Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin padá. Má v tom prsty Musk?

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Největší kryptoměna bitcoin pokračuje ve čtvrtečním prudkém poklesu, dopoledne se propadla až na dvouměsíční minimum. Výprodejem v těchto dnech prochází celý globální trh a investoři se přednostně zbavují rizikovějších aktiv, za které jsou kryptoměny považovány.

Reklama

Nejhlubší sešup od pádu FTX

Bitcoin ztrácel podle údajů webu CoinDesk 7,6 procenta na zhruba 26 230 dolaru (asi 580 tisíc korun). V asijských obchodních hodinách se tato digitální měna podívala až na 26 172 dolarů, a byla tak nejníže od 16. června. Už ve čtvrtek přitom bitcoin odepsal 7,2 procenta, což byl jeho nejhlubší jednodenní propad od listopadu 2022, kdy zkrachovala kryptoměnová burza FTX.

Globální trhy zasáhla vlna výprodejů. Hlavní akciové indexy na Wall Street ve čtvrtek uzavřely níže a asijské akcie vykázaly třetí týden ztrát. Dolů je sráží obavy o čínskou ekonomiku i domněnky, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou déle vyšší, protože americká ekonomika nevykazuje známky slabosti.

Druhá největší kryptoměna ether ztrácela ve stejnou dobu přes šest procent na asi 1680 dolarů. Ether také prudce klesal už ve čtvrtek. Někteří analytici připisovali pokles kryptoměn zprávě deníku The Wall Street Journal, že své bitcoiny prodala firma SpaceX miliardáře Elona Muska. Musk má na nadšence do kryptoměn významný vliv. Jeho příspěvky na sociálních sítích v minulosti cenou bitcoinu zahýbaly.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Zakladatel kryptoburzy FTX Bankman-Fried půjde do vězení kvůli manipulaci se svědky

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried zamíří do vězení. Soudce se totiž přiklonil k žádosti federálních žalobců o zamítnutí kauce kvůli údajné manipulaci se svědky.

Přečíst článek

Rusko začne testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli

Rusové otestují digitální rubl, chtějí tím rozvíjet přeshraniční platby

Rusko začne příští týden testovat používání digitálního rublu mezi spotřebiteli. Země, která kvůli loňskému útoku na Ukrajinu čelí rozsáhlým hospodářským sankcím, by pomocí digitální měny chtěla rozšířit své možnosti pro mezinárodní platby, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Paralelní Polis aneb Institut of cryptoanarchy v Praze-Holešovicích

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Bývalá rozsáhlá továrna v Praze-Holešovicích pulsuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, „cypherpunkerů“ posedlých soukromím a kryptuvěrných ideologů. Paralelní Polis funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat – vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, vysekl poklonu pražskému projektu zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme