Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová zůstává v čele Evropské komise, Patrioti pro Evropu ji nepodpořili

Evropský parlament v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise na další pětileté období. Německá politička získala 401 hlasů, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Evropský parlament má 720 členů, Von der Leyenová tak potřebovala nejméně 361 hlasů.

Přečíst článek
EU, ilustrační foto

Eurokomisaři se opět zaměřují na Temu či Shein. Plánují uvalení cel na levné zboží

Přečíst článek
Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Evropská komise obvinila americkou internetovou společnost Meta Platforms, že porušuje nová pravidla, která se v Evropské unii vztahují na velké internetové platformy. Firma provozující sítě Facebook či Instagram proti pravidlům nutí uživatele poskytovat svá soukromá data výměnou za přístup k bezplatným službám, oznámil Brusel.

Přečíst článek
Vakcína proti covidu-19

Lukáš Kovanda: Vydělal Pfizer na covidu? Akcie firmy jsou na desetiletém minimu

Tahle zpráva šéfku Evropské komise jistě nepotěšila, a zvláště ne před nedávnými eurovolbami. Vyšetřovatelé Úřadu evropského veřejného žalobce totiž letos převzali případ jejího podezřelého vyjednávání s šéfem amerického farmaceutického gigantu Pfizer Albertem Bourlou stran covidových vakcín.

Přečíst článek
App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích. Brusel hrozí obří pokutou

Obchod s aplikacemi App Store americké společnosti Apple porušuje nařízení Evropské unie o digitálních trzích. Uvedla to Evropská komise. Apple podle ní brání vývojářům aplikací v přesměrování spotřebitelů na alternativní nabídky. Vyšetřování praktik Applu zahájil Brusel v březnu a firmě zaslal svá předběžná zjištění. Obvinění by mohlo vést k vysoké pokutě.

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Slovensko a další šestice zemí se nadměrně zadlužují, Brusel s nimi zahajuje řízení. Česko tomu uniklo

Evropská komise (EK) zahajuje řízení se sedmi členskými zeměmi Evropské unie, které překračují stanovené deficity veřejných financí. Týká se to Belgie, Francie, Itálie, Maďarska, Malty, Polska a Slovenska. Tyto země loni u deficitů překročily tříprocentní strop ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP).

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová míří za obhajobou funkce šéfky Evropské komise

Premiéři a prezidenti členských států EU se v pondělí večer schází v Bruselu na neformálním summitu, který má řešit obsazení klíčových postů v Evropské unii poté, co před týdnem volby do Evropského parlamentu nově rozdaly karty ve vrcholných patrech unijní politiky. Podle mnohých diplomatů i bruselských médií se ale zdá být rébus, který se odehrává jednou za pět let, už v zásadě vyřešen. Vzhledem k vítězství Evropské lidové strany (EPP) by měla funkci předsedkyně Evropské komise obhájit Ursula von der Leyenová.

Přečíst článek
Hnědouhelná elektrárna Jänschwalde

Kompenzace za přechod od uhlí. Křetínského LEAG může dostat desítky miliard

Evropská komise v principu souhlasí s plánem Německa vyplatit společnosti LEAG ovládané podnikatelem Danielem Křetínským až 1,75 miliardy eur (zhruba 43 miliard korun) jako kompenzaci za plánovaný odchod od uhlí do roku 2038. Uvedlo to podle agentury Reuters německé ministerstvo hospodářství.

Přečíst článek

Evropská unie zavede vyšší cla na ruské a běloruské obilí

Evropská unie schválila zvýšení cel na obiloviny, olejnatá semena a další odvozené produkty z Ruska a Běloruska. Na čtvrtečním jednání v Bruselu to odsouhlasili ministři zodpovědní za oblast zahraničního obchodu. Opatření vstoupí v platnost 1. července.

Přečíst článek
Evropská komise představila plán modernizace elektrárenské sítě v EU

Miliardy pro Česko. Brusel schválil podporu na výrobu elektřiny z moderních elektráren

Evropská komise schválila Česku program státní podpory za 3,2 miliardy eur, v přepočtu 75 miliard korun, na podporu výroby elektřiny z nových a zmodernizovaných elektráren, které umožňují kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Opatření přispěje k realizaci českého Národního energeticko-klimatického plánu, Green Dealu a ke splnění unijního cíle v oblasti energetické účinnosti.

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Živě: Přímý přenos debaty kandidátů na post šéfa EK

V Evropě vrcholí kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu. V bruselském plenárním sále této instituce se uskuteční diskuze mezi hlavními kandidáty na post předsedy/předsedkyně Evropské komise. Přímý přenos z celé akce můžete sledovat níže.

Přečíst článek
Mondelez

Pokuta pro tatranky. Brusel potrestal výrobce sladkostí Mondelez

Americká potravinářská společnost Mondelez International dostala v Evropské unii pokutu 337,5 milionu eur (8,3 miliardy korun). Oznámila to Evropská komise, podle níž firma bránila obchodu s čokoládou, sušenkami a kávou mezi členskými státy. Zneužila tak svého dominantního postavení, čímž porušila unijní pravidla hospodářské soutěže. Územní omezení dodávek představuje neregulační překážky, které brání řádnému fungování jednotného trhu, dodal Brusel.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme