Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Kouzelný prostor pražské Invalidovny hostí třetí pokračování výstavy J&T Banka Art Index Pop-up. Představují se tu díla padesáti předních českých umělců, kteří se letos objevili v TOP 100 Art Indexu včetně Evy Koťátkové, Kateřiny Šedé či Krištofa Kintery. Všechna díla je navíc možné si koupit.

Reklama

Již potřetí si mohou čeští milovníci umění prohlédnout to nejlepší z tuzemských ateliérů současných umělců. V mimořádných prostorách pražské Invalidovny se koná výstavní projekt J&T Banka Art Index Pop-up, který se tradičně pokouší nejširšímu publiku přiblížit, co se právě teď odehrává na české umělecké scéně.

Myslíte si o současném umění, že je nesmyslné? Podívejte se do fotogalerie, že tomu tak není👇:

Zatímco tématem prvního ročníku byla samotná aktuální umělecká tvorba, druhý ročník představoval různé přístupy ke sběratelství, letošní ročník ukazuje, jak nás může umění obohacovat nejenom finančně, ale i na duchu.

„Jako každý ročník, i ten letošní přichází s něčím novým, ať už je to nová neotřelá lokace, téma výstavy nebo samotný výběr umělců. Historická budova karlínské Invalidovny má zcela specifickou atmosférou. Ostatně původní účel budovy se stal i inspirací k tématu letošního ročníku,“ vysvětluje jedna z kurátorek výstavy Valérie Horváth.

Anna Pulkertová

Anna Pulkertová: Spoluvlastnictví umění bývá první krok k vlastní sbírce

Investice do umění jsou v současnosti stále populárnější. To však šponuje ceny děl nahoru a zejména pro začínající sběratele může být čím dál méně dostupné získat kvalitní umění za rozumnou cenu. Jednou z variant, jak tomu čelit, je ve světě čím dál populárnější společné vlastnictví umění. První klub věnovaný frakčnímu vlastnictví umění Art Part Club nyní otevírá odbornice na aukční trh Anna Pulkertová. A chce se orientovat na díla současné mladší a střední generace umělců ze střední Evropy.

Přečíst článek

„Těší nás, že rok od roku roste nejen výstava, ale i zájem o ni. Zatímco první ročník představil přes 30 umělců a přes osm desítek děl, předloni jsme vystavili již více než čtyřicet autorů a skoro stovku děl a letos jsme se dostali až na padesát jmen a ke 150 dílům. Stejně tak s každým ročníkem roste i kurátorský tým – první ročník byl pod mou kurátorskou režií, na druhý se přidala Valérie Horváth a letos naši kurátorskou trojici doplnila Štěpánka Veselská,“ doplnila Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky.

Nejlepší umělci

Návštěvníci se mohou setkat s nejnovějšími díly pěti desítek autorů, kteří patří mezi nejvýraznější umělce současnosti. Série koláží a objektů loutek představuje Eva Koťátková, rozměrnou, ale citlivou instalaci přivezla Kateřina Šedá, novinky ukazují také Krištof Kintera či Anna Hulačová.

 

Všichni z padesáti umělců patří do TOP 100 J&T Banka Art Indexu, který letos již po desáté zveřejnila J&T Banka ve spolupráci se serverem Artplus a který se snaží ukazovat stovku autorů nejvýrazněji zastoupených na domácích a zahraničních výstavách. Již tradičně se tu objevují všichni autoři z první dvacítky, ostatní jsou vybráni z dalších osmi desítek umělců.

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

„Každoročně roste podíl umělkyň, letos jsme jich na výstavě představili osmnáct. Daří se nám také ukazovat umění v celé škále uměleckých médií. Kromě malby a sochy návštěvníci mohli video art, multimediální instalace nebo práci s textilem,“ připomíná Štěpánka Veselská. „Navíc charismatické prostředí Invalidovny inspirovalo hned několik tvůrců, kteří připravili díla speciálně pro tuto akci. Například Petr Dub nebo Dominik Lang,“ dodala Veselská.

Oslava sběratelství

Unikátností výstavy J&T Banka Art Index Pop-up je kromě zastoupení nejlepších tuzemských umělců a jejich novinek na jednom místě také fakt, že všechna díla jsou na prodej. Část z nich si zamluvili již hosté First Choice Night, další může kterýkoli návštěvník během čtyř dnů, po které je výstava otevřena.

Cílem výstavy je ukázat nejširší veřejnosti, že sběratelství nemusí být nutně výsadou jen těch nejbohatších. „Tomu odpovídají i ceny, které se pohybují na škále od jednotek tisíc po jednotky milionů korun,“ dodává Štěpánka Veselská.

Český umělec Martin Krajc ve svém ateliéru

Úspěšný umělec Martin Krajc: Ke statisícovým částkám za obraz vede dlouhá cesta

Patří ke komerčně nejúspěšnějším umělcům mladší generace. Martinu Krajcovi teprve „táhne“ na 40, ale již nyní se jeho plátna prodávají za statisícové částky. Potvrdil to na aktuálně vrcholící výstavě Nymphae Perspicuae, na níž se objevila plátna z posledního roku. A většina z nich již našla cestu do sbírek českých milovníků umění. „Stojí hodně úsilí vytvořit dílo a pak poptávku po něm,“ říká Martin Krajc, jehož obraz se před dvěma lety vydražil i v prestižní aukční síni Sotheby’s v Londýně.

Přečíst článek

Investice do současného umění jsou stále oblíbenější. Potvrzuje to také letošní vydání průzkumu mezi sběrateli a vlastníky uměleckých děl J&T Banka Art Report 2023. Výhodou investice do současného umění jsou příznivější ceny, za které lze obvykle díla pořizovat. Velkým plusem je také možnost setkat se přímo s umělcem, mluvit s ním, navázat s ním vztah. Právě to ostatně velká část sběratelů označuje za hlavní důvod nákupu díla.

Jedním z problematických momentů investic do současného umění pak je náročná orientace v nabídce, která nováčkům na trhu s uměním může připadat nepřehledná. I proto ale vznikl žebříček Art Index, který se mimo jiné snaží nabídnout i laikům opěrné body, jak se zorientovat na současné umělecké scéně.

J&T Banka Art Index Pop-up 2023

  • 7. až 10. září 2023
  • Invalidovna, Praha – Karlín
  • Vstup je zdarma

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Neznamená to ale podle odborníků propad trhu s uměním, obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Monumentální instalace Krištofa Kintery v Drážďanech

Drážďany ukazují to nejlepší z českého umění za 100 let. Na návštěvu máte ještě měsíc

Přečíst článek
Martin Krajc vystavuje v DSC Gallery

Prodal obraz v Sotheby's. A nyní mimořádně talentovaný umělec Martin Krajc představuje nová díla v DSC Gallery

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme