Reklama

Čína udělala dobře, že zakázala kryptoměny, říká Buffettův manažer

Charlie Munger (vpravo) je Buffetův (vlevo) dlouholetý spolupracovník a přítel
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vůbec vynalezeny. Trh je bláznivější než v dot.com bublině, řekl sedmadevadesátiletý Charlie Munger, miliardář a pravá ruka Warrena Buffetta.

Reklama

Viceprezident Berkshire Hathaway Warrena Buffetta a sám legendární investor a miliardář Charlie Munger se dnes rozohnil na adresu kryptoměn. Čína podle něj se k problematice digitálních měn postavila dospělácky. „Čínané udělali správné rozhodnutí, že je jednoduše zakázali,” prohlásil Munger na konferenci Sohn Hearts & Minds Investment Conference v Sydney, jak uvedl Australian Financial Review.

Čína letos zakázala těžbu kryptoměn a činnosti s tím související. Zakázané je i obchodování s kryptoměnami. Investor uvedl, že by si přál, aby kryptoměny vůbec nebyly bývaly vynalezeny. Investiční prostředí kolem nových firem by totiž nedosáhlo takové úrovně šílenství, jaké je teď. „Co se týče valuací, dot.com bublina na přelomu tisíciletí byla možná šílenější, než je ohodnocení teď. Celkově je tato éra ale šílenější, než byla dot.com doba,” prohlásila investorská legenda. Americké akcie se prodávají průměrně za 35násobek zisku na akcii, což je podle něj pro běžného investora složité. 

Zlatá ryba, ilustrační foto

Klub těch opravdu nejbohatších se za poslední rok rozrostl

Majetek v hodnotě 100 a více miliard dolarů má v současnosti celkem deset lidí. Nejčastěji zakladatelé big tech firem.

Přečíst článek

Munger uvedl, že jeho krédem je vydělávat na prodeji věcí, které jsou pro lidi dobré a ne těch, co jsou špatné. Jako příklad firmy, která se mu líbí, uvedl retailové Costco  - to má prý lepší potenciál než Amazon. Paradoxní ale je, že Berkshire Hathaway má podíl v Amazonu a nikoli v Costco...

Za ženicha bych ho nevzal

Není to poprvé, co se Munger navezl do kryptoměn. Nedávno prohlásil, že kryptoměny jsou nechutné a působí proti zájmům civilizace. Lidé, které se na digitální měny vrhají, se nezajímají o lidi, ale jen o sebe. „Vždyť se na ně podívejte. Ani jednoho bych si nenechal přiženit do rodiny,” rozvášnil se investor. 

Magazín Decrypt poznamenal, že Mungerovy názory mohou mnoha lidem z tradičních financí rezonovat. Guvernér Fed Jeremy Powell ale tento týden uvedl, že se nechystá osvojit si čínský příklad - Fed bude uvažovat o regulaci některých oblastí kryptoměn, jako jsou například digitální měny nebo takzvané stablecoiny. 

Charlie Munger ale není takový dinosaurus, jak by se z jeho názorů na kryptoměny mohlo zdát. Skoro stoletý investor věří v zelenou revoluci. „Moc se mi líbí, jak snižujeme uhlíkovou stopu a spalování dieselu a benzínu a nahrazujeme to elektřinou z obnovitelných zdrojů,” poznamenal. Za akcii, která má budoucnost, proto také označil čínského výrobce elektrických vozů BYD.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na kryptoměny nelze roubovat 10 let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům, kteří už si na nové aktivum brousí zuby

Roman Valihrach: Na kryptoměny nelze roubovat deset let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme