Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Tereza  Zavadilová

Tereza Zavadilová

Spoluzakladatelka a CEO serveru newstream.cz a bývalá dlouholetá šéfredaktorka deníku E15. V médiích pracuje jako ekonomická redaktorka od druhé poloviny devadesátých let, například v České tiskové agentuře, Lidových novinách, Týdnu a české redakci BBC. Dlouhodobě sleduje finanční sektor a akciové trhy, je aktivní investorkou. Na newstream.cz píše seriál Psychologie trhu.  tereza.zavadilova@newstream.cz

články autora

Trump na akci v Pensylvánii 39 minut v kuse „tančil“

Vyhraje Trump, čekají trhy

Investoři sázejí na to, že americké volby začátkem listopadu vyhraje Donald Trump. Alespoň se tyto předpovědi nyní množí. 

Přečíst článek
Pavel Řehák, Direct

Manželé Hlavsovi prodali Fondee českému miliardáři

Skupina Direct Pavla Řeháka kupuje stoprocentní podíl v investiční aplikaci Fondee od Evy a Jana Hlavsových.

Přečíst článek
Pavel Řehák, Direct

Pavel Řehák spouští fond pro „lepší Česko“

Třetí fond skupiny Pavla Řeháka cílí na velké investory, vstupní kapitál bude deset milionů korun. Chce nabrat miliardu korun na rozvoj své skupiny.

Přečíst článek
Vinice Chablis

Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta

V Burgundsku se odehrála hvězdná transakce: Vinařství Domaine William Fevre se přesunulo z ruky do ruky v rámci francouzské elity. Cenovka - skoro 90 milionů eur. 

Přečíst článek
Elon Musk

S Elonem Muskem chodí dvacet bodyguardů a zdravotník. Skoro všude

Elon Musk si už deset let platí špičkovou ochranku, má i vlastní malou tajnou službu. Výdaje na osobní ochranu nejbohatšího člověka světa ale v poslední době rostou.

Přečíst článek
Elon Musk

Elon Musk v americké vládě? Proč ne. Dnes je možné vše

Výstředník a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk půjde řídit komisi, která má naučit americkou vládu šetřit. Pokud Donald Trump vyhraje volby.

Přečíst článek
Jiří Kunert, bývalý ředitel Živnostenské banky a UniCredit Bank

Zemřel Jiří Kunert, legenda českého bankovnictví

Po těžké nemoci v jedenasedmdesáti letech odešel bankéř Jiří Kunert. Dlouholetý šéf Živnostenské banky, posléze UniCredit Bank, letitý prezident České bankovní asociace. Kunert byl jednou z klíčových postav tuzemského polistopadového bankovnictví.

Přečíst článek
Kamala Harrisová

Špatné zprávy pro Trumpa? Zvítězí Kamala, otáčejí bookmakeři

Donald Trump byl od jara jasným favoritem bookmakerů sázkových kanceláří. To se teď obrací, Harrisová vede.

Přečíst článek
Italská premiérka Giorgia Meloniová

Italka Meloniová vytáhla proti cizím miliardářům

Itálie už delší dobu láká cizince. Některé na to, že si tu mohou koupit dům za euro a opravit jej. Jiné na výhodný daňový domicil. Teď ty bohaté ale pořádně zdaní.

Přečíst článek
Legendární moskevský obchodní dům Gum

Rusové hýří, cestují a nakupují jako o život. Válečná ekonomika se přehřívá

Když začátkem roku 2022 vytáhla ruská vojska na Ukrajinu a Západ uvalil tvrdé sankce, mělo to okamžitý efekt, prudce propadl rubl, burza, zahraniční obchod, s ruskými dluhopisy se přestalo obchodovat a centrální banka musela prudce zvýšit úrokové sazby. Panovalo přesvědčení, že Rusko zkrachuje. Uběhlo dva a půl roku a vše je jinak. Tedy ekonomicky. 

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Podpora Donalda Trumpa i příspěvky do jeho kampaně od neúspěšného atentátu dramaticky rostou. Podpořili ho také ikoničtí hráči z technologického Silicon Valley, lidé ze tří fondů, kteří táhnou inovace poslední dekády. 

Přečíst článek
Burberry

Ikona britského luxusu Burberry zabředla do problémů, snaží se zachránit silou

S jedenáctiprocentním propadem otevřely pondělní obchodování akcie luxusního britského módního domu Burberry. Není divu, 168 let staré módní impérium se otřásá v základech.

Přečíst článek
Zlatá olympijská medaile OH Paříž 2024 s kusem Eiffelovky ve svém středu

Jako zlatokopek ráj. Šampaňské, Vuitton, Dior a spol. pozlatí pařížskou olympiádu

Šampaňské pro vítěze a VIP, medaile od Maison Chaumet, obleky pro personál od Louis Vuittona. Největším sponzorem pařížské olympiády bude král luxusu Bernard Arnault a jeho impérium. Olympiáda se v Paříži koná po sto letech a takovou parádu sport asi ještě nezažil.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Prezident Macron hrál vabank, a ten vyšel

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhrál tím, že oslabil a odstavil Marine Le Penovou. Šlo o moc, a tu získal zpět. Možná se ukáže, že by bývalo bylo lepší vítězství populistů teď, na "zklamání voličů" by měli slabý mandát a jen tři roky.

Přečíst článek
Donald Trump a Joe Biden

Trumpa podporují miliardáři, Bidena umělci. Hollywood je ale naštvaný

Republikány tradičně platí miliardáři z konzervativních odvětví, mezi Trumpovy sponzory ale patří i hoši z Wall Street. Demokraté zase většinou vybírají peníze v Hollywoodu. Ani umělci ale nechtějí vyhazovat peníze zbytečně. Bohatí Bidenovi sponzoři nyní volají po výměně lídra za mladšího.

Přečíst článek

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme