Reklama

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč
ČTK
 nst
nst

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Reklama

Pokud se podíváme na přehled vlastníků klubů v Premier League zjistíme, že z 20 klubů jich hned 16 má zahraniční vlastníky. Současně z těchto 16 klubů má více než polovina za majitele profesionálního investora typu private equity fond, státní investiční fond či hedgeový fondy. Pro srovnání, v roce 2000 byl počet zahraničních vlastníků i profesionálních investorů nula.

Mezi poslední a také i nejsledovanější transakci v rámci Premier League byl vynucený prodej Chelsea F.C. z rukou Romana Abramoviče do rukou tří privátních investorů a private equity fondu Clearlake Capital Group.

Spekulace nasvědčují tomu, že kupní cena se pohybovala okolo 2,5 miliardy liber. Pro zajímavost je důležité zmínit, že to byl zrovna Roman Abramovič, který éru zahraničních investorů v Premier League v roce 2003 započal.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

V říjnu 2021 akvíroval saudsko-arabský státní fond Public Investment Fund 70procentní podíl v Newcastle United F.C. Kupní cena činila přibližně 300 milionů liber. V únoru 2021 private equity fond ALK Capital získal 84procentní podíl v Burnley FC za 200 milionů liber. Nákupů v Premier League se zúčastnili i česko-slovenští investoři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč s jejich nákupem minoritního podílu ve West Ham United.

Každý z těchto výše zmíněných investorů bude mít pravděpodobně rozdílný investiční cíl, od uchování hodnoty až po snahu dosažení co nejvyššího výnosu na kapitál. A kde tito investoři mohou vidět příležitosti? Jedním z důvodů mohou být raketově rostoucí příjmy Premier League z prodeje vysílacích práv. Pokud porovnáme období 2007-2010 a 2022-2025, zjistíme, že příjmy z prodeje vysílacích práv se téměř zpětinásobily za posledních patnáct let.

KPMG, Footballbenchmark.com

Dalším investičním faktorem může být vzácnost spojena s vlastnictvím fotbalového klubu v Premier League. Podobných aktiv je na celém světě pouze dvacet. Můžeme to přirovnat k investování do vína, whiskey, obrazů nebo aut (veteránů).

Zajímáte se o alternativní investice? Čtěte zde 

Nabídka takových aktiv je velmi omezená, s vlastnictvím aktiva je spojená prestiž, která roste s nedostupností. Zároveň pokud po těchto aktivech s omezenou nabídkou roste poptávka, jakožto po vlastnictví klubu Premier League roste, cena aktiva by v čase měla stoupat. Výnosy z těchto investic jsou také často nekorelované s pohybem S&P 500, úrokových sazeb či HDP a odvíjí se od jiných faktorů, jako je například získání titulu v lize.

Výjimečnost Premier League potvrzuje i srovnání s ostatními soutěžemi – Premier League v sezóně 2021/2022 získala z televizních práv v průměru 9,4 milionu eur na zápas, to je stejně jako Bundesliga, La Liga a Ligue 1 dohromady.

Cristiano Ronaldo

Tip pro sázkaře? Cestuje-li klub na zápas autobusem, zřejmě prohraje

Evropské fotbalové soutěže jsou v plném proudu a anglické kluby chtěly na své venkovní zápasy cestovat tak, jak jsou zvyklí. Soukromým letem. Ale narazily na nedostatek soukromých tryskáčů a nezbývá jim nic jiného než si stoupnout do fronty na autobus. A to má vliv na jejich výkon, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Prestiž Premier League spočívá i v tom, že zde hrají nejdražší hráči na světě. Zatímco průměrná tržní hodnota týmu v Premier League v roce 2022 je 470 milionů eur, v La Liga je to 268 milionů eur, v Bundeslize 259 milionů eur a v Sérii A 253 milionů eur, vyplývá to z údajů KPMG Football Bechmark.

Pokud spojíme vše výše zmíněné, tj. raketově rostoucí příjmy z vysílacích práv, vzácnost, prestiž a nezávislost na vývoji na finančních trzích, získáváme zajímavý nástroj k poražení inflace a uchování hodnoty v dobrých ale i špatných časech.

Autor je finanční analytik v J&T Bance

Klání v esportu The International v Seattlu v roce 2014.

Lídr esportu 100 Thieves získal další investory. Má cenu 460 milionů dolarů

Jedna z největších firem pořádajících klání v esportu, provozující vlastní herní týmy i obchod s vlastní módní značkou 100 Thieves z Los Angeles získala v dalším investorském kole sumu ve výši 60 milionů dolarů. Hodnota firmy tak vystoupala na 460 milionů dolarů (asi 10,3 miliardy korun) a pojistila si místo v první světové lize videoher a esportu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme