Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ministerstvo práce - informace o tématu

Minimální mzda vzroste o 1600 korun, říká ministr práce Jurečka

Minimální mzda by měla od ledna vzrůst o 1600 korun na 18 900 korun. Do pár let by se měla ustálit na 45 procentech průměrné mzdy. Od roku 2025 by se měla začít zvedat podle vzorce, který upraví zákoník práce. Zvýšit by se měly celkem čtyři z osmi stupňů zaručených mezd, uvedl na tiskové konferenci ve středu ráno ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh projedná příští týden vláda.

Přečíst článek

David Ondráčka: Konec OKsystemu? Jurečka chce zatočit se závislostí na jednom dodavateli IT, která stojí miliardy

Přečíst článek

Ministerstvo práce navrhuje další zvýšení minimální mzdy, možná až o více než dva tisíce

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Návrh důchodové reformy předložím začátkem října

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že návrh důchodové reformy předloží začátkem října. Nyní se návrh dokončuje. Zároveň věří, že vláda uspěje u Ústavního soudu v případě již schválených změn v důchodovém systému, které napadlo opoziční hnutí ANO. V úspěch věří i u další schválené změny důchodového systému, kterou chce ANO rovněž napadnout. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Stínový premiér vlády ANO Karel Havlíček řekl, že zatím neví, kdy tento návrh ANO podá.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česko krvácí na důchodech jako nikdy. A může být ještě hůř

Důchodový účet Česka padá letos do rekordního deficitu, který oproti loňsku narostl trojnásobně. Pokud Ústavní soud letos neposvětí snížení mimořádné valorizace penzí, bude deficit penzí ještě o dvacet miliard vyšší.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Jurečka jen řídil ministerstvo jako firmu. Co se hnutí ANO nelíbí?

Českou politickou scénou hýbe skandál ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Ten údajně měl dát šéfovi Úřadu práce Viktoru Najmonovi nabídku, kterou nešlo odmítnout. Buďto přistoupí na dohodu a odejde s pořádným padákem, nebo bude propuštěn s ostudou a dostane špatné hodnocení. Najmon si údajnou schůzku, při níž měl tuto nabídku dostat, nahrál. A nyní kvůli této nahrávce chce zejména opoziční hnutí ANO hlavu ministra Jurečky. Ten přitom naplnil vizi šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, protože chtěl ministerstvo řídit jako firmu.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Červnová valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o 1800 korun. Stát hledá způsob, jak valorizace snížit

Lukáš Kovanda: Červnová valorizace penzí bude masivní, důchod vyskočí o 1800 korun. Stát hledá, jak růst snížit

Červnová mimořádná valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o skoro 1800 korun, citelně nadinflačně. Ministerstvo práce i proto urgentně hledá způsob, jak valorizace snížit, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Češi jsou posedlí důchody. Proč tolik lpíme na závislosti na státu

Marian Jurečka, který je nyní shodou okolností ministrem sociálních věcí, dostal na starost nevděčný úkol. Připravit něco jako reformu důchodového systému. Úkol, na kterém si již mnozí experti vylámali zuby. Fakta jsou totiž jasná. Důchodců bude neustále přibývat a není úplně jasné, kdo je bude živit.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Od 1. ledna 2023 se znovu zvedá životní minimum. Jak se změna dotkne dalších dávek

Hendikepovaní, nízkopříjmové rodiny s dětmi, pěstouni a penzisté se těší na 1. leden 2023 možná ještě o něco více než ostatní. S prvním dnem roku 2023 totiž mají vstoupit v platnost novinky ohledně navýšení různých typů dávek a příspěvků, které se jich týkají. Legislativních změn v sociální oblasti, které avizuje ministerstvo práce a sociálních věcí, je ale mnohem více. O dalších 5,2 procenta se navíc změní životní a existenční minimum a tím se zvětší i počet lidí, kteří díky tomu dosáhnou na státní pomoc. 

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
video

Lukáš Kovanda: Jurečka chce minimální mzdu 17 300 korun. To je příliš

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka navrhuje od příštího roku zvýšit minimální mzdu o 1100 korun, a to ze 16 200 na 17 300 korun. Minimální mzda by tak vzrostla o 6,8 procenta. Jedná se o přílišné navýšení, zhodnotil Jurečkův návrh ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Průměrný starobní důchod se v lednu zvýší o 825 korun

Průměrný starobní důchod by se měl od ledna zvýšit o 825 korun. Průměrná starobní penze by se tak v lednu měla podle ministerstva práce dostat na 19 500 korun.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka pod palbou kritiky. Zvyšování platů státním zaměstnancům jen dál roztočí inflaci, míní ekonomové

Za zásadní proinflační tlak považují ekonomové večerní slib ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o zvýšení platů zhruba 300 tisícům zaměstnancům ve veřejném sektoru o 10 procent.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Vláda vyplatí příspěvek pět tisíc na dítě. Jen tím přilévá olej pod inflační kotel, hodnotí ekonom

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého by mohly začít ve druhé polovině letních prázdnin dostávat pět tisíc korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme