Reklama

Analytici: Prosincová inflace poskočila až na 6,6 procenta. A bude hůř

účty, ilustrační foto
Pixabay

Meziroční inflace se v prosinci přehoupla přes listopadových šest procent na asi 6,6 procenta, odhadují v anketě oslovení analytici. Tomu odpovídá průměrná míra inflace za celý loňský rok 3,8 procenta. Je tak nejvyšší od roku 2008.

Reklama

Tahounem růstu na konci roku byly podle analytiků oslovených ČTK ceny potravin a bydlení. Růst byl ale podle ekonomů znatelný napříč téměř celým spotřebním košem. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci ve středu 12. ledna.

„Po jen mírném zvýšení v listopadu, tlumeném prominutím DPH na energie, se tak meziroční inflace zřejmě vrátila na strmě rostoucí trajektorii. Motorem zvýšení inflace v prosinci byly s největší pravděpodobností ceny potravin, které doposud za většinou ostatních položek ve spotřebním koši svým růstem zaostávaly. Na zvýšení meziroční inflace se zřejmě také opět významně podílely náklady vlastnického bydlení a po listopadové pauze i ceny elektřiny a plynu,” uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Ten očekává prosincovou inflaci 6,9 procenta.

Celkově podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka v meziročním srovnání do inflace v prosinci přispívaly až na výjimky všechny oddíly spotřebního koše. „Nejvíce k meziročnímu růstu inflace přispíval oddíl doprava, a to především kvůli meziročně výrazně vyšším cenám pohonných hmot. Meziročně jsou ceny vyšší v oddílu bydlení, voda, energie a paliva, a to zejména kvůli imputovanému nájemnému. Dopad tohoto oddílu do celkové inflace byl však v listopadu i v prosinci dočasně zkreslen nulovou sazbou DPH na elektřinu a plyn. V závěru loňského roku rovněž docházelo k rychlému zdražování potravin,” uvedl.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Cenové veletoče zasáhly až druhou polovinu roku

V souhrnu za celý rok 2021 podle něj spotřebitelská inflace vzrostla o 3,8 procenta, a to především díky relativně nižšímu růstu cen v první polovině roku. Na začátku letošního roku je podle něj nutné počítat s opravdu extrémním meziročním růstem spotřebitelské inflace, a to až o devět procent. Pro prosinec počítá Novák s meziroční inflací 6,8 procenta.

Podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského inflace dosáhne vrcholu v prvním čtvrtletí, když se v ní projeví další růst cen energií a v menší míře i cen potravin. „Navíc pro leden je riziko vychýleno ještě významněji nahoru a nedá se tak vyloučit ani hodnota přes devět procent. Od druhého čtvrtletí pak bude inflace postupně zpomalovat,” odhadl. Pro prosinec počítá s inflací 6,3 procenta.

Dubaj Downtown

Jak ušetřit při inflaci? Nenakupovat. Je to nový trend sociálních sítí

Minimalistický přístup k vlastnění věcí i utrácení se hlásí o slovo už pár let. Influenceři nyní přicházejí s novým trendem: kupovat málo nebo skoro nic.

Přečíst článek

Zdražuje jednoduše vše

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozornil, že prosincová inflace bude stále ovlivněna odpuštěním DPH u plynu a elektřiny, což bude z meziroční inflace odečítat kolem 1,5 procentního bodu. „Bez tohoto efektu by tak již samotná listopadová inflace nebyla šest procent, ale kolem 7,5 procenta a prosincová inflace by po očištění o tento efekt byla blízko osmi procentům,” uvedl. Seidler v prosinci odhaduje inflaci na 6,3 procenta.

„Cenové tlaky by měly být i v prosinci víceméně plošné. Počítáme se zdražením zboží i služeb,” uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht, který odhadl inflaci v prosinci na 6,6 procenta.

„Od celkového indexu spotřebitelských cen čekáme za prosinec meziměsíční růst o 0,4 procenta a zrychlení meziroční míry inflace na 6,6 procenta,” uvedl i ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Na počátku letošního roku se pak podle něj vrátí plné platby DPH za energie a obchodníci v řadě oblastí promítnou rostoucí náklady do cen pro spotřebitele. V lednu tak inflace podle něj s vysokou mírou pravděpodobnosti přesáhne sedm procent a v prvním čtvrtletí se může nacházet blízko osmi procentům. „Údaje o inflaci by tak měly utvrdit finanční trh v očekávání dalšího navyšování úrokových sazeb ČNB. Od té čekáme v únoru zvýšení základní úrokové sazby o dalších 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta,” dodal.

nákupy, ilustrační foto

Češi čím dál více řeší cenu potravin

Inflace a koronavirus nutí více Čechů dívat se u potravin na cenovku, vyplývá z průzkumu KPMG. Většina lidí neutratí za jídlo více než čtyři tisíce měsíčně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme