Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Jurečka si chce posvítit na sociální dávky. Dopadne to jako vždycky

Stanislav Šulc: Jurečka si chce posvítit na sociální dávky. Dopadne to jako vždycky
ČTK
Stanislav Šulc

Další den, další informační balonek od jednoho z ministrů ve stylu „Něco naznačíme a uvidíme, co na to lid“. Po sérii karambolů s možným zestátněním ČEZ a okleštěním důchodů se vláda vydává bezpečnějším směrem a chce si „posvítit na sociální dávky“. Lavina nenávisti se nejspíš nestrhne, protože dávky přece berou jen flákači, říká s nadsázkou komentátor Newstreamu Stanislav Šulc.

Reklama

Je to téměř povinná disciplína pro všechny vlády, zejména ty označující se za pravicové. Když to neklapne se zeštíhlováním státní správy a do kyselého jablka v podobě zvýšení daní je ještě daleko, přijdou na řadu sociální dávky. Velkou revizi plateb lidem v nouzi nyní naznačil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mají se odhalit takzvaní „černí pasažéři“, kteří systém dojí neoprávněně. 

Jurečka: Půjdeme po „nemocných“ i jejich doktorech

Konkrétně u nemocenské se chceme zaměřit na osoby, které ji opravdu často využívají, i na lékaře, kteří ji statisticky častěji u svých pacientů schvalují. I u dalších sociálních podpor chceme ještě letos dostat do našeho systému maximum dat, aby kontroly byly opravdu efektivní a cílené,“ řekl MF Dnes Jurečka. A jedním dechem přiznává, že kontroly doposud příliš efektivní nebyly. 

Senioři - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Jak reformovat důchody? Dát do systému více peněz a ne stále jen „bičovat“ občany

Zásadním cílem opatření v oblasti penzí by mělo být dostat do důchodového systému více peněz. Pokud to nemá být na dluh nebo z vyšších daní, nezbývá jiná možnost, než že si lidé budou sami na stáří spořit více, eventuálně začnou s takovým spořením dříve. Takže cokoli je k něčemu takovému pobídne, stojí za zvážení, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

A tak už můžeme začít vytahovat jednu hlášku ze seriálu Jistě, pane ministře za druhou. Takže kupříkladu je docela evidentní, že aby se Jurečkův plán zrealizoval, bude to chtít posílit kontroly a kontrolory. A to i finančně, protože lidi nejsou. Tedy klasika: aby se ušetřilo, bude se nejdřív muset utrácet. 

Hledání jehly v kupce sena

A to ještě není nic proti tomu, co kontroloři téměř jistě zjistí. Například to, že třeba starší občané nebo ti se špatnou životosprávnou případně s těžkou prací (nejen fyzickou), využívají nemocenské častěji než průměr. A také je docela možné, že takoví lidé jsou koncentrováni třeba v nějakém konkrétním regionu, kde ale úřaduje jeden dva lékaři, protože ani s motivačními 100 tisíci nástupního bonusu tam nikdo nechce ordinovat. Takže tito lékaři pak nejspíš budou vykazovat nadprůměrné statistiky.

Další komentáře a názory Stanislava Šulce čtěte zde

Ale jasně. Je potřeba to zjistit exaktně a najít ve stovce podobných případů ten jeden, v němž jde skutečně o podvod. Dodejme, že o podvod s až tisícikorunovou škodou. Už slyšíte, jak se státní kasa plní? 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce uhájit výchovné.

Důchody se zvednou v létě, o reformě bude jasno dřív, slibuje Jurečka

O kolik a kdy letos mimořádně znovu kvůli inflaci vzrostou penze, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen.

Přečíst článek

Podobné revize by možná měly smysl ve chvíli, kdyby došlo k nějaké paradigmatické nebo alespoň parametrické změně systému. Kdyby se například opět vrátila třídenní karenční doba, po kterou by stát nehradil nemocenskou. Vzhledem k tomu, že to nemá šanci projít ani v rámci pětikoaliční vlády, protože by to všem stranám prohrálo jakékoli příští volby, tak je aktuální oznámení revize zcela zbytečné. Dojde totiž k vynaložení extrémní síly a prostředků, aby se nedosáhlo takřka ničeho. 

Nicméně na rozdíl od předchozích vládních balonků v podobě zmatků kolem ČEZ či důchodů, je tohle takový marketingově neškodný krok. Lidí, co berou dávky, se přece nikdy nikdo nezastane. A to, že nějakou dávku pobírá více než polovina populace, zůstane taktně zamlčeno. 

Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Jurečka přišel s další dotací. Komu ještě rozdá peníze našich dětí?

Máme tu nový státní dotační program. Na zateplení fasády, podlah či půdy, výměnu dveří či oken mohou domácnosti nově čerpat až sto padesát tisíc korun. Vláda prosadila další bohulibý záměr.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme