si chce posvítit na sociální dávky. Dopadne to jako vždycky

Stanislav Šulc: Jurečka si chce posvítit na sociální dávky. Dopadne to jako vždycky

Další den, další informační balonek od jednoho z ministrů ve stylu „Něco naznačíme a uvidíme, co na to lid“. Po sérii karambolů s možným zestátněním ČEZ a okleštěním důchodů se vláda vydává bezpečnějším směrem a chce si „posvítit na sociální dávky“. Lavina nenávisti se nejspíš nestrhne, protože dávky přece berou jen flákači, říká s nadsázkou komentátor Newstreamu Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vyšší daně versus pozdější důchod

Vládní politici čím dále častěji vypouštějí balonek, jímž testují, jak veřejnost přijme záměr navyšovat věk odchodu do důchodu. Už loni ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka hlásal, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Nyní téma vrací na stůl další vrcholní politici vládní pětikoalice, například šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která ovšem krok podmiňuje širší reformou penzí. Ministr financí Zbyněk Stanjura pak podle materiálu z jednání koaliční rady v minulém týdnu už črtá poměrně konkrétní obrysy toho, co se chystá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme