Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Partnerství Microsoftu s OpenAI může čelit antimonopolní kontrole EU

Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady. Agentura Bloomberg ve středu s odvoláním na zdroje napsala, že Evropská komise (EK) investici formálně vyšetřovat nebude. Podle zdrojů Reuters ji nebude vyšetřovat na základě unijních pravidel pro fúze, ale z antimonopolního hlediska.

Přečíst článek

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
EK vyhověla zemědělcům, nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Zemědělci byli vyslyšeni. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.

Přečíst článek
Válka na Ukrajině

Finanční injekce pro Ukrajinu. Část peněz ze zmrazených ruských aktiv by mohla dostat již letos

Evropská komise usiluje o to, aby Ukrajina již v letošním roce získala dvě až tři miliardy eur (zhruba 50 až 76 miliard korun) z výnosů, které plynou ze zmrazených aktiv ruské centrální banky. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na nejmenované činitele Evropské unie.

Přečíst článek
Šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk

Poláci už se těší na balík. Eurokomisaři jim odblokovali biliony

Evropská komise Polsku formálně uvolnila zhruba 137 miliard eur (téměř 3,5 bilionu korun), které blokovala kvůli pochybnostem ohledně právního státu v zemi. Komise v uplynulých letech, kdy ve Varšavě vládla národněkonzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), výplatu peněz z některých fondů pro Polsko zmrazila kvůli podkopávání nezávislosti justice.

Přečíst článek
Protestující zemědělci

Zemědělci to dokázali. Eurokomisaři jim vyjdou vstříc, představili návrhy na zjednodušení předpisů

Evropská komise představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí.

Přečíst článek
Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Evropská komise (EK) vyměří americké technologické společnosti Apple pokutu kolem 500 milionů eur, v přepočtu téměř 13 miliard korun, za porušování antimonopolních pravidel Evropské unie v souvislosti se streamováním hudby. Informuje o tom britský list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Podle listu se předpokládá, že Brusel pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová v únoru oznámí zájem pokračovat v pozici šéfky Evropské komise

Von der Leyenová by měla 19. února oznámit kandidaturu číslo dvě

Předsedkyně Evropské komise podle dvou osob obeznámených s jejími plány oznámí svůj zájem o pokračování v úřadu na zasedání CDU v Berlíně, píše portál Politico.

Přečíst článek
Nicolas Schmit

Kdo se uchází o místo šéfa Evropské komise? Zatím víme jen jméno nevýrazného socialisty Schmita

O kandidátech na předsedu Evropské komise toho zatím víme poskrovnu, konkrétní jméno zatím odtajnili jen socialisté. Ale schválně, komu bez googlení jméno Nicolase Schmita něco řekne? Je alespoň známo, jak má probíhat kampaň uchazečů v případě, že jsou zároveň aktuálními členy komise.

Přečíst článek
Farma Bílov

Firma z holdingu Agrofert vrátila dotaci kvůli Babišovu střetu zájmů

Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál a server iRozhlas.cz.

Přečíst článek
Bývalý francouzský předseda Evropské komise Jacques Delors

Zemřel Jacques Delors, architekt naší Evropy i protivník Margaret Thatcherové

Bývalý francouzský předseda Evropské komise Jacques Delors byl možná nejdůležitější osobností dějin evropské integrace. Za jeho působená vznikaly základní kameny, na kterých stojí dnešní podoba Evropské unie. Žádné křivé banány a pomazánková másla, Delors byl státníkem s vizí.

Přečíst článek
Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme