Reklama

Rivalové České pošty se stížností v Bruselu neuspěli. Miliardové dotace pro státní podnik jsou oprávněné

Česká pošta, ilustrační foto
Česká pošta / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Evropská komise (EK) schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy korun jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022, sdělila EK.

Reklama

Komise je exekutivním orgánem EU s rozsáhlými pravomocemi a plní mimo jiné i funkci unijního antimonopolního úřadu. Poskytnutí podpory vyšetřovala od června 2020. Obrátili se na ni totiž dva konkurenti České pošty, kteří tvrdili, že Česká pošta na pomoc z veřejných peněz nemá nárok.

„Poštovní služby hrají ve společnosti důležitou úlohu, protože propojují občany a usnadňují sociální soudržnost. V dnešním rozhodnutí potvrzujeme, že plán Česka kompenzovat České poště poskytování univerzálních poštovních služeb je v souladu s pravidly EU pro státní podporu. Česká pošta bude v celém Česku nadále poskytovat poštovní služby za dostupné ceny individuálním i firemním zákazníkům, aniž by docházelo k nepřiměřenému narušování hospodářské soutěže,” uvedla místopředsedkyně EK odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

Česká pošta je národním provozovatelem poštovních služeb v České republice a poskytuje univerzální poštovní služby v celé zemi. Český poštovní trh je od roku 2013 liberalizován v souladu s evropskou směrnicí o poštovních službách. Česká pošta nyní soutěží bez omezení s jinými příslušnými poskytovateli poštovních služeb.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce ztráta činila 1,37 miliardy korun.

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta loni propustila skoro desetinu zaměstnanců a snížila ztrátu

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun z předchozích 1,37 miliardy korun. Loňské hospodaření státního podniku ovlivnila pandemie koronaviru. Firma přistoupila k nákladovým škrtům a propustila téměř desetinu kmenových zaměstnanců.

Přečíst článek

Budova České pošty v Hybernské ulici

Penta koupí za 220 milionů budovu pošty u Masarykova nádraží

Česká pošta prodá svou budovu v Hybernské ulici u Masarykova nádraží v Praze společnosti Penta za minimální nabídkovou cenu 220 milionů korun. Penta byla v e-aukci jediným zájemcem. Uvedl to mluvčí Penty Investments Ivo Mravinac.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme