Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fond J&T Arch Investments získal minoritní podíl ve Šmejcově holdingu

Jiří Šmejc, ředitel PPF
ČTK
 ČTK

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stal za 2,5 miliardy korun minoritním podílníkem Emma Alpha Holding, hlavní investiční platformy skupiny Emma Capital podnikatele Jiřího Šmejce. Podíl fondu bude činit 8,1 procenta.

Reklama

„Na úrovni J&T nás s Emma Capital pojí řada projektů. Tato investice je tak zcela v souladu s naší filozofií - investovat do léta budovaných partnerství. Portfolio Emma Alpha navíc vhodně obohacuje rozložení našeho fondu o podíly v privátně vlastněných společnostech zejména ve východní a jihovýchodní Evropě,“ uvedl člen investičního výboru J&T ARCH Adam Tomis.

Emma Capital podle investičního ředitele Pavla Horáka bere vstup externího investora jako určitou sondu, která může ukázat zatím nevyužívané možnosti jejího dalšího růstu. „Současně věřím, že J&T Arch je pro takovýto krok z mnoha důvodů ideálním partnerem,“ dodal.

Emma Capital je soukromý investiční holding založený Šmejcem v roce 2012. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské unie, ale přítomen je i na dalších trzích v Evropě a Asii. Ve společnostech, kde získá kapitálový podíl, většinou hraje aktivní roli, podílí se na jejich řízení, rozvoji i případné restrukturalizaci. Šmejc, který patří mezi nejbohatší Čechy, je od června 2022 také generálním ředitelem investiční skupiny PPF.

J&T Arch Investments je hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství. Spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T Arch Investments se obchoduje pražské burze cenných papírů, kde patří mezi nejlikvidnější fondové tituly. Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku, J&T Direktbank v Německu či slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

České bankovky, ilustrační foto

Jaké si vzít poučení z investora, který trefil čtyři ze čtyř velkých krachů v Česku?

V nedávné době vyšel najevo příběh investora, který se stal obětí všech velkých finančních krachů v České republice za poslední dva roky. Dotčený investor si bere ponaučení, že investice do alternativních fondů jsou příliš rizikové a investoři si by se jim měli vyhnout. Je to ale správné ponaučení? Na to odpovídá finanční analytik J&T Jakub Kudýn.

Přečíst článek

Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme