Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NFT byly kdysi žhavou investicí, dnes zažívají horké chvilky

NFT byly kdysi žhavou investicí, dnes zažívají horké chvilky
Yuga Labs, užito se svolením
Zdeněk Pečený

Trh s digitálním uměním dosáhl vrcholu na začátku roku 2022. Od té doby se nadšení investorů vytratilo. Část sběratelů se dokonce cítí podvedená a obrací se na soud.

Reklama

Lépe už bylo

NFT se poprvé dostaly do hledáčku australského třicátníka Daniela Maegaarda v roce 2018. Do tokenů začal investovat v roce 2019 a do roku 2021 jich držel stovky, což ho nakonec zařadilo mezi nejznámější a nejvlivnější sběratele NFT na světě. 

Pod pseudonymem Seedphrase nashromáždil tokeny v hodnotě milionů dolarů a v roce 2022 jeden prodal za hezkých 4,45 milionu dolarů (101 milionů korun). Ale během posledních několika měsíců Maegaard svou sbírku zmenšil, a značná část trhu se podle jeho slov kompletně potopila, píše agentura Bloomberg.

Dvouletá minima

Hodnota NFT, což je zkratka pro non-fungible tokens, tedy nezaměnitelné tokeny nejčastěji spojované s digitálními uměleckými díly a dalšími sběratelskými předměty zaznamenanými na krypto blockchainech, spadla téměř k nulovým hodnotám. Ještě předloni přitom krypto nadšenci tvrdili, že je to ta „další velká věc“. Hnát ceny do výšin pomohl takzvaný efekt FOMO, neboli strach z promeškání příležitosti. Ceny NFT nadále klesají od svých historických maxim v lednu 2022. Kupující a prodávající se zoufale snaží najít dlouhodobou hodnotu ve spekulativních digitálních aktivech.

Americká burza Nasdaq

Týden tradera: Inflace ve Spojených státech může brzy zpomalit

Akciové trhy si prošly v uplynulém týdnu výraznější korekcí. Důvodem negativního vývoje byl růst výnosů amerických dluhopisů, který významně inverzně koreluje s akciemi, hlavně pak s technologickým Nasdaqem. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil hlouběji pod 4500 bodů, rád proto připomenu, že září je již tradičně označováno za „slabší“ období.

Přečíst článek

Měsíční objem obchodů s NFT se podle dat společnosti DappRadar mezi lednem 2022 a červencem 2023 propadl o 81 procent. Za stejné období klesly měsíční objemy obchodů NFT o 61 procent. A minimální ceny pro slavné NFT, jako jsou Bored Ape Yacht Club či CryptoPunks, jsou podle NFT Price Floor na dvouletých minimech.

Kryptoměny se vzpamatovaly

„Když se podíváte na grafy, všechno je dole,“ řekl Bloombergu Lorenzo Melendez, prezident projektu NFT Pudgy Penguins – pojmenovaném po digitálním umění s kreslenými, roztomilými verzemi nelétavých ptáků. „Vidíte jen spoustu kapitulace: Nevíme, co dělat nebo kam jít.“

NFT spolu s trhem kryptoměn prodělaly loni bolestivý rok, protože řada kolapsů a skandálů vylekala investory na trhu s digitálními aktivy, který už byl tou dobou svírán rostoucími úrokovými sazbami. Ale i když se širší kryptotrh v letošním roce celkem stabilizoval, NFT stále nedokázaly najít pevnou půdu pod nohama.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Inflace nepolevuje, bude pořád přes osm procent, věští ekonomové. Zakročí ČNB?

Zejména rapidní cen pohonných hmot zapříčinil další růst inflace, shodují se ekonomové. Významnou roli však sehrál také sektor gastronomie, protože lidé v srpnu utráceli při dovolených.

Přečíst článek

Již deset let

I když NFT existují již téměř deset let, skutečně se rozjely až po roce 2017, kdy Dapper Labs debutovala svou hrou CryptoKitties, která předvádí obchodovatelné kočky s velkými očima. Stala se tak populární, že ucpala síť Ethereum. O několik let později vtrhl na scénu Bored Ape Yacht Club – sbírka kreslených opic NFT, ze které se stala kulturní senzací inspirující večírky v reálném světě, na které je těžké se dostat. Do prostoru digitálního umění se také nahrnuly další celebrity, včetně Madonny, Paris Hilton a Justina Biebera. Někteří sběratelé se stali přes noc milionáři, když hodnota jejich sbírek rychle rostla.

Začátkem roku 2022 dosáhla mánie vrcholu. Od té doby se ale trh obrátil. Nálada investorů pohasla, sběratelé podávají žaloby na tvůrce a prodejce NFT. Obchodníci také postupují dál, často se přesouvají zpět do kryptoměn: cena bitcoinu letos vzrostla zhruba o 60 procent.

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Skupina investorů žaluje aukční síň Sotheby's a další společnosti kvůli aukci a propagaci NFT Bored Ape Yacht Club v roce 2021, která následovala po propadu cen tohoto digitálního umění podporovaného celebritami jako jsou Paris Hilton nebo Justin Bieber.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme