Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

makroukazatele - informace o tématu

Výroba automobilů, ilustrační foto

Michal Semotan: Příští rok problémy nečekám, trable mohou přijít za dva roky

Rozhodnutí o výstavbě továrny Volkswagenu na baterie do elektrovozů v České republice je podle Michala Semotana z J&T Banky klíčové pro zdárný rozvoj tuzemského průmyslu. Pokud k tomu nedojde a pokud vláda Petra Fialy i nadále bude praktikovat rozhazovačnou fiskální politiku, zaděláváme se na pořádný průšvih v nadcházejících letech, vysvětluje zkušený ekonom v anketě byznysového portálu newstream.cz o ekonomických výhledech na rok 2023.

Přečíst článek
Obchod (ilustrační foto)

Češi přestávají nakupovat. Tržby v maloobchodě klesly třetí měsíc v řadě

Češi více kupovali jen léky a zdravotnické potřeby, ostatní zboží propadá. Šetří se i na jídle. Tržby se propadly do roku 2019.

Přečíst článek
Továrna, průmysl, výroba

Problémy automobilek táhnou ke dnu celý český průmysl. A přidávají se další obory

Meziroční pokles českého průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta z březnových revidovaných 1,3 procenta. Za poklesem opět stojí automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,8 procenta.

Přečíst článek
Štěpán Křeček, ekonom BHS

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Přečíst článek
Foot Locker

Maloobchod se zvedá, na úroveň před covidem ale nedosáhl. A kvůli inflaci se to hned tak nestane

Inflace už začíná ovlivňovat nákupy spotřebitelů. Tržby v maloobchodě v lednu sice zrychlily, ale na úroveň před pandemií se podle statistiků zdaleka nedostaly. Polepšily si hlavně prodejny, které loni ovlivnila protiepidemická opatření. Méně naopak utržily internetové a zásilkové obchody, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Inflace se v únoru přiblížila 11 procentům, shodují se ekonomové

Meziroční inflace se v únoru dostala nad 10 procent, podle ekonomů stoupla na 10,3 až 10,6 procenta z lednových 9,9 procenta. V dalších měsících by podle analytiků měla dál růst. Oficiální odhad inflace zveřejní Český statistický úřad 10. března.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Magické číslo 10 odolalo. Lednová inflace byla 9,9 procenta, nejvyšší za 23 let

Ostře sledovaný údaj je tu. Lednová meziroční míra inflace vystoupala na 9,9 procenta, což je nejvyšší míra za 23 let. Statistiky zveřejněná hodnota zaskočila i analytiky. Ti se shodují, že ceny ještě dál porostou.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Rychlé zotavení z pandemie se odkládá. Česká ekonomika loni stoupla o 3,3 procenta

Sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul jako pára nad hrncem. Hospodářství se bude na úroveň před pandemií vracet déle. Českou ekonomiku podsekl čipový hladomor a potíže v dopravě, shrnují analytici.

Přečíst článek
nákupy, ilustrační foto

Tržby obchodníků skokově rostly. Nejvíce si polepšili prodejci módy

Maloobchodní tržby v Česku loni v listopadu meziročně stouply o 13,2 procenta po říjnovém revidovaném růstu o šest procent, uvedl Český statistický úřad. Jde o „virtuální boom" maloobchodu, na meziroční srovnání má totiž vliv loňský propad tržeb v důsledku omezení prodeje kvůli epidemii covidu. U některých typů zboží totiž tržby oproti listopadu v předcovidovém roce 2019 klesly.

Přečíst článek
účty, ilustrační foto

Analytici: Prosincová inflace poskočila až na 6,6 procenta. A bude hůř

Meziroční inflace se v prosinci přehoupla přes listopadových šest procent na asi 6,6 procenta, odhadují v anketě oslovení analytici. Tomu odpovídá průměrná míra inflace za celý loňský rok 3,8 procenta. Je tak nejvyšší od roku 2008.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí o 3,3 procenta

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí rostla o 3,3 procenta. Ve svém zpřesněném odhadu to uvedl Český statistický úřad. Předchozí odhad z listopadu hovořil růstu o 3,1 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme