Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel - informace o tématu

Audi Q8 e-tron

Zelené sny Volkswagenu berou za své. Koncern zvažuje zavření evropského závodu na elektromobily

Automobilka Volkswagen zvažuje uzavření závodu své luxusní značky Audi v Bruselu. Důvodem je prudký pokles poptávky po drahých elektromobilech, které se zde vyrábějí. Volkswagen neuzavřel žádný závod téměř čtyři desetiletí, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Miliardy pro Česko. Brusel schválil podporu na výrobu elektřiny z moderních elektráren

Přečíst článek
Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Evropská komise (EK) zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové aplikace TikTok Lite ve Francii a Španělsku. Pohrozila zastavením jednoho z klíčových prvků této aplikace kvůli obavám z jeho negativních dopadů na duševní zdraví uživatelů.

Přečíst článek

Výnosy z ruských aktiv mohou být použity na zbraně pro Ukrajinu, shodli se lídři EU

Summit EU se shodl na další urychlené pomoci Ukrajině. Šéfové států a vlád ocenili inciativu České republiky na nákup munice a pokročili v otázce možného využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv pro podporu Ukrajiny.

Přečíst článek
Apple dostal od Bruselu pokutu kvůli streamování hudby

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu téměř dvě miliardy eur

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise pokutu více než 1,8 miliardy eur, tedy přes 45 miliard korun. Sankce je za to, že bránila službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store. Pro Apple je to první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal. Rozhodnutí hodlá napadnout u soudu.

Přečíst článek
Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Brusel přiklepl Česku miliardy z Národního plánu obnovy

Evropská komise schválila Česku dotace ve výši 702 milionů eur, v přepočtu zhruba 17,9 miliardy korun, v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Česko podle komise splnilo podmínky, aby mohlo další finance z Národní plánu obnovy získat.

Přečíst článek

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Evropská komise (EK) navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Podle agentury Reuters má komise teď snahu uklidnit rozzlobené evropské farmáře, kteří protestují proti levnému dovozu.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Brusel hasí jiskry sporu. Maďarsko je otevřené použití peněz EU na pomoc Kyjevu

Maďarsko je otevřeno tomu, aby Evropská unie na plánovanou pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur, v přepočtu 1,2 bilionu korun, použila peníze ze svého rozpočtu. Na sociální síti X to napsal Balázs Orbán, poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Maďarsko chce ale podle něho mít možnost své rozhodnutí později změnit. Vysoce postavený unijní činitel popřel zprávy deníku Financial Times, podle kterého se v Bruselu debatuje o finančním nátlaku na Maďarsko s cílem přinutit ho k souhlasu s balíkem pomoci pro Kyjev.

Přečíst článek

EU uzavřela historickou dohodu o migraci

Evropská unie ve středu prolomila roky trvající politickou patovou situaci a dohodla se na dohodě, která výrazně změní způsob, jakým společenství pracuje s migranty, přesouvá je po členských zemích a fakticky usnadní vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Informaci přinesl portál Politico.

Přečíst článek

Rychlejší deportace i povinná solidarita států. EU se po letech diskusí shodla na nových migračních pravidlech

Státy Evropské unie a europoslanci se ve středu po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí.

Přečíst článek
důl Turów
video

Brusel versus Varšava. Tresty, které soud Evropské unie uložil kvůli Turówu, odporují polské ústavě

Finanční tresty, jež Polsku v souvislosti s pokračováním těžby v dole Turów nedaleko hranic s Českem a s fungováním disciplinární komory polského nejvyššího soudu uložil Soudní dvůr EU, jsou v rozporu s polskou ústavou - k takovému závěru nyní dospěl polský ústavní soud. Jeho verdikt podle agentury Reuters zostřuje letité spory mezi Evropskou komisí a Varšavou.

Přečíst článek
čerpací stanice (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Nafta může už příští týden stát i 45 korun litr

Ficova vláda v Bruselu lobbuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka. Pokud neuspěje, za pár dní výrazně zdraží pohonné hmoty v Česku. Cenovka 45 korun za litr není vyloučená, varuje ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme